Roonin Napisano 20 Grudnia 2015 Napisano 20 Grudnia 2015 Panowie M615 prawie nowe leżały 1,5 roku nie używane, do ostatniej chwili przed demontażem działały świetnie. Założyłem do roweru, odpowietrzyłem profilaktycznie, umyłem tarcze itp.... Po założeniu prawie zerowa siła hamowania, po przejechaniu około 40 km poprawia się stopniowo ale dalej du... nie urywa w porównaniu z tym co było. Wypiekałem klocki, niewiele to dało. Miał ktoś taki objaw?
Ychu Napisano 20 Grudnia 2015 Napisano 20 Grudnia 2015 Klocki masz jakie? Jeśli metal to trzeba je dotrzeć , co potrwa trochę. Jeśli to żywica albo pół metal może się okazać że są do śmieci. Smug nie ma na tarczach? Tarcze czym czyściłeś?
Roonin Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Napisano 20 Grudnia 2015 Klocki półmetale, te same które były i działały ok. Tarcze myłem ludwikiem (obficie), smug nie ma, hamulce nie zapowietrzone. Leżały zawinięte szczelnie w folii jakieś 1,5 roku.
Ychu Napisano 20 Grudnia 2015 Napisano 20 Grudnia 2015 No klocki pół metal to chyba do piekarnika się nie nadają. Możesz te klocki spróbować zetrzeć na ściernym (tylko na czymś równym żebyś nie zrobił kantów). W palcach nie czuć nic jak po tarczy przejedziesz? Może tłoczki się rozszczelniły?
Roonin Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Napisano 20 Grudnia 2015 Nie nie, zaciski suche, tłoczki chodzą, nic nie cieknie, tarcze równe. Hamulce mają symboliczny przebieg, tylko leżakowały jakiś czas. Co do wypiekania to niby się nie nadają ale wygrzewając je w niższej temperaturze dłuższy czas można je uratować. Ratowałem tak klocki Formula. Z drugiej strony tu się nie miały gdzie i jak zatłuścić. Bardzo na to uważam. I to wypiekanie to tylko tak na wszelki wypadek.
Ychu Napisano 20 Grudnia 2015 Napisano 20 Grudnia 2015 Typowy objaw po postojach / leżakowaniu. Skoro tarcze masz odtłuszczone to muszą być klocki. Metaliczne można spokojnie wypiec , ale na pół metal to nie bardzo działa. Proponował bym spróbować z nowymi klockami , tylko nie zapomnij wtedy odtłuścić znów tarczy. Nie masz czegoś typowo do czyszczenia np. silników albo hamulców samochodowych do tych tarcz? Chociaż ja czyściłem ludwikiem i poszło.
Roonin Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Napisano 20 Grudnia 2015 Mam benzynę ekstrakcyjną. po prostu nie chciało mi się po nią iść do piwnicy Pojeżdżę zobaczę, jak nie będzie poprawy rozejrzę się za nowymi klockami.
Marcin9 Napisano 20 Grudnia 2015 Napisano 20 Grudnia 2015 Mam benzynę ekstrakcyjną. Benzyna ekstrakcyjna nie jest najlepszym środkiem do odtłuszczania... Podobno pozostawia tłusty nalot
Roonin Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Napisano 20 Grudnia 2015 A to czemu? Wysusza na pieprz i świetnie rozpuszcza wszelakie tłuszcze. W pracy właśnie tego używamy jak chcemy coś dobrze odtłuścić. Przeczytałem ten temat. Bzdura totalna ze benzyna extrakcyjna jest tłusta. Zwykła może i tak ale extrakcyjna?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.