FraniaBania Napisano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Witam, Problem jest tej maści że przednie wcale praktycznie nie hamują, wydają dziwne dźwięki takie metaliczne buczenie podczas hamowania. Tylny jakoś działa, jak naciskam klamkę to żadna rewelacja w hamowaniu. Przejechane mam na nich +/- 300km czy one się muszą dotrzeć, czy jakaś regulacja jest i potrzebna ? ( serwis ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 pewnie są zatłuszczone tarcze i klocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 nowe kupiłeś, czy używki? w jakich warunkach jeżdżone? jak wyglądają klocki? z jakimi tarczami używasz? wielkość, marka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FraniaBania Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Wszystko było nowe w komplecie z rowerem, używane praktycznie 50km to jazda w lesie płaski teren, 250 km to drogi utwardzone ( ścieżki rowerowe z kostki ) tu jest ich specyfikacja, jak mam coś więcej powiedzieć to muszę iść zobaczyć co na nich jest napisane Przedni hamulec: Magura MT8, hydraulic disc, Hi Friction pad, alloy caliper, Storm SL rotor, 15.5/17.5: 160mm, 19/21:180mm rotor Buczy jak hamuje, nie były myte, nie jeżdżone w deszczu Tylny hamulec: Magura MT8, hydraulic disc, Hi Friction pad, alloy caliper, Storm SL rotor, 160mm rotor: Dźwignie hamulcoweMagura MT8, carbon master cylinder/lever blade, hollow lever pivot, reach adj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Zapowiada się następny ekscytujący temat Odtłuścić tarcze i klocki , jak nie pomoże to dać komuś do przelania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FraniaBania Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Nie będzie żadnego Zapowiada się następny ekscytujący temat Marcin, posłucham i dam do serwisu, najprostsze rozwiązanie. Mam strach zadać pytanie, ciągle robię coś nie tak czy, to forum jest tylko dla Facetów ??? Skoro macie wiedzę to udzielcie odpowiedzi i tyle, a nie ekscytujcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 proponuję pojechać na dobre górki i dotrzeć. Brukowane 250 km to jest nic, ja swoje jagwire gold dotarłem dopiero po 500 km w dobrych lasach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FraniaBania Napisano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 dzięki za konkretną odpowiedź. Każe sprawdzić czy nie są zatłuszczone, w górki to dopiero z nowym rokiem się wybiorę. Życzę Wesołych Świąt rowerowych prezentów dla wszystkich Koleżanek i Kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Magura zaleca wykonanie około 30 hamowan z prędkości kilkudziesięciu km/h do zera by dotrzeć hamulce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reba29er Napisano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 te hamulce magura lepsze niz takie: Shimano Deore XT Disc diameter (FW/RW): 180mm/160mmkreidler chyba montuje magury Magura MT6 hydraulically disc brake http://united-cyclists.com/produkt/kreidler-stud-carbon-team-replica-29-48cm/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Nie są lepsze. Są lekkie, to ich przewaga nad xt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 13 Grudnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Zacząłbym od wymiany klocków i dobrym odtłuszczeniu tarcz. Miałem bardzo podobne objawy z MT6 i dopiero wymiana klocków zlikwidowała problem. Magury nie są lepsze od XT, są inne. Magury mają zdecydowanie lepszą modulację,ale mniejszą niż XT siłę, mają ( Magury) wygodniejsza klamkę i są lżejsze.. Magury są bardziej wrażliwe na odpowietrzanie, są bardziej delikatne,a dostęp do części jest gorszy niż w przypadku XT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AXE95 Napisano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Z tym buczeniem przy hamowaniu to podobno wina mocno powycinanych tarcz Magury (pytałem w serwisie- wymiana na Shimano rozwiązuje problem). Ja mam w swoim Specu model MTS i też lekko szarpie. Co do słabego hamowania to pewnie coś jest zatłuszczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FraniaBania Napisano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 W środę mam serwis roweru już umówiony, poinformuje Kolegów czy jest poprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 13 Grudnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Z tym buczeniem przy hamowaniu to podobno wina mocno powycinanych tarcz Magury (pytałem w serwisie- wymiana na Shimano rozwiązuje problem) Całkowicie się nie zgadzam - mam dwa komplety tarcz Storm SL ( czyli lżejsza wersja) ,które zarówno na hamulcach MT i XT są ciche i nie szarpią, niezalzenie od tego czy klocki są oryginalne czy też nie ( np.KoolStop ). Prywatnie kupiłbym komplet klocków ( niekonieczne oryginalnych ) i zrobiłbym test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FraniaBania Napisano 17 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Już po przeglądzie, klocki o dziwo strasznie dziurawe na metalu był nalot rdzy, do wymiany na nowe. Tarcze przemyte odtłuszczone trochę lepiej się zachowują, zobaczymy po wymianie klocków. Koledzy mieli racje że to wina klocków, serwisant był zdziwiony wyglądem klocków praktycznie nowe a już do wyrzucenia. Serdecznie dziękuję za udzielenie rad Jeszcze raz składam Życzę Wesołych Świąt rowerowych prezentów dla wszystkich Koleżanek i Kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 A nie wystarczyło ich przeszlifowac papierem sciernym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FraniaBania Napisano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Zostały przeszlifowane papierem, wyglądały strasznie i nie hamują dalej, nowe będą w następnym tygodniu. Hamowanie się trochę poprawiło ale jest bardzo słabe. Teraz idą Święta Rower na Hak do Nowego Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi