Skocz do zawartości

[Rower] za okolo 1600zl Orkan 4.0 czy SPARTACUS CROSS 4.0

Stlife

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, doszedłem do wniosku, że teraz jest dobry moment na zakup roweru z racji trochę niższych cen niż w sezonie :)

Gdzie będę jeździł?

W lato trzymam się asfaltu, chodników rzadko odwiedzam lasy, a jak już tam jestem to tylko na utwardzonych ścieżkach.

Planuje też pojeździć trochę w zime i tutaj już bardziej w lesie ale tak jak wyżej po "prostych" ścieżkach.

Lubie jeździć równym szybkim(jak dla mnie:P) tempem, a nie z górki i pod górke :)

Wymagania co do roweru: koła 28, 27 biegów i to chyba tyle :D

Przeczytałem parę tematów na tym forum i dowiedziałem się mniej więcej jaką firmę wybrać w moim przedziale cenowym, to co udało mi się ciekawego znaleźć:

Romet Orkan 4.0:

http://allegro.pl/rower-romet-orkan-4-0-hydraulika-alivio-bonus-i5841011635.html

Spartakus scross 4.0:

http://allegro.pl/rower-spartacus-cross-4-0-disc-3x9-alivio-2015-i5855218668.html

Co sądzicie o tych modelach w tym przedziale cenowym? 

Mam 174cm wzrostu -> często o to pytacie :)

Napisano

Dzięki wielkie za opinie :)

Z tego co widze to na aukcji wszędzie jest napisane rama 19 lub 21, więc mam nadzieje że właśnie takie są dostępne. 

Napisano

hej

bez wątpienia romet będzie lepszy. Choćby w napędzie jest spora różnica -w orkanie'ie masz nową korbę ALIVIO a w tym spartacusie altusa. A co do rozmiaru ramy to 19 może być dobra, dobrze by było gdybyś przymierzył gdzieś. jak wielu wspomniało na tym forma rozmiar rozmiarowi nierówny = chodzi o ramę.  Rower od jednego producenta w tym rozmiarze może być ok au drugiego delikatnie długośc górnej rury (poziomej) może być krótsza i pozycja przykurczona. Warto to rozwarzyć.

a tak w ogóle to fajna cena tego orkana. Mam sentyment do rometa :)

Napisano

Podepnę się z pytaniem. Mój wzrost to 177, dł. kroku jakieś 82cm. Rozumiem, że dla mnie ten dobra będzie 19"? BTW, rower Rometa prezentuje się całkiem nieźle.Szukam czegoś w podobnej cenie do podobnego typu nawierzchni (z naciskiem na leśne ścieżki)  :). Coś tam jeszcze jest godnego uwagi oprócz Rometa? 

• Mod Team
Napisano

Tak,dla Ciebie 19 " też będzie dobra.

Ciężko będzie kupić nowy lepiej wyposarzony rower jeżeli szukasz Cross'a ( zaryzykuję stwierdzenie,że to prawie niemożliwe ).

Skoro z naciskiem na leśne ścieżki,to może taki Romet : http://allegro.pl/rower-romet-rambler-27-5-650b-3-0-19-2015-gratisy-i5837916103.html

Tylko tym razem powinna to być raczej rama 17 " ,którą będzie trudno dostać,więc jest to przykład w miarę sensownego nowego sprzętu,bardziej niż Orkan nadającego się do lasu i w dobrej ( niskiej ) cenie.

Napisano

Po pierwsze, dzięki za odpowiedź.

Faktycznie, Rambler z takimi oponami miałby pewnie dobrą przyczepność. Tak z ciekawości, co jeszcze przesądza o jego przydatności na ścieżki leśne? Widzę, że to cała linia, dlatego pytam :).

A i z tego co widze w opisie aukcji, mają też ramę 17"!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...