piotrek87 Napisano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Witajcie, temat MTB mam zgłębiony dość mocno, jeżdżę już kilka ładnych lat, ale szosa to dla mnie trochę inny świat, a tak się stało, że nabyłem takową, dlatego nurtuje mnie kilka kwestii (pytania mogą być dla was banalne, ale ciężko mi pozbierać info z różnych wątków): 1. Ciśnienie w oponach - rozumiem, że ładować na maksa ile jest dozwolone? 2. Czy stosuje się opony bezdętkowe, jak w mtb? 3. Często trafiają się kapcie (przy dętkach)? Wydaje mi się, że przy takim ciśnieniu ciężko złapać kapcia, chyba że najedzie się na coś ostrego. 4. Czy opona łatwo schodzi z obręczy? Pytam, bo przy niektórych oponach mtb można się napocić przy użyciu nawet dwóch łyżek, a i założyć bez nich ciężko.. 5. Czy zerwanie łańcucha jest powszechne czy to raczej margines? 6. W MTB jeżdżę na 2 łańcuchach i zmieniam co około 500 km. Jak jest tutaj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Ciśnienie w oponach - rozumiem, że ładować na maksa ile jest dozwolone? Nie http://szosa.org/topic/8163-ci%C5%9Bnienie-opon-w-rowerze-szosowym/ 4. Czy opona łatwo schodzi z obręczy? Pytam, bo przy niektórych oponach mtb można się napocić przy użyciu nawet dwóch łyżek, a i założyć bez nich ciężko.. Nigdy nie miałem problemów że zdejmowanie opon w mtb a w szosie mam bardzo duże problemy. Muszę użyć 2-3 łyżek bo inaczej nie da rady. Używam opon z drutem może to przez drut nie wiem. 5. Czy zerwanie łańcucha jest powszechne czy to raczej margines? Margines jeśli łańcuch jest dobry to się nie zerwie 6. W MTB jeżdżę na 2 łańcuchach i zmieniam co około 500 km. Jak jest tutaj? Tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 1. Jeżeli stawiasz na maksymalną efektywność jazdy, a komfort jest ci obcy, to ładujesz na maks. Jeżeli masz gorsze asfalty to proponuję opony 25c albo troszkę mniej powietrza. 2. Opony bezdętkowe w szosie to dopiero raczkujący temat z tego co się orientuję. Większość rowerów ma normalne dętki. 3. Jak uważasz na dziury i rzeczy mogące zaszkodzić twoim oponom to nie łapie się ich często. 4. Wg mnie schodzi podobnie jak w MTB. Trudniej czasami jest założyć, bo mało miejsca jest w oponie na dętkę. 5. Jak nie zrzucasz z przodu podczas duszenia korby to nie zerwiesz. Tak samo jak w MTB. 6. Jeśli chcesz to możesz zmieniać tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 4. Czy opona łatwo schodzi z obręczy? Pytam, bo przy niektórych oponach mtb można się napocić przy użyciu nawet dwóch łyżek, a i założyć bez nich ciężko.. Zależy też od obręczy - z jednych opony schodzą bardzo łatwo, z niektórych bardzo trudno - np. Shimano Ultegra 6800 (przygotowane pod system bezdętkowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek87 Napisano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Dziękuję za wszystkie porady, temat wyczerpany:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.