Skocz do zawartości

[MTB czy Przełaj] Jaki rower wybrać?

Erwix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Od roku jeżdżę sobie w okolicach Gorzowa.

Bardzo lubię majsterkowanie i ulepszanie roweru. Planuję zmienić mój rower na coś bardziej sportowego. Myślę nad mtb lub przełajem

Moje trasy to leśne ścieżki w okolicach GW. Czasami występuje piach, bruk, korzenie. Asfaltem poruszam się rzadko.

Bardzo podoba mi się rower przełajowy lecz nie wiem czy nadaje się do używania w lesie przez 90% czasu. Jak myślicie?

Pozdrawiam.

Napisano

Można - tylko po co? :) 

Skoro większość czasu jeździsz w terenie to rower do takiej jazdy bym kupił. Na zdjęciach widać sporo piachu więc w miarę możliwości z jak najszerszymi oponami. 

Ewentualnie przejrzyj ten temat http://www.forumrowerowe.org/topic/130279-rowery-nietypowe-faty-roznokolowce-29-mx-single-bezprzerzutkowce-bikepackingrafting-itp/ 

Słowo klucz - gravel. 

Do tego jak najwięcej miejsca na opony. 

Wybierz co Ci się podoba i w drogę. 

Ale kupowanie roweru tego typu (i jak podejrzewam zakładanie do niego baranka bo pewnie widziałeś je w przełajach) do jazdy wyłącznie terenowej trochę mija się z celem. 

Napisano

Całkiem płasko wiec na przełaju byś się nie nudził. To jaki rower zamierzasz kupić zależy głównie od twoich upodobań. Koło mnie jest trochę lasów, ale one są płaskie jak naleśnik i mogę cisnąć na przełaju kilku kilometrowe pętle do oporu, aż się nie spocę, po czym zadowolony wrócić do domu. Jeżeli zamierzasz jeździć z zawrotną prędkością po leśnych torach to przełaj będzie dla Ciebie, natomiast jeżeli bardziej ciągnie Ciebie do tras wymagających techniki wtedy wybierz MTB.

Napisano

Rozumiem. Do tej pory używałem i używam dalej crossa, jest on jednak bardzo rekreacyjny. Pozycja jest dość wyprostowana, a ja bardzo często odruchowo pochylam się do przodu. Lubię pocisnąc i dać sobie wycisk. Stąd ciągnie mnie do czegoś bardziej sportowego. Do tej pory tylko raz miałem sytuację gdzie ja pchałem rower, a kolega na mtb jechał dalej. Nie chcę też roweru z balonami 2.3 itd. Z tego powodu, iż jest też sporo zwykłych szutrowych dróg. W sumie to na takich drogach nigdy nie jade wiecej niż 28-30km/h

Więc mtb też nie będzie wolniejszy dla mnie.

Napisano

Mam przełaja i MTB i tak się składa, że jestem z tych okolic :) Sam wiesz ile tutaj jest piachu ;) Jeździsz crossem to wiesz też jak się jeździ w takim terenie na cienkich oponach. Wiosną, jesienią i zimą można fajnie pośmigać na przełaju, ale latem jak wszystkie drogi w okolicy zamieniają się w piaskownicę to ja już wolę MTB, nawet na płaski teren. Po prostu jedzie się szybciej, bez zakopywania się w piachu jak na przełaju. Chyba, że będziesz jeździł tylko po ubitych szutrówkach. Zresztą sam wiesz najlepiej po jakich drogach jeździsz.

Nie tam, żebym odradzał przełaja, to fajny rower :) Ale musisz się liczyć też z tym, że w porównaniu do crossa będzie mniej wygodny. A jak robisz takie duże przebiegi to może trochę męczyć. Chyba, że wybierzesz jakiegoś gravela, albo coś z bardziej komfortową geometrią od typowo ściganckiej przełajki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...