Skocz do zawartości

[rower] Fuji Tread 1.3

yakuza79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po roku ujeżdżania szosy stwierdziłem, że z lekka nie dla mnie ta zabawa. Postanowiłem poszukać coś bardziej komfortowego i co nieco wszędobylskiego, coś w stylu gravela i tym podobne. Generalnie więcej jeżdżę po trasach rowerowych, na których raczej trudno o asfalt. Poza tym nie jestem typem ściganta, raczej połykacza kilometrów i na razie jednodniowego turysty. Szosa więc nie dla mnie. I tu jest prośba do WAS drodzy forumowicze o poradę. Znalazłem chyba odpowiadający moim założeniom rowerek, Fuji Tread 1.3 z 2015r.

http://www.evanscycles.com/products/fuji/tread-13-2015-adventure-road-bike-ec069180#features

Dodam, że mam okazję go zakupić 15% taniej (taki mały bonus z pracy). Warto? Czy cena jest adekwatna do jakości wyposażenia? Jak wypada marka Fuji pod względem jakości wykonania, gwarancji itp.? Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi!

PS. może wy macie jakieś inne propozycje w podobnej cenie i odpowiadające moim wymaganiom?

• 3 miesiące temu...

Zakup dokonany. Temat można zamknąć!

Oj tam zamknąć, napisz coś więcej o tym sprzęcie, jak to się na tym śmiga, chyba że gdzieś na forum już jest takie info ??? Jaki najgrubsze kapcie można tam wsadzić przy założeniu że będą do tego jeszcze jakies pełbe błotniki np SKS blumelsy? 

Zastanawiam się nad kupnem takiego Fuji, b. podoba mi się ten rower..... wiele sprzetów już przerobiłem i chyba czas na cos takiego. ;-) Ale chciałbym tym w polszy cały rok smigac... stąc moje pytania o opony ....

Po przesiadce z typowej szosy komfort jest wyczuwalny. Szersze obręcze i opony robią swoje, lepiej wybierają nierówności i dziury. Do tego mniejsze dedykowane ciśnienie wzmaga uczucie komfortu, gdyż angielskie asfalty do najcudowniejszych nie należą. 

Jest to tzw. adventure road bike lub gravel, więc z założenia powinien rowerzysta móc się poruszać po każdym rodzaju dróg, tras rowerowych itp. I tak jest! Daje radę. 

Jedynym ograniczeniem są fabrycznie zamontowane opony Vera CityWide 700x32c, bo są przeznaczone na szosę. Ja na razie nie zmieniam ich, po szutrze i delikatnym błocie też pomykam. 

Co do błotników ja mam SKS Bluemels o szerokości 35mm zakupione do mojej starej szosy, zapasu jest jeszcze sporo. Po zmierzeniu przedni widelec spokojnie przyjmie błotnik o szerokości 50mm, jednak tylne dolne widełki już tylko 42mm. 

Myślę, że jeśli użyć opon semi slick to szerokość 38c będzie ok, jeśli coś z agresywniejszym bieżnikiem to max 35c (by mieć jeszcze bezpieczny zapas).

Dodam że zrobiłem nim już 700km i z każdym km jestem bardziej zadowolony. Rower wart swojej ceny.

Dzięki za odzew, ;-)

Myślałem dokładnie o jakimś kapciu szerokim na 35mm na zimę z bieżnikiem, chyba nawet mam gdzieś takowe, ale nie wiem jaka jest ich  rzeczywista szerokość po napompowaniu, bywa z tym różnie...ale opony to i tak minor issue . Błotniki do czegoś takiego muszą mieć z 42mm min, ale  żeby nie wywalało za dużo bokami najlepiej mieć  szersze. Z moich doświadczeń wynika iż błotnik powinien byc o conajmniej 4mm szerszy z kazdej strony od opony, i zamontowany tak blisko opony  jak sie da, wtedy jest elegantino.

Z tyłu pisząc, o tych 42mm w tylnych widłach masz na myśli miejsce gdzie w rowerach przyczepiają Vki ? Czy może miejsce przy suporcie ?

Edyta: doczytałem ze chodzi o dolne czyli ok suportu...w górnych  jest moze szerzej ? Błotnik można zwęzić na dole pod 42mm jakims dremelkiem i powinno byc ładnie ....

Pamiętam, że kiedyś zderzyłem się z takim problemem z tyłu, że błotnik był za nisko (właśnie w miejscu gdzie sa montowane Vki) i opona 35C z bieżnikiem nie wchodziła na wysokość, było na styk,  bez błotnika opona się mieściła.......W tym Fuji  byłby jakis zapas w tym miejscu ?

Aktualnie smigam po miescie na Treku Zektorze z oponami 28C, wideł sztywny alu, mysle ze na tym Fuji byłoby co najmniej tak samo wygodnie. ;-)

Przy górnych widełkach jest szerzej, w najwęższym miejscu przy spawach jest 51mm, na dole w najszerszym miejscu 46mm. 

77743d48b9d3ec5e0cf7c732e368347b.jpg

1add9ee9917f7c6696a5dac8aed9cdcd.jpg

68ae4be77e057e46af0fb3ae8e4c61f3.jpg

Mam nadzieję, że mimo tych niedoskonałych fotek trochę pomogłem.
PS. przy górnych widełkach między oponą a ramą jest około 30mm.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No to sam się prosiłem o problemy. Sprzęcik wydaje się być idealny :> jedyny problem to, że musiałbym coś sprzedać z mojej stajni....;-( a ja tak nie lubię ich sprzedawać. ;-)

Edyta: jest jednak jedna rzecz ktora nie podoba mi się tj Shimano Press Fit.... ;-( nie wiem czy to najlepsze rozwiazanie na zime ale cos jakos tak nie wydaje mnie się...

Siedzę i gdybam. Nie mogę tylko do katalogu więcej patrzeć... taki ładny ten rower ;-)) ...jeszcze dziś mnie jakiś skrzat objechał na klamocie z barankiem, szykuje się kolejny wyścig zbrojeń ! ;-)

A którym modelem się konkretnie interesujesz, jeśli wolno spytać?

Mojego 1.3 na Sorze już na wyspach nie sposób znaleźć. Wszystkie modele poszły z grupami do góry, (1.3 teraz na tiagrze). W Polsce widzę natomiast, że ubiegłoroczny model (ten sam co ja mam) jest jeszcze w sprzedaży, tylko ceny dosyć wysokie. 

Chcialbym cos na 105 ale one chyba sa na 11s z tyłu...wolałbym 10s .. cos kolo serii 5700 ale to chyba tylko używki by były. tak z 2 lata wstecz.

Na allegrosie jest takie cuś -> http://allegro.pl/rower-fuji-tread-1-0-2015-cyclocross-xl-i6123700273.html

Ale jakis taki dziwny ten rower, zaskoczony jestem ze tam sa hydrauliczne heble... wolałbym zwykłe na lince. Przerobienie tego wyszłoby drogaśno.

Do tego jak dla mnie niejasne jest pochodzenie tych rowerów, niby odkupione od czasopism itd ale papierów zero, zakup zbiorczy na fakture w UK ;-)

Jeszcze w dobrej cenie tu widze http://rower.com.pl/fuji-tread-1-3-disc-28-493762

to chyba jak Twoj??? W sumie na 9tce tez byłoby dobrze, mam czym dobijac stare kasety. ;-)

Ten z drugiego linka to jest dokładnie ten sam co ja mam. Ja chciałem w miarę budżetową maszynkę. 9 biegowa Sora jak dla mnie wystarczająca. Numerem jeden i tak pozostaje MTB, więc nie chciałem wydawać niewiadomo jakiej sumy. Poza tym to 3 bajk w stajni, i tak dziw że żona się zgodziła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...