Skocz do zawartości

[stery] pomoc w doborze wytrzymalszego

konrad9100

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam denerwujący problem bardzo szybko przedni widelec łapie luz na sterach. Chciałbym żeby ktoś pomógł mi w doborze jakiegoś wytrzymalszego. Posiadam rower złożony na tej ramie:

https://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/revel.3.disc/9167/49306/

Z przodu mam założoną tarczę 203 + SLX 675 roweru używam zgodnie z przeznaczeniem górki zjazdy las prac - w sumie wszędzie nim jeżdżę :). Problem zaczął się po zmianie hamulca z m445 na obecne slx  bardzo szybko łapie luz po zmianie łożysk kulkowych na nowe (sprawa miesiąca) trochę mnie to wkurza i chciałbym wymienić na coś na łożyskach maszynowych.

I tu moje pytanie jeśli dobrze poczytałem mam stery półzintegorowane 1 1/8cala (poprawcie mnie jeśli się mylę) czy stery:

http://allegro.pl/fsa-stery-orbit-ce-1-1-8-cyklomania-i5792241412.html

lub te:

http://allegro.pl/stery-polzintegrowane-neco-h146-czarne-maszynowe-i5545883231.html

będą odpowiednie?

Czy jeśli wezmę te 2 razy droższe odczuje różnice w trwałości?

Czy jeśli kupie nowy widelec - obecnie mam Tore - z poszerzaną główką będę również musiał wymienić stery? - pytam bo znajomy chce sprzedać Rebe z szerszą główką ale na razie brak kasy na takie zmiany więc pytam przyszłościowo :)

Pierwsze stery nie będą pasowały do główki. Są to stery zintegrowane, dodatkowo o innej średnicy niż typowe.

Z widelcem tapered może kilka problemów. Inne stery, mocniej obciążona główka, w przypadku główek niektórych rowerów nie ma szans przepchnąć sterówki.

I tak w ogóle, zamiast od sterów, zacząłbym od zmniejszenia średnicy tarczy.

Czy jeśli kupie nowy widelec - obecnie mam Tore - z poszerzaną główką będę również musiał wymienić stery? - pytam bo znajomy chce sprzedać Rebe z szerszą główką ale na razie brak kasy na takie zmiany więc pytam przyszłościowo :)

Do tej ramy nie wsadzisz widelca z taperowaną rurą bo nie jest do tego przystosowana ( nie ma taperowanej główki ) .

Pierwsze stery nie będą pasowały do główki. Są to stery zintegrowane, dodatkowo o innej średnicy niż typowe.

Z widelcem tapered może kilka problemów. Inne stery, mocniej obciążona główka, w przypadku główek niektórych rowerów nie ma szans przepchnąć sterówki.

I tak w ogóle, zamiast od sterów, zacząłbym od zmniejszenia średnicy tarczy.

Ok. Czyli reba odpada.

Spróbuję z tymi sterami

Stery sterami, ale po co Ci tarcza 203? 203 to w dyscyplinach grawitacyjnych się stosuje a nie na dojeździe do pracy. Używając takiej tarczy masz gwarację rozwalenia wszystkiego dookoła, podejrzewam że ani Tora, ani Reba nie ma dopuszczalnej tak dużej tarczy. Wcale się nie zdziwię jak jeszcze napiszesz że masz wsadzone klocki żywiczne.

A jeżeli naprawdę jeździsz w warunkach gdzie 203 jest niezbędne żeby się nie zabić, to znaczy że masz "lekko" zły rower.

Tak jak pisałem w pierwszym poście to jest rower złożony na ramie revela bo taka miałem za niewielką kasę.

Tarcza była 203 bo do słabych i gumowych m475 zdecydowanie poprawiła ich właściwości.

Nie wiem o co chodzi z klockami ale mam metalik bo po 1500km żywiczne schodził do rozporek.

Wiem że do tory max to 180 ale nie bardzo mi na niej zależy.

Jak tarcza się zużyte to pomyślę nad mniejszą ale na razie nie widzę sensu.

Zakupiłem te stery na łożyskach maszynowych zobacze co się będzie działo.

Co do jazdy to znów jak w pierwszym poście trasy z mtb maratonów też robię. Ale ponieważ jeżdżę tym rowerem wszędzie nie mogę mieć typowego wyscigowca czy dh

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...