Skocz do zawartości

[Szosa] Pytania nowicjusza

piotrek87

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, temat MTB mam zgłębiony dość mocno, jeżdżę już kilka ładnych lat, ale szosa to dla mnie trochę inny świat, a tak się stało, że nabyłem takową, dlatego nurtuje mnie kilka kwestii (pytania mogą być dla was banalne, ale ciężko mi pozbierać info z różnych wątków):

1. Ciśnienie w oponach - rozumiem, że ładować na maksa ile jest dozwolone?

2. Czy stosuje się opony bezdętkowe, jak w mtb?

3. Często trafiają się kapcie (przy dętkach)? Wydaje mi się, że przy takim ciśnieniu ciężko złapać kapcia, chyba że najedzie się na coś ostrego.

4. Czy opona łatwo schodzi z obręczy? Pytam, bo przy niektórych oponach mtb można się napocić przy użyciu nawet dwóch łyżek, a i założyć bez nich ciężko..

5. Czy zerwanie łańcucha jest powszechne czy to raczej margines?

6. W MTB jeżdżę na 2 łańcuchach i zmieniam co około 500 km. Jak jest tutaj?

Ciśnienie w oponach - rozumiem, że ładować na maksa ile jest dozwolone?

Nie http://szosa.org/topic/8163-ci%C5%9Bnienie-opon-w-rowerze-szosowym/

4. Czy opona łatwo schodzi z obręczy? Pytam, bo przy niektórych oponach mtb można się napocić przy użyciu nawet dwóch łyżek, a i założyć bez nich ciężko..

Nigdy nie miałem problemów że zdejmowanie opon w mtb a w szosie  mam bardzo duże problemy. Muszę użyć 2-3 łyżek bo inaczej nie da rady. Używam opon z drutem może to przez drut nie wiem.

5. Czy zerwanie łańcucha jest powszechne czy to raczej margines?

Margines jeśli łańcuch jest dobry to się nie zerwie

6. W MTB jeżdżę na 2 łańcuchach i zmieniam co około 500 km. Jak jest tutaj?

Tak samo 

1. Jeżeli stawiasz na maksymalną efektywność jazdy, a komfort jest ci obcy, to ładujesz na maks. Jeżeli masz gorsze asfalty to proponuję opony 25c albo troszkę mniej powietrza.

2. Opony bezdętkowe w szosie to dopiero raczkujący temat z tego co się orientuję. Większość rowerów ma normalne dętki.

3. Jak uważasz na dziury i rzeczy mogące zaszkodzić twoim oponom to nie łapie się ich często.

4. Wg mnie schodzi podobnie jak w MTB. Trudniej czasami jest założyć, bo mało miejsca jest w oponie na dętkę.

5. Jak nie zrzucasz z przodu podczas duszenia korby to nie zerwiesz. Tak samo jak w MTB.

6. Jeśli chcesz to możesz zmieniać tak samo.

Zależy też od obręczy - z jednych opony schodzą bardzo łatwo, z niektórych bardzo trudno - np. Shimano Ultegra 6800 (przygotowane

pod system bezdętkowy).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...