Skocz do zawartości

[lampka przód] 3x CREE XML U2/L2 z Aliexpress - warto ?

gimmesomo

Rekomendowane odpowiedzi

To chyba kwestia indywidualna i jak jeździsz. Mnie zastanwaia, bo nie mogę znaleźć na ile czasu pracy na poszczególnych poziomach świecenia starcza akumulator. Wg mnie całkiem ciekawa oferta, za około 85 zł  - 3 ledy hmm ale tam chyba raczej jest 600lm nie 6 tyś...hmm poszukaj moze jest jakiś test...wg mnie niezła oferta

Ona ma 60 tysięcy lumenów, tylko sprzedawca tego nie wie - nie sprawdził informacji podanych u konkurenta :) A obaj nie zapytali fabrykanta od którego je biorą, bo prawdopodobnie ma nawet 100 tysięcy lumenów, kwestia niedoczytania "prawdziwej" specyfikacji.

Wyścig zbrojeń trwa....

http://www.aliexpress.com/store/product/2015-New-5000-Lumens-3x-CREE-XML-U2-L2-LED-Front-Bike-Bicycle-Light-Lamp-Battery/801629_32297560165.html?spm=2114.12010108.0.108.S4n699

mam taką używam od roku , po topieniu w błocie rzece itp nic sie nie dzieje , ale 3 diodowej nie polecam , różnica między 2 diodową nieznaczna w ilości światła , ale  za to bateria dużo krócej trzyma , jeżeli planujesz ją używać na wyjazdy dłuższe niz 1-2 godziny , polecam zainwestowac we wlasny pakiet akumulatorow 18650 ponieważ oryginalni jest niby 4 aku o pojemności 6400mAh a w rzeczywistości 2 to całkowicie nie podlączone trupy a 2 które są podpięte to 18650 bez zabezpieczen o pojemności1500 mAh

Liczby, liczby, liczby...

6000lm, dobrze niech bedzie tyle, tylko ile trzeba baterii aby to przez sensowny czas zasilić?

Teraz, przy dobrych wiatrach, masz 1000lm przy prądzie 3A (wszystko tak licząc w przyblożeniu). Dobre ogniwo 18650 ma nie wiele ponad 3Ah. Czyli przy naprawdę dobrych komponentach masz godzinę świecenia. Tylko, że jedno ogniwo o prawdziwej pojemności ponad 3Ah to koszt realny 30zł.

Tutaj masz 6000lm - to już nie jest do obskoczenia na trzech diodach... Zakładając teoretyczny prąd takiego reflektora to 6 ogniw 18650 poświeciłaby około godziny - 6 ogniw to już niezła paczka...

Pominąłem kwestię odprowadzenia ciepła...

Wiec możesz wierzyć w co chcesz...

Zobacz ile kosztuje najtańsza latarka, która faktycznie daje te 1000lm pomnóż razy 6 i miałbyś realną cenę...

Liczby, liczby, liczby...

6000lm, dobrze niech bedzie tyle, tylko ile trzeba baterii aby to przez sensowny czas zasilić?

Teraz, przy dobrych wiatrach, masz 1000lm przy prądzie 3A (wszystko tak licząc w przyblożeniu). Dobre ogniwo 18650 ma nie wiele ponad 3Ah. Czyli przy naprawdę dobrych komponentach masz godzinę świecenia. Tylko, że jedno ogniwo o prawdziwej pojemności ponad 3Ah to koszt realny 30zł.

Tutaj masz 6000lm - to już nie jest do obskoczenia na trzech diodach... Zakładając teoretyczny prąd takiego reflektora to 6 ogniw 18650 poświeciłaby około godziny - 6 ogniw to już niezła paczka...

Pominąłem kwestię odprowadzenia ciepła...

Wiec możesz wierzyć w co chcesz...

Zobacz ile kosztuje najtańsza latarka, która faktycznie daje te 1000lm pomnóż razy 6 i miałbyś realną cenę...

najsensowniej kupić ok 10 ogniw 18650 o realnej pojemności około 2.2 Ah , łączyć po 2 równolegle aby uzyskać napięcie ok 7.4 V a reszte szeregowo dla zwiększenia pojemności do 11ah , dioda xml t6 bierze w na maksymalnej mocy ok 2 A czyli przy dwóch diodach z takiego akumulatora mamy na pełnej mocy ( sam na mocne zjazdy używam trybu 30% ) mamy prawie 3 godziny świecenia więc wystarczaąco

dla równego rozładowania akumulatora przy kazdym łączeniu równoległym warto zastosować balanser

to tyle chyba z mojej teoretycznej wiedzy , jeśli coś namieszałem przepraszam i prosze o poprawienie

• Mod Team

czy te światełko jest warte swojej ceny ?

Warte, tylko jak poniżej wspomniano warto zainwestować we własne zasilanie. Możesz pobawić się z baterią od starego laptopa i wykorzystać zazwyczaj lepsze od sprzedawanych z tymi lampkami ogniwa.

Co do pakietu to bywa różnie.. najczęściej w takim pakiecie wysiada jedno ogniwo, a reszta przez to cierpi. Mój pakiet dopiero po 2 latach prawie, że siadł (z 2,50h świecenia zrobiło się 20min) ale rozciąłem ten pakiet, wyjąłem i przeładowałem każdy aku z osobna dobrą ładowarką i wsadziłem je do takiego koszyka - http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-4-x-18650-Water-Resistant-Battery-Pack-Case-House-Cover-For-Bike-Bicycle-Lamp/32399908369.html - efekt ? te same akumulatory świecą już 2,25h (zamiast 20minut) lampka 1 x XM-L. Taki koszyk to dobra sprawa, bo może służyć również jako powerbank i ma diody sygnalizujące poziom naładowania\rozładowania. Ta lampka co podałeś nie jest wcale super okazją 27$ z pakietem i 21$ bez, są lepsze okazje jeśli chodzi o klony X3. Zobacz jeszcze taką http://www.aliexpress.com/store/product/Bicycle-Light-HeadLight-4000-Lumen-3x-CREE-XM-L-T6-Waterproof-Bike-Front-Light-LED-With/609710_863586224.html sam ją kilka dni temu zamówiłem z ciekawości bo wydaje się być lepszym rozwiązaniem niż te X3, na pewno światło będzie bardziej rozproszone (X2, X3 itp. dosyć mocno skupiają), ale to zależy od zastosowań i terenu co lepsze.

• Mod Team

sam ją kilka dni temu zamówiłem z ciekawości bo wydaje się być lepszym rozwiązaniem niż te X3, na pewno światło będzie bardziej rozproszone (X2, X3 itp. dosyć mocno skupiają), ale to zależy od zastosowań i terenu co lepsze.

Hmmm...

Podsiadam podobną, do tej, którą zamówiłeś tylko że na 4 diody i do tej pory byłem przekonany, że to właśnie te lampki bardziej skupiają światło od wspomnianego X3, co wydawałoby się dość logiczne na rozmieszczenie diod.

Masz jakiś test porównawczy?

Mam XT40 i od razu świeci bardzo szeroko, nie skupia tak.. z moich obserwacji im dłuższy/głębszy reflektor tym światło będzie bardziej skupione, oczywiście prąd na diodzie na również kluczowe znaczenie, ale z tego co widziałem na żywo to X2 też dosyć mocno skupia i boki są znacznie mniej doświetlone. Taką mam http://www.aliexpress.com/item/1800-Lumen-CREE-XM-L-T6-LED-Bicycle-Bike-Led-Light-Headlight/1211516163.html?spm=2114.01010108.3.1.fDz041&ws_ab_test=searchweb201556_7,searchweb201644_1_79_2_78_77_82_80_62_61,searchweb201560_3 i mimo 1 diody zasięg ma większy niż XT40, ale jeśli chodzi o oświetlenie całego otoczenia to odpada w przedbiegach przy XT40. Zamówiłem właśnie z ciekawości bo właśnie jeśli chodzi o optyke to ma trochę zbliżoną do XT40. 

Oczywiście mówiłem o standardowych reflektorach OP, bez innych kolimatorów czy modów.

najsensowniej kupić ok 10 ogniw 18650 o realnej pojemności około 2.2 Ah , łączyć po 2 równolegle aby uzyskać napięcie ok 7.4 V a reszte szeregowo dla zwiększenia pojemności do 11ah , dioda xml t6 bierze w na maksymalnej mocy ok 2 A czyli przy dwóch diodach z takiego akumulatora mamy na pełnej mocy ( sam na mocne zjazdy używam trybu 30% ) mamy prawie 3 godziny świecenia więc wystarczaąco

dla równego rozładowania akumulatora przy kazdym łączeniu równoległym warto zastosować balanser

to tyle chyba z mojej teoretycznej wiedzy , jeśli coś namieszałem przepraszam i prosze o poprawienie

Właśnie z ładowaniem takiego pakietu jest trochę kłopot bo tak jak piszesz, trzeba balanser.

Jak ktoś ma ładowarkę z balanserem to może by warto pokusić się o pakiet "modelarski" oparty na ogniwach pryzmatycznych - jest bardziej zwarty, zajmuje mniej miejsca i jest lżejszy od pakietu na 18650 (o tych samych parametrach).

Mam kilka takich pakietów i może bym coś zmajstrował ale jakoś nie wpadła mi w ręce odpowiednia obudowa... No i po ciemku jeżdżę tylko okazjonalnie więc convoy albo czołówka wystarczy.

• Mod Team

i mimo 1 diody zasięg ma większy niż XT40

To ciekawe co piszesz, bo ja mam porównanie takiej jedno-diodowej z taką cztero-diodową. I u mnie, ta duża wręcz niszczy mniejszą w przedbiegach, jeśli chodzi o moc, zasięg i szerekość świecenia. Nawet nie ma co porównywać. Na 100% to jest reflektor, niemal jak długie światła w samochodzie :P i przez to właśnie rozważałem zakup lampki podobnej z pierwszego postu tego tematu, bo byłem przekonany, że w tym aspekcie będzie lepsza. No cóż, trzeba poszukać na światełkowych forach jakichś solidnych porównań (bez modów oczywiście).

skimir , pierwszy raz słysze o ogniwach pryzmatycznych , mógłbyś coś rozwinąć?? planuje przez  zime sobie drobną akumulatorownie zrobić do roweru , a twój pomysł wydaje sie bardzo ciekawy :)

Pryzmatyczny oznacza kształt - coś jak akumulatory w telefonach.

Wpisz sobie w allegro np. "pakiet lipol turnigy" w kategorii modelarstwo. Turnigy to firma, więc może być inny.

Będziesz mieć do wyboru wiele rodzajów pakietów oznaczanych np 2s2p, 2s4p - to jest oznaczenie sposobu połączenia ogniw a co za tym idzie napięcie i pojemność. Napięcie oczywiście od 3,6V i dalej wielokrotności x2, x4...

Ceny różne - zależy od pojemności oraz od prądu rozładowania oznaczane np. 30C, co oznacza, że jeśli pojemność wynosi 3Ah to chwilowy prąd rozładowania to 90A. Do zastosowań latarkowych trzeba szukać z najmniejszym współczynnikiem C bo przy pojemności 3Ah i 10C masz już prąd rzędu 30A.

Im większy współczynnik C tym też szybciej można taki akumulator ładować ale i tak bez specjalistycznej ładowarki nie przekroczysz prądu ładowania 2A, a dobre akumulatory tego typu można ładować prądem rzędu 15A co daje pełne naładowanie w kilka(nascie) minut...

Moim zdaniem sprawa warta zainteresowania jak ktoś chce zbudować własną latarkę. Tylko, tak jak pisałem, pozostaje kwestia ładowania - trzeba kupić ładowarkę bo tych ogniw nie wsadzi się do klasycznej ładowarki dla 18650.

z tego co szukam to teogniwa kosztują ~50zł za sztuke o pojemności 2.2Ah i v=3.7V

http://allegro.pl/akumulator-bateria-samsung-inr18650-13q-1-3ah-nowa-i5862777908.html

tutaj za 12zł mamy nowe o ttych samych parametrach , więc jeśli sie nie myle to taniej wyjdzie zrobić na zwykłych 18650 , tylko trzeba troszke pobawić sie lutownicą

ta duża wręcz niszczy mniejszą w przedbiegach, jeśli chodzi o moc, zasięg i szerekość świecenia

Chętnie bym porównał, u mnie nawet na ścianie widać różnicę - XT40 na max i jest jasno wszędzie, ale jak poświecę w to samo miejsce tą 1-diodową to jest mały, ale trochę mocniej świecący punkt. Różne lampki to inaczej świecą, ale im mniejszy prąd na diodzie tym ma mniejsze skupienie, a na tej 1 diodowej jest chyba maksymalny z jakim dioda może długo poświecić. Swoją drogą jako typowe długie zamówiłem również taką http://g04.a.alicdn.com/kf/HTB1WK.XIVXXXXbrXVXXq6xXFXXXL/1800-Lumens-2-x-CREE-XM-L-T6-LEDs-Wheatherproof-Rechargeable-Rotatable-Owl-Bicycle-Night-Lamp.jpg - na jednej diodzie mała soczewka, a na drugiej kolimator. W połączeniu z XT40 będzie miazga na każdym dystansie. Chociaż sama XT40 do 100m oświetla wszystko to jeśli chodzi o lampki rowerowe to lubię grubo przesadzać z mocą :D zawsze chcę więcej.. dlatego wciąż zamawiam nowe, żeby zaspokoić swoją ciekawość i wybrać najlepszy zestaw ;) (mam 2, zamówiłem jeszcze 3, a już mi chodzą po głowie kolejne 3 :D )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...