parmenides Napisano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Mam zegarek garmina bez glonass (FR110 - od jakichś 3 lat), z samym gps. I mam obecnie z glonass + gps edka 510 (od niemal 3 lat) i FR230 (od kilku dni). I różnica w dokładności na trasie jest niewielka, za to w czasie łapania fiksa, w trasie bez czujników z kola po lesie, oraz w prędkości/tempie aktualnym jest zauważalna różnica. W średnich nie różnią się zbytnio wskazania. GPS+glonass łapie fixa nawet w pomieszczeniu. Na zewnątrz masz fixa już po kilku sekundach (edek 510 i Fr230), zaś z samym gps ten czas wydłuża się nawet do dwóch, trzech minut (na zegarku FR110). Jeśli nie robicie tempówek w lesie, to nie ma generalnej różnicy według mnie. Dla wygody oczywiście lepiej taki z gps+glonass - ze względu na czas łapania satelit i jednak większą dokładność przy interwałach. Na rowerze i tak mam do edka 510 pomiar prędkości z koła:) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaMTB Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 A może dopłacić do 1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bar72 Napisano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 ja mam E1000 prowadzę sklep z Grminem to testowałem wszystkie modele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Nie bardzo wiem jak to sprawdzić Heatmap Na pewno masz jakieś stałe trasy lub odcinki i trochę sladów się nazbierało. Np. BaseCamp wyświetla na mapie wszystkie co są w pamięci. W załącznikach przykłady z Edge Touring Plus. Osiedle to zazwyczaj początek trasy, więc dokładność jest jeszcze taka sobie, do tego względnie wysokie budynki (od 4 do 12 pięter, bloki z wielkiej płyty). Skala powinna być wszędzie taka sama - wskaźnik w prawym dolnym rogu 20m. Wydaje mi się, że mapa na connect może być przekłamana jeżlei chodzi o dokładność. Na bieżąco w liczniku trasa lubi się kleić do dróg z mapy i tutaj mogli zrobić to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Podłączę się pod temat bo dylemat mam trochę podobny. Poluję na edka od dłuższego czasu i uzbierałem na 500. Potrzebuję urządzenia które względnie dokładnie zapisze ślad, pozwoli na prowadzenie po śladzie, pokaże na jednym ekranie więcej parametrów na raz, w tym aktualne nachylenie w %. Edek 500 wydaje się być w sam raz. Poczytałem jednak o 520 i zastanawiam się, czy nie dozbierać trochę grosza. Kusi np bezprzewodowe i bezpośrednie przesyłanie treningów. Co konkretnie zyskam więcej kupując 520 zamiast 500? Jakieś wady/zalety jednego względem drugiego? Tylko błagam nie piszcie "poczytaj opis". Edit: Jak działa to przesyłanie bezprzewodowe plików? Tylko poprzez aplikację, czy np wysyłam sam plik z treningiem? Pytam, bo na WP nie ma chyba dostępnej aplikacji garmin conect... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaMTB Napisano 17 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Jedna rzecz pomiędzy 500 a 520 jest o ile dobrze pamiętam to 1000zl różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 No to chyba coś z pamięcią nie halo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro0011 Napisano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Ja mam Edge 500 i prowadzenie po śladzie działa pod warunkiem że nie jedziesz w jakimś gęstym lesie bo wtedy potrafi zgubić trasę. Czasem zdarza się też drobne przekłamanie śladu albo wysokości ale to raczej sporadycznie. Poza tym jestem z tego urządzenia zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Parmenides mój Edge 810 również łapie fixa w mieszkaniu. A na zewnątrz to kwestia może 30 sekund. Sama byłam zdumiona (pamiętając ile czasu to zajmowało w Forerunnerze 305) KubaMTB co do 1000 proponuję lekturę następującą: http://www.dcrainmaker.com/2014/06/garmin-1000-depth-review.html ja po przeczytaniu uznałam, że 1000 to tzw. przerost wodotrysków nad zdrowym rozsądkiem i wybrałam 810. Nie żałuję. Co do dokładności Edge to skorzystałam z podpowiedzi Zekker i zrobiłam sobie heatmap w Stravie i ten kawałek chyba mówi wiele: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaMTB Napisano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Już kupiłem Edga 810 ale będę używał po wigili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartZ Napisano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Już kupiłem Edga 810 ale będę używał po wigili napisz koniecznie jak sie sprawuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaMTB Napisano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Może w przyszły poniedziałek napisze jakąś recenzje Mam pytanie jakich map do lasu używacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 PL_Topo + PL Ścieżki (warto sprawdzić czy pokrywa okolicę) Aktualność w miarę, choć miejscami mają kilkuletnie zaległości ze szlakami, które zmieniły przebieg. Dokładność przyzwoita, ale chyba żadna mapa nie oddaje w pełni tego co jest w terenie. Kategoryzacja dróg taka sobie. Pod takim samym oznaczeniem można trafić na zarośniętą ścieżkę jak i wygodną szutrówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaMTB Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Ok dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Imho, E520 - to przerośnięta E500 z opcją glonass (tu +), E1000 - nad wyraz przerośnięte "coś" z mnóstwem wodotrysków - idealne do lansu, E810 - idealne do zastosowań codziennych. Kupiłem E810, bo wielkość E1000 mnie przeraziła. Równie dobrze można by zamontować nawigację lub smartfona na kierownicy a przepłacać kilka stówek nie warto. Nawigacja dobrze się spisuje, GPS łapie bardzo szybko, zgrabnie wygląda na kokpicie i bateria starcza mi na 3 treningi. Przy włączonym Glonass, bateria szybciej jest połykana, tym bardziej w obecnych warunkach - duże zachmurzenie. Oczywiście, wiele osób może się z tym nie zgodzić. Napisałem przecież IMHO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 @Provid: To chyba nie jest miarodajna informacja Bo co innego trening 2h a co innego np. 5h Może tak: przy wyłączonym podświetleniu schodzi około 10% na godzinę. To chyba daje lepszą orientację co do wytrzymałości baterii Z podświetleniem około 15% na godzinę. ps. w Twoim jest GLONASS? o_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek87 Napisano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Kupiłem E810 [...] Przy włączonym Glonass, bateria szybciej jest połykana, tym bardziej w obecnych warunkach - duże zachmurzenie. A E810 ma Glonass? Zdaje mi się, że nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaMTB Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 A E810 ma Glonass? Zdaje mi się, że nie E810 nie ma glonas'u Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Kupiłem E810 [...] Przy włączonym Glonass, bateria szybciej jest połykana, tym bardziej w obecnych warunkach - duże zachmurzenie. A E810 ma Glonass? Zdaje mi się, że nie. A gdzie tak napisałem? Czytanie ze zrozumieniem nie boli i nie wycinaj z kontekstu psując całą wypowiedź. Glonass posiada Edge 520/1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzywusek81 Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Jak dla mnie 520.posiadam i polecam. A co do segmentów to mozna wgrac bez premki w stravie. Dla mnie osobiscie brak opcji dotykowej jest plusem w 520 ale kazdy ma swoje widzimisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaMTB Napisano 26 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 W poniedziałek napisze wam jak się sprawuje E810 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobson Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Też chciałem kupić 520 albo 810... Poszedłem do sklepu, zacząłem oglądać i kupiłem w końcu 1000. Spotkałem się z opiniami, że 1000 jest wielki, wg mnie nie jest (pomimo, że największy ze wszystkich), bez problemu mieści się na mostku 90mm i jest cieńszy niż 810. Ma sporo wodotrysków ale podstawowe funkcje działają po prostu lepiej i szybciej niż w 810. Różnice między 1000 a 810 zobaczysz jak weźmiesz oba do ręki. 810 zamula podczas korzystania z map i ekran jest kiepski. Moim zdaniem, różnica jest tak duża, że nie opłaca się kupować 810. 1000 ma zainstalowane rowerowe mapy Garmina i nie gubi się w lesie PS Czuć mega różnicę między trybem GPS a trybem GPS+GLONASS., nawet na szosie za miastem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bar72 Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 pisałem wcześniej , że 810 to zabytek E1000 bije go na głowę , wystarczy pobawić się dwoma obok siebie , mam sklep z Garminem więc zawsze testuje nowe modele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaMTB Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Też chciałem kupić 520 albo 810... Poszedłem do sklepu, zacząłem oglądać i kupiłem w końcu 1000. Spotkałem się z opiniami, że 1000 jest wielki, wg mnie nie jest (pomimo, że największy ze wszystkich), bez problemu mieści się na mostku 90mm i jest cieńszy niż 810. Ma sporo wodotrysków ale podstawowe funkcje działają po prostu lepiej i szybciej niż w 810. Różnice między 1000 a 810 zobaczysz jak weźmiesz oba do ręki. 810 zamula podczas korzystania z map i ekran jest kiepski. Moim zdaniem, różnica jest tak duża, że nie opłaca się kupować 810. 1000 ma zainstalowane rowerowe mapy Garmina i nie gubi się w lesie PS Czuć mega różnicę między trybem GPS a trybem GPS+GLONASS., nawet na szosie za miastem. Według mnie 1000 jest za duży miałem go w ręku i do mtb według mnie się nie nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bar72 Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 czemu się nie nadaje ? moim zdaniem idealny jest do MTB , lepsze mapy szybciej działają w terenie wyświetlacz o niebo lepszy (bardziej czytelny ) o platformie Connect IQ z którą jest kompatybilny nie wspomnę mogłeś poczekać do wiosny wejdzie 820 to 810 będzie można kupić b.tanio sklepy już się czyszczą z tego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.