Skocz do zawartości

[koła] komplet 29" czy warto

brath100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przed zakupem warto pojezdzić na systemie bezdętkowym bo za 0.9-1k mozna taki mieć. Rzadko kto chce waskie felgi w obecnych czasach i nie jest to moda jedno/dwusezonowa jak naped 1x10/11 przykładowo.

Napisano

Nie bardzo:

http://singletrackworld.com/forum/topic/bontrager-mustang-29-wheels-as-fitted-to-2012-superfly-al-elite

Czy te tarcze to na stałe są tam (pytanie retoryczne).

Miałem na mysli:

http://allegro.pl/kola-ztr-arch-29-novatec-771-772-qr15-142x12-dt-i5309720075.html

Gdyby nie białe fele to bym je kupił na wiosne. To jest naprawde tanio, bo detal to: fele 350x2+ piasty 500 + szprychy i nyple max 200 ~ 1400zł bez robocizny.

Napisano

"Niska" cena tych kół nie bierze się znikąd: zbudowane są na nieprodukowanym już modelu obręczy - stosunkowo wąskim i niezbyt lekkim.

Poza tym kolega szuka do 700, a nie do 950 zł.

Napisano

Przed zakupem warto pojezdzić na systemie bezdętkowym bo za 0.9-1k mozna taki mieć. Rzadko kto chce waskie felgi w obecnych czasach i nie jest to moda jedno/dwusezonowa jak naped 1x10/11 przykładowo.

Sezon na 1x10/11 się skończył, czy jak? Coś mi umknęło? Teraz 3 blaty znów są w modzie?

Napisano

Niedawno interesowałem się tematem kół systemowych, no bo w końcu "shimano" i ładnie wyglądają. Napiszę tak, jak chcesz mieć spokój zapomnij o kołach systemowych, to jest koszmar, przekosisz szprychy i może się okazać, że ich już nie dokupisz (długość) albo będą bardzo drogie. W piastach konusy i kulki, można picować i pucować, zapomnisz, nie zauważysz uwalonych kulek i micha się mieli.

Ja postanowiłem składać kółka niesystemowe z pospolitych dobrej jakości części. Same zalety są, szprychy dostępne i w miarę normalnych cenach, masz wpływ na obręcz, a piasty na maszynówkach, nie ma konusów, kulek, wymieniasz łożysko i masz nową piastę.

Koła Shimano to załamka, będziesz zadowolony tylko do pierwszych poważniejszych problemów.

Napisano

To, że szuka do 700 to nie znaczy, że mu się nie zmieni za pół/rok i bedzie szukać białych tubeless-ów do 950zł ;)

Spora część zakładajacych temat wogóle nie wie czego szukać i ile niekiedy trza odżałować, trzeba wziąć na to poprawkę. Nie karze mu podwajać budżetu na część, a tylko zwiekszyć go o niecałe 30%, bo po prostu warto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...