Skocz do zawartości

[Koronka 22T] Korba XT FC-M785

beskid

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, przesuwa korbę w prawo lewo. Jak zmienisz podkładki to korba będzie niesymetrycznie ustawiona względem osi roweru, a nie o to chodzi. Ramiona mają pozostać nadal w identycznej odległości od osi, przesunięciu mają ulec jedynie same zębatki. Tego korekcją podkładek suportu nie uzyskamy. W praktyce HTII ma niezmienną linię łańcucha na korbie. Te stare wkłady na kwadrat, te były dostępne w różnych długościach, ale HTII jest jedno.

Witam. Potrzebuję ciut "zmiękczyć" napęd więc zachciało mi się zastąpić młynek 24T koronką 22T. Do tej pory korba XT M785 38x24T. Pytanie teraz takie czy spasuje koronka 22T z korby XT M782?? Różnica 2 zębów nie powinna robić zmieniarce problemów a przynajmniej tak to widzę. Pytanie drugie czy są w ogóle korby Shimano klasy SLX'a, XT z blatami 36x22T czy zwyczajnie coś mi się pomyliło ewentualnie nie mogę znajeżć?? 

I jak kolego ? Zamontowałeś tą 22z ??

Przewinął się tu wątek koronki 21z. Miałem taką i było wszystko oki. Obecnie mam 20z, ale to już wymagało szlifowania gniazd śrub mocujących. 

Normalnie @detonator już bym wiedział co i jak ale bardzo żle mi się zaczął rok w rodzinnych sprawach i nie miałem do tego głowy. Dopiero teraz zabieram się do serwisu i przygotowywania sprzętu na sezon. Tydzień, góra dwa i się wyjaśni także na pewno napiszę w tej sprawie. 

• 1 miesiąc temu...

Na chwilę obecną wszystko gra i buczy. Tak więc jak ktoś chce sobie zmiękczyć napęd do koronki 22T to nie ma przeszkód. Nie odczułem żadnego pogorszenia zarówno przy zrzucaniu jak i wrzucaniu na 38T. Koronka 22T poszła z korby 3 blatowej SLX'a.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...