Colonel Napisano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Hej. Przymierzam się do zakupu ramy dartmoor primal 27+ i szukam jakiegoś sztywniak na przód do którego wejdzie koło 27,5 za oponą 3.0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Biorąc pod uwagę, że Primal to rama przystosowana do widelców o skoku nawet 140 mm to spokojnie możesz wpakować widelec pod koło 29'. Ja bym chętnie spróbował nawet koła 29' w widelcu pod 27 i zrobił różnokołowca Oczywiście zależy to od stylu Twojej jazdy, bo wyższy przód dodaje na zjazdach, a zabiera na podjazdach i odwrotnie. Pomocne będzie określenie budżetu i tego w jaki materiał celujesz, bo alu, carbon lub stal to 3 różne pary kaloszy... Co do szerokości to chłopaki chyba pakowali opony Surly Knard to "standardowych" sztywnych widelców i wchodziły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Myślałem o stali, alu jest zbyt ... sztywne a carbon za drogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SuppersReady Napisano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Surly ,wideł od Krampusa , stall , cena ok. 450zł w PL http://surlybikes.com/parts/forks/krampus_fork Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Tutaj masz Surly Krampus w naszym kraju i cenę z złotówkach. Jeśli Krampus wydaje Ci się za wysoki to Karate Monkey jest niższy, a opona 3,0 powinna jeszcze w niego wejść. Też byłbym za stalą, aczkolwiek przy tak szerokiej oponie, odpowiednio szerokiej obręczy i niskim ciśnieniu to alu widelec mógłby dać radę i rąk nie pourywać. Komponowałby też się wizualnie z ramą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Czyli myślimy w podobnym kierunku - Krampus. Fajny jest jeszcze wideł Charge 29er (ale ostatni raz widziałego go dostępny w UK na ebayu we wrzesniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Ja, jako użytkownik widelca Charge 29er śmiem stwierdzić, że jest kapitalny. Odpowiada długości amortyzatorowi 120mm pod 29era i ładnie wybiera. Jedyna wada jest taka, że miejsca na oponę jest 80mm, więc 3 cale wejdą, ale tylko na wąskiej obręczy. Krampus pomieści odrobinę więcej. Przy oponach 3.0+ i ciśnieniach poniżej 1.5 bar materiał widelca nie ma znaczenia. Widelec może być i z żelbetonu, wybierać będzie dokładnie tak samo jak najlepszy carbon i najrudsza stal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 ano...ale sam wideł pracuje pięknie w zakresie 3-4 cm dodatkowo, przynajmniej pięknie to widać na gumkach 2,25. Przy 3.0 to opona zrobi większość roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Największą wadą Charge'a jest jego dostępność (już kiedyś miałem wizję na stalówkę On One + ten wideł, tyle że widała nigdzie nie było). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siodemek Napisano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 W czym widelec Charge jest lepszy od Surly albo Salsy? Bo też mam chrapkę na zestaw On-One + sztywne widły a zastanawiam się właśnie nad Salsa Firestarter albo Surly Krampus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SuppersReady Napisano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Charge jest bardziej filigranowy w budowie ,szczuplejszy i wyższy przez co lepiej "pracuje". Ja mam wideł Surly Karate Monkey.Mocny ,sztywny bocznie dość wygodny.Nie chce innego,a jeździłem wcześniej z Mosso. Uprzedzając pytania o stal vs alu...- tak jest RÓŻNICA i poczułem ją od razu . Nie są to zmiany rewolucyjne raczej taki mikrokosmos ale zebrane "do kupy" doznania dobitnie w moim przypadku wskazują na przewagę stalli. Dziś rwałbym wideł od Krampusa, w końcu moda na "grubo z przodu,cieńko z tyłu" czai się za rogiem.Nigdy nie mów nigdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Charge jest zasadniczo dłuższy niż jakikolwiek inny sztywny widelec. 510mm robi swoje i rzeczywiście 3-4 cm pracuje przód tył. Trzeba się tylko liczyć z tym, że z tak długim widelcem geometria roweru się zmieni. Jak to jest na sztywnym widelcu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SuppersReady Napisano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Rambolu, słownie trzy- cztery cm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Yep. Zakres pracy widelca Charge to słownie trzy do czterech centymetrów. Jakże to: 1. Napompować opony do nieprzyzwoitych 3 bar, żeby wykluczyć pracę opon. 2. Zablokować przedni hamulec. 3. Pobujać mocno rowerem przód tył. 4. Rower będzie mieć wychyłkę 1,5-2cm w każdą ze stron (mierzone na położeniu osi tylnego kola względem podłoża) Pokazywałem ten motyw paru znajomym rowerzystom i każdy był w szoku, jak to ładnie pracuje. Najlepsze jest to, że ten wideł nie wygina się w płaszczyznach bocznych, więc koło nie ucieknie przy ostrzejszym skręcie. Pewnie można by jeszcze wycisnąć z tego widelca więcej, gdyby kąt główki ramy był 66-68 stopni (progresywnie). Cały czas myślę o sterach z korekcją kąta na bardziej płaski. Poza tym, jak to obłędnie dobrze wygląda na Cobii: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siodemek Napisano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Inne sztywniaki nie mają takich feature'ów? BTW sztywniaki w ogóle bardziej mi się podobają. Niż z przednim uginadłem. Sam jeżdżę na Mosso ale jak złożę On-One + rigid to obecny 26" zostanie przerobiony na szosowego singlespeed'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 22 Grudnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Kolega @IvanMTB, porównał kiedyś kilka sztywnych sztucerów, bo przyfarciło mu się na nich jeździć po kolei, i z tego co pamiętam, to najlepiej wypadało chyba CroMoto od Salsy. Polecam sobie zerknąć do tego posta i dalszych, żeby mieć lepsze rozeznanie.PS. niby tylko 2 lata minęły, a uczucie, jakby to całe wieki temu było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.