Skocz do zawartości

[Początkujący] Tani rower w UK

Bluslaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuję taniego roweru do jazdy bardzo sporadycznej, powiedzmy raz w miesiącu parę kilometrów.

Ma to być rower górski bo trasa będzie głównie piaszczysta, leśna.

Czytałem i szukałem w necie rankingów tanich rowerów i było by ok gdybym mieszkał w Polsce.

Np tutaj: http://www.videotesty.pl/ranking/Rower/

Problem w tym że mieszkam w UK i tutaj są zupełnie inne marki i rowery, stąd moja prośba o pomoc w wyborze roweru do 200 funtów.

Wiem że powinienem odpuścić: amortyzator z tyłu, hamulce tarczowe bo przy tej cenie jakość będzie żadna.

Czy ktoś mógłby zerknąć czy coś z tego się nadaje ?

Z racji rzadkiego używania roweru nie mam zamiaru dokładać pieniędzy na zakup czegoś lepszego. Zdaję sobie sprawę że za tyle będzie to byle co ale chciałbym kupić rower najlepszy w tej cenie.

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_mPrRngCbx=1&_udlo=100&_udhi=200&_nkw=mountain%20bike&_dcat=177831&Gender=Men&rt=nc&_trksid=p2045573.m1684

P.S Mam 179 cm wzrostu.

Napisano

Kupuj ten który Ci się podoba. W tym budżecie to jeden pies co wybierzesz bo i tak wszystkie elementy są najniższej klasy.

Tak jak wspomniałeś unikaj modeli z amortyzatorami, przedni też lepiej odpuść bo jego praca i tak będzie marna a sprawi niepotrzebne problemy.

Zwróć też uwagę żeby jak najwięcej zamontowanych komponentów było jakiejś marki np. shimano a nie "no name"

Napisano

Marki i rowery nie są inne.

W Polsce kupując tanio też kupujesz "rower". Za 200 funtów można kupić nowy albo używany. Która opcja Cie interesuje? Bo używany za tą kwotę może być całkiem niezły

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

W/g mnie to Raleigh lub Coyote. Maja chociaż stery aheda a nie nakręcane...

Najlepiej to by było, jakbys poszedł do lokalnego sklepu rowerowego i kupił tam. Jak coś sie sypnie zawsze wygodniej bedzie Ci podejść i zostawić do narychtowania. 

A i na sprzedane u siebie rowery mechanicy zawsze nieco łaskawszym okiem spogladają. Poza tym przy tak niskiej jakości sprzecie warto mieć lokalne wsparcie...

Szacunek...

I.

Napisano

Dzięki Panowie za pomoc.

W takim razie zdecyduje się na raleigh, nawet najlepiej z nich wygląda.

W lokalnym sklepie to kosztuje 250 GBP :)

Teraz będzie w UK Boxing day i jest dużo przecen więc poczekam jeszcze tydzień i może kupię jeszcze taniej.

Napisano

Ivan dobrze gada z tym lokalnym sklepem.  Co z tego że teraz zaoszczędzisz parę groszy jak za jakiś czas będziesz musiał to wydać na serwis...

No chyba że za każdym razem będziesz wysyłał cały rower do gościa z Ebaya na gwarancję ale wtedy i tak musisz opłacić wysyłkę, bawić się w pakowanie, zamówić kuriera a i czas naprawy się wydłuży. 

Napisano

Powitoł

Takie pytanie gdyby rower nie wypalił: nie masz gdzieś w okolicy decathlonu?

Podzespoły mogą się różnić, ale ramy to to samo co w polskich sklepach więc część opinii "od nas" wykorzystasz.

Napisano

W tej cenie rower z amortyzatorem i tarczówkami ?

Nie mam zbyt blisko do decathlonu niestety, jednak jeśli to dobry rower to mogę go kupić wysyłkowo.

Blisko to mam hallfords'a gdzie mogę pojechać na serwis, przecież nie muszę jeździć specjalnie 40 mil do sprzedawcy na serwis jak mogę to zrobić u kogo innego.

Napisano

taki amortyzator to jest za przeproszeniem gówno warty.  Za chwilę nałapie luzów, rozklekota się i będzie latał na wszystkie strony.  Plastic fantastic.

Co do hampli to niby heyes ale jakiś niziutki model bóg wie jak to działa.  Gorzej pewnie będzie z tarczami. Przyhamujesz mocniej i się powyginają co skutkować będzie ciągłym ocieraniem o klocki hamulcowe podczas jazdy i wydawaniem denerwującego dźwięku.

Napisano

Ale i tak ten Rockrider jest lepszy od Raleigha, który ma 6-biegowy wolnobieg i tanie fałki. Rockrider ma chociaż kasetę, 24 biegi i dobre w tej cenie przerzutki Sram X4 / Acera. Tego Saracena też wciąga nosem...

Napisano

spoko spoko nie podniecaj się tak :thumbsup:  Tylko opisałem jakie problemy będą z tym RR po pół roku użytkowania.

Faktycznie na papierze wygląda lepiej ale ze względu na użycie bardziej skomplikowanych części (bardzo niskiej jakości) w przyszłości będzie sprawiał więcej problemów.

Napisano

Wiem że powinienem odpuścić: amortyzator z tyłu, hamulce tarczowe bo przy tej cenie jakość będzie żadna.
Tarczówek nie odpuszczaj bo w tej cenie nie zobaczysz różnicy pomiędzy tanimi a takimi ze średniej półki - tarczowe po prostu mają moc, dopiero w wyższych grupach pojawia się "to coś" czego komfortem bym nie nazwał bo nawet tanie mogą być komfortowe. Pamiętaj że hamulce tarczowe możesz zmienić za jakiś czas, zwłaszcza mechaniczne (bo takei będą w tej cenie) a całkiem dobre mechaniczne tarczówki to koszt około £50 (np trp spyre to £90 za przód i tył)
Napisano

arczówek nie odpuszczaj bo w tej cenie nie zobaczysz różnicy pomiędzy tanimi a takimi ze średniej półki - tarczowe po prostu mają moc, dopiero w wyższych grupach pojawia się "to coś" czego komfortem bym nie nazwał bo nawet tanie mogą być komfortowe. Pamiętaj że hamulce tarczowe możesz zmienić za jakiś czas, zwłaszcza mechaniczne (bo takei będą w tej cenie) a całkiem dobre mechaniczne tarczówki to koszt około £50 (np trp spyre to £90 za przód i tył)

Właśnie wolałbym V-brake ze względu na koszta serwisowania, a jeśli chodzi o hamowanie V-brakami jest w zupełności dla mnie wystarczające.

Więc rower bez tarczówek i amorów wydaje się być tańszy w serwisowaniu, mam rację ?

Napisano

No tak, rower ze sztywnym widelcem i bez tarczówek będzie tańszy w serwisowaniu. 

Jeśli szukasz takiego roweru to wybrał bym jeden z tych dwóch z Decathlona:

- Kemmel ( http://www.decathlon.co.uk/kemmel-mountain-bike-id_8294692.html ) - praktycznie to samo co Coyote / Raleigh, ale znacznie taniej. Jedynym mankamentem może być to że ma napęd 1x6 )

- Rockrider 300 ( http://www.decathlon.co.uk/rockrider-300-mountain-bike-id_8284495.html ) - Coyote / Raleigh za około 200 GBP nie oferują napędu 3x7, a RR300 oferuje to w cenie 120 GBP. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...