patrix007 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Cześć, mam zamiar kupić pierwsze buty SPD, do pedałków XT PD-M785. Czy buty SPD SH-XC31 są w miarę ok? Budżet max 300zł, Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalMMM Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Lepiej weź coś z klamrą, np. M089. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix007 Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Nie znam się, więc zapytam, dlaczego? Klamra wygląda tandetnie, to raczej kolejny element do zepsucia się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalMMM Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Klamra jest trwalsza, but lepiej trzyma stopę. Rzepy nie są tak trwałe i szybciej się zużyją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek1 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Zgadzam się z Michałem. Klamra jest wytrzymała, but lepiej trzyma się stopy. Ja mam Shimano SH M088 i dwa sezony w nich przejeździłem i nie ma jak dotąd żadnych zastrzeżeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix007 Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Ok, dzięki za informację, możecie mieć rację sprawdzę sobie te obie pary w jakimś sklepie osobiście i potem dam znać na co padło Przeglądając forum znalazłem jeszcze to: http://www.forumrowerowe.org/topic/192991-klamry-klamry-do-butow-shimano-sh-m089-oraz-manetke-xt-m780-10rz/ Komuś rozwaliła się ta wytrzymała klamra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalMMM Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Jeden przypadek na kilkadziesiąt/kilkaset/kilka tysięcy - jak ze wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redwhite Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Czy buty SPD SH-XC31 są w miarę ok? Budżet max 300zł, Będą ok ale za ok. 310 zł (z przesyłką) na Allegro masz Shimano SH-M089 z klamrą. Jak się nie boisz z nietrafieniem z rozmiarem to będzie lepszy zakup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczet190399 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Kiedyś było porównanie XC31 do 089 chyba nawet na tym forum. Główne różnice to te drugie szybko przemakają, ale mają jedną klamrę. XC 31 tak szybko nie przemakają, ale mają tylko rzepy. Kwestia klamry to rzecz gustu. Z klamrą rzeczywiście but jest sztywniejszy na nodze, ale z rzepami tez jest OK. Jak Ci nie przeszkadza, że noga nimimalnie sie rusza to bierz XC31. Z mojej strony polecam Scott comp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redwhite Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 @up, jak Cie złapie deszcz w czasie jazdy to każde "letnie" buty SPD przemokną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Pamiętaj żeby przy zamawianiu m089 (czy innych butów) nie kierować się w ogóle rozmiarem tylko podaną w aukcji czy na stronie sklepu długością wkładki. Na 99% wyjdzie ci rozmiar większy niż nosisz na codzień. Lub nawet o 2 rozmiary większy w przypadku niektórych modeli, tak jak ktoś tu pisał jakiś czas temu. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczet190399 Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Z tymi zawyżonymi rozmiarami jest różnie. U mnie Shimano rzeczywiście wyszedł o jeden rozmiar większy niż nosze normalnie buty. Natomiast jak mierzyłem scott, bontrager czy Spec to rozmiar był ten sam :-) Najlepiej przymierz w jakimś sklepie i potem kup w Internecie. Jednak po sezonie jak teraz to nawet w zwykłych sklepach możesz "wychaczyć" dobrą cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 U mnie też ta super wytrzymała klamra uległa zniszczeniu (shimano m163). Wymienili na gwarancji.....ale to "już" drugi przypadek na tysiąc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek1 Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Taaaa - nikt nie pisze ,że klamra jest niezniszczalna.Wiadomą jest, że w każdej branży znajdzie się słabsze ogniwo. Według mnie klamra jest bardziej praktyczna i trwalsza od rzepa. Następne moje buty będą też wyposażone w klamrę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix007 Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Więc to nie są buty wiosna/lato/jesień? Nie interesuje mnie wersja tylko letnia... Nie będę brał wysyłkowo, właśnie ze względu na niewiadomy rozmiar, oraz w razie reklamacji oddam do sąsiedniego sklepu, a nie będę słać i narażać się na koszty. Różnica w cenie to ok 25zł. Odnośnie tych klamr, może te awarie są przez niedbałość, albo zaciskanie do granic możliwości? Może niektórzy lubią jak im krew nie dochodzi do stóp, nie wiem jak wytłumaczyć to pękanie klamr... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalMMM Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Ja też nie wiem, masa znajomych jeździ na papciach Shimano z klamrami a niektórzy już przeszło 3 sezony na jednych i tych samych i klamer nie zmieniali ani nic się nie urwało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Zwyczajnie, zdarza się . Najważniejsze chyba jest to, że uznali gwarancję i naprawili usterkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix007 Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Czy M089 nadają się też na wiosnę i jesień, czy tylko lato? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Zależy od Twojego odczucia chłodu. Większość Ci tu powie, że nie. Ja np w M163 jeździłem całe lato i jeżdżę nadal. W najniższej temperaturze jak na razie około 0 stopni przez 1,5-2h. Moim zdaniem po zasłonięciu wywietrzników dałoby się jeździć w niższych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix007 Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Czyli dobra skarpeta i można Nie zdarza mi się jeździć przy poniżej +8 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Może napiszę inaczej. Całą poprzednią zimę przejeździłem w adidasach takich jak te: http://m.ceneo.pl/29034622 Najniższe temperatury to -10 przez 1,5h. Według mnie można . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix007 Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 No to mi zabiliście ćwieka teraz myślę pomiędzy tymi SH-XC31 a SH-M089. Namacalnie obie te pary sobie obejrzę. Nie skreślam XC31 rzepa jak zacznie puszczać, a but będzie sprawny to u szewca się zrobi, a klamry już nie. Nie skreślam też M089, imadła robić nie będę, a chwila uwagi przy zapinaniu i wypinaniu nic nie kosztuje. Już mnie głowa boli Ale dzięki za komentarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Nie ma sprawy. Ja zamawiałem swoje 089 3 tygodnie temu ale nie miałem wątpliwości bo jakoś od razu wzbudziły moje zaufanie, no i naczytałem się o nich opinii na tym forum i jeszcze gdzie indziej. Pytasz czy dadzą radę w wiosnę/lato jesień? Chudeusz09 wysłał Ci linka do swoich butów nie-spd w których jeździł zeszłą zimę i pisze że się da. Ja jeżdżę obecnie w starych butach do biegania z decathlona za chyba 60 zł i też dają radę. Tym bardziej uważam że sprawdzą się nawet podstawowe modele butów spd a co dopiero ciut lepsze 089. Mam co do nich pewne obawy, jak znam swój organizm to boję się że może być mi w nich za gorąco, te buty z deca są cienkie, lekkie i przewiewne, a ja właściwie dopiero niedawno wychodząc z domu zacząłem wkładać bluzę zamiast samej koszulki pod kurtkę, za to sezon na jazdę samochodem z otwartą szybą nadal trwa. Ale to już sprawa indywidualna. Byś słyszał moją żonę jak wraca z pracy a w domu okna pootwierane i wszystkie kaloryfery zakręcone mnie jest po prostu gorąco. Ale mam nadzieję za cenę m089 mogę liczyć na komfort, ktoś to w końcu zaprojektował te buty tak żeby użytkownik był zadowolony. Tym tematem z pękniętą klamrą się nie przejmuj, też uważam że to przypadek 1:1 000 000. Poczujesz że but jest dopięty i stopa nie lata to nie zaciskaj na chama. Daj znać co kupiłeś. pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Żeby Ci ułatwić to napiszę że klamry to dosyć pękliwy element butów spd Na szczęście dzięki prostocie tej klamry w Shimano jest to element w przypadku tej firmy bardzo nieawaryjny, w przypadku innych firm bywa różnie (choć to głównie zasługa udziwniania rzeczy prostych i bezproblemowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix007 Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Widziałem, oglądałem wybrałem. Padło na SH-M089. Sprawdzałem rzepa w drugich butach i faktycznie nie trzyma nogi w taki sposób jak klamra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.