Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w doborze kasety i łańcucha górski rower wyczynowy.

Profesionalrider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jak w temacie. Rower nie jest jakimś wypasem chodź jego wygląd i geometria jest taka sama jak najwyższa półka. Z tym że waga mojego roweru wynosi pod 12kg. Koła 26. Ostatnio założyłem obydwie przerzutki shimano deore, widelec manitou, zregenerowałem piasty, hamulce itp. Wcześniej miałem napęd shimano deore SLX 9 przełożeń jednak zużył się. Obecnie rower jest przygotowany jak do wyścigów (różne gadżety). Problem tkwi w tym że chciałbym jutro zamówić sobie kasetę z łańcuchem, ponieważ kupiłem używkę kasetę XT 9 i łańcuch XT od znajomego. Zastrzegał się wszystko mało chodziło i że łańcuch na pewno przyjmie nówkę kasetę i że kaseta też jest w dobrym stanie, zauważyłem że zęby są zbyt ostre i jednak łańcuch przeskakuje po zębatkach. Łańcuch z tego co widzę nawet jest ok ale brakuje mu 9 ogniw, chodź i tak go wystarczyło i przerzutka nie była naciągnięta. 

Proszę o pomoc w doborze kasety najlepiej nowej i nowego łańcucha. Nie chcę na razie inwestować w ten rower bo kupię jakiegoś z wyższej półki za jakiś czas. Chciałbym się zmieścić w zestawie kasety i łańcucha mniej więcej 100zł może być mniej lub lekko więcej. Wcześniej padło na zestaw deore ale jednak odpuściłem. Chciałbym kasetę SRAMA lub może jakaś inną. A o łańcuchu myślałem KMC. Oczywiście wszystko się odnosi do 9 przełożeń. Proszę doradźcie mi jak z wytrzymałością poszczególnych łańcuchów i kaset w tym przedziale cenowym, co wybrać? Nie ukrywam że zależy mi na niskiej wadzę, wytrzymałości. Dodam tyle że moja jazda jest bardzo agresywna i zależy mi bardzo na przyspieszeniu, jak przyspieszam to wpinam biegi po kolei... Widziałem że kasety srama mają więcej zębów w tych mniejszych zębatkach niż shimano i teraz nie wiem która kaseta będzie lepiej wpływać na przyspieszenie. Proszę doradzić jaką kasetę i łańcuch. Moje oczekiwania to przyspieszenie i wytrzymałość abym się nie zabił heh. Chciałbym jutro rano już zamówić aby dotarło szybko. 

Pozdrawiam i proszę o fachową pomoc

Napisano

W sumie też tak myślę ale jakoś chciałbym coś innego niż shimano. I zaczekam i jeśli nie otrzymam jeszcze innych odpowiedzi dzisiaj to pewnie zamówię ten zestaw co proponujesz.

Napisano

Raczej kupiłbym hg93 (bez problemu dostałem za ok 50-55 zł) a za resztę kasetę (nawet i Altusa, jak nic lepszego się nie zmieści). HG53 dorobił się na forum mało zaszczytnej ksywy "guma od majtek", a raczej niewiele w niej przesady.

Napisano

zależy mi na niskiej wadzę, wytrzymałości. Dodam tyle że moja jazda jest bardzo agresywna i zależy mi bardzo na przyspieszeniu, jak przyspieszam to wpinam biegi po kole
Masz rower o wadze zbliżonej do 12 kg i chcesz kolejny kilogram dołożyć do jazdy wyczynowej?? Co znaczy agresywna jazda i wpinanie biegów po kolei ? Zestaw za 100 zł? Łańcuch pewnie za 100 bo kasetę dobrą i wytrzymałą to kolejne 200 zwłaszcza do agresywnej i wyczynowej jazdy 

jego wygląd i geometria jest taka sama jak najwyższa półka
A jaka to półka? 
Napisano

Nie wiem czy kaseta altusa to dobry wybór :/
Cała różnica między kasetami Altus-Acera-Alivio sprowadza się do wagi. Chcesz jeździć zimą, więc potrzebujesz jak najlepszego łańcucha, a HG53 jest co najwyżej mierny.

Chcesz dobrze wydać kasę? To nie masz wielkiego wyboru :P

Napisano

Obecnie rower jest przygotowany jak do wyścigów (różne gadżety)

Można wiedzieć jakie gadżety trzeba mieć aby rower nadawał się do wyścigów? Z tego co wiem, to im mniej zbędnych pierdół tym lepiej :) Możesz dać fotkę tego "potwora"?

Przyspieszenie roweru nie zależy od kasety i łańcucha, tylko od tego ile pary masz w nogach.

Nie ukrywam że zależy mi na niskiej wadzę, wytrzymałości.

To zapomnij o zestawie za 100 zł.

Napisano

Masz rower o wadze zbliżonej do 12 kg i chcesz kolejny kilogram dołożyć do jazdy wyczynowej?? Co znaczy agresywna jazda i wpinanie biegów po kolei ? Zestaw za 100 zł? Łańcuch pewnie za 100 bo kasetę dobrą i wytrzymałą to kolejne 200 zwłaszcza do agresywnej i wyczynowej jazdy 

A jaka to półka? 

"Nie ważne jest jaki masz samochód ale ważne jest to jak nim umiesz jeździć" Mam sporą siłę w nogach i potrafię naprawdę srogo przyspieszyć. Pedałuję mocno i zrzucam biegi przez co prędkość wzrasta, na zakrętach przyhamowanie-redukcje i znowu biegi w dół. Moja jazda jest po prostu dynamiczna i bardzo ryzykowna, bo lubię adrenalinę. Potrafię skakać, latać bokiem, wstawiać na koło jak i również na przednim kole. Napisałem wyżej że za jakiś czas kupię coś lepszego a obecny rower przebudowałem na jeszcze bardziej wyczynowy. Nie takie zębaty jak te co wymieniłem wytrzymują normalnie pode mną. Nie widziałem jeszcze nigdzie czegoś takiego aby nowa pękła lub wyrwały się zęby. Nie startuję w zawodach i nie będę pchał do tego wyższych modeli. Nie kilogram dołożę tylko jakieś 650g waży zestaw DEORE. A obecny rower waży pod 12kg ale z tym napędem co ma założony więc i jego waga nadal zostanie taka sama. 

Można wiedzieć jakie gadżety trzeba mieć aby rower nadawał się do wyścigów? Z tego co wiem, to im mniej zbędnych pierdół tym lepiej :) Możesz dać fotkę tego "potwora"?

Przyspieszenie roweru nie zależy od kasety i łańcucha, tylko od tego ile pary masz w nogach.

To zapomnij o zestawie za 100 zł.

Chodziło mi o to że takie gadżety to mostek, kierownica, amor itp aby geometria jego nadawała się. Amora mam starego SX-E manitou ale jak mówię ja się nie ścigam. I fakt że z lepszymi rowerami na trasie powoli odstawałem jak już każdy się zagrzał. Ale technicznie na krótkich odcinkach byłem lepszy. 

Zdjęcie to za chwilę bo robię kolację. A gdzie mam je dodać? Zastanawiałem się dlatego nad łańcuchem KMC. Czy on może się okazać lepszy od hg53? Chodzi o wyciąganie.

Napisano

Już padła propozycja HG50 czy na ten przykład HG400. Łańcuch XT HG93 i już. Nad czym tu bardziej debatować. Kasety 9rz Srama to padaczka. 

Napisano

Czyli mam się pchać w shimano? Możesz uzasadnić dlaczego akurat to a nie sram lub coś innego? Pozdr

Bo to co podałeś to badziew.

Jako ktoś kto jezdzi "lata bokiem" itp... Powinieneś takie rzeczy wiedzieć.

Że kasety Srama to plastelina a z łańcuchami KMC potrafią być też spore problemy.

Ogólnie panowie... dziwnie mi to wszystko brzmi ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...