Skocz do zawartości

[opona] Opona do obręczy

rmaciej1983

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jaka opona do tej obręczy:

http://cyklisci.com/obrecz_28_remerx_dragon-4519_2xkapsel_36ot_czarna,2,1617.html .

700-42c nie udało mi się założyć. Próbowałem dwie inne - wchodzą, ale ciężko. Równie ciężko zdjąć. W sumie przy wymianie dętek złamałem już jedną łyżkę do opon, wykrzywiłem jeden klucz i jedną dętkę przebiłem. Wymiana dętki stała się koszmarem, odkąd mam tę obręcz.

Napisałem w tej sprawie email do sklepu w niedzielę. Do tej pory żadnej odpowiedzi.

Napisano

pomierz obręcz od rantu do rantu (całą średnicę zewnętrzną, potem porównaj ze starą obręczą. Obstawiam że nowa obręcz jest 1-2 mm większa i to już komplikuje sprawę

Napisano

Możliwe, ale to w takim razie świństwo. Bo jak się kupuje obręcz, to de facto w sklepie trzeba by sprawdzać, czy opona na nią wchodzi. Tak jak mierzy się buty w obuwniczym. Nie wiedziałem, że takie rzeczy mogą mieć miejsce w przypadku rowerów. Producenci mogliby uzgodnić jakiś standard, żeby każda obręcz 28" pasowała do każdej opony na nią przeznaczonej.

Napisano

wiesz, rodzimy kross, w latach 2006-2008 wypuszczał fulle (sfx) i tam potrafiły się trafić takie obręcze że po założeniu opon 26 (jak się udało za pomocą dłut, przecinaków i łomów) to pękały druty  oponie :D

Standard owszem, ustalili, ale małe chińskie rączki czasem mylą 622 z 626, lu 559 z 569 :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...