Drakkk Napisano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Cześć, Chciałbym was prosić o wypełnienie ankiety dla rowerzystów. Autorem ankiety jest moja dziewczyna - poniżej kilka słów od niej: "Jestem lekarzem w trakcie specjalizacji w jednej z dziedzin chirurgii, a ponadto miłośnikiem jazdy na rowerze. Różnorodność obrażeń i zwiększenie ich liczby w ostatnich czasach skłoniła mnie do stworzenia ankiety, której wyniki odpowiedzą na pytanie czy obecnie jazda na rowerze jest bezpieczna, czy i jak można uniknąć wypadków, w jakim stopniu kaski dają ochronę przed urazami głowy. Uzyskane wynikają nie posłużą do uzyskania przeze mnie żadnych korzyści materialnych, a praca nie jest sponsorowana. Mam nadzieję, że uzyskana wiedza z badania ankietowego pozwoli zapobiec choć części wypadków." Link do ankiety: http://www.ankietka....owerzystow.html Potrzebujemy około 1000 ankietowanych - ale im wiecej tym lepiej. W tej chwili mamy około 300 wypełnionych ankiet. Jeśli możecie przekażcie link także znajomym. Z góry dziękuję wszystkim za wypełnienie ankiety! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralfbutton Napisano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Wypełniam ankietę ale imo jest troszkę do dupy - tam gdzie powinno być możliwe kilka odpowiedzi, dopuszczalna jest tylko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakkk Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 O które pytania chodzi? W trakcie zbierania odpowiedzi nie możemy tego poprawić ale będzie to nauczka na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipla Napisano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 39 pytań, ale wysłałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Np pytanie 10 i 11. Ludzie miewaja kilka rowerow albo uzywaja ich do roznych celow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Nie ma pytania od ilu lat jeździsz, no i nie ma roweru crossowego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perfectflow Napisano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 ankieta wypełniona, obiekcje to to że jeżdżę na kilku rowerach (miejski, szosowy i mtb), cioram ostro MTB więc drobne stłuczki, OTB się często zdarzają , kartę rowerową miałem za dzieciaka a teraz to nawet nie wiem że istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Szczerze mówiąc mało precyzyjna jest ta ankieta. Jeżdżąc agresywnie w górach statystycznie co drugi wyjazd, ląduje na ziemi, 95% tych gleb nie pamiętam. Sytuacji w mieście z psem, człowiekiem także bez liku, poobijałem się tylko raz. Wypadku z pojazdem silnikowym odpukać żadnego. Niestety wątpię, żeby ktoś moją ankietę tak zrozumiał ale starałem się! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Jak rozumieć drugą część ankiety? Po pierwsze czy faktycznie chodzi o wypadek zgodny z definicją prawną (rozstrój zdrowia powyżej 7 dni), czy po prostu przypadek/zdarzenie? Czy w każdym punkcie pierwszy wypadek ma się odnosić do tego samego zdarzenia? Tak się zastanawiam, czy nie lepiej zamiast takiej mocno sformalizowanej ankiety nie zrobić bardziej otwartych pytań. Pierwsza część to faktycznie może być ankieta, żeby poznać profil osoby, druga część bardziej opisowa każdego zdarzenia. Np. zamiast tabelki na 4 przypadki, zrobić przycisk dodaj przypadek. Można zebrać więcej danych i będzie to bardziej przejrzyste (łatwiej się skupić na jednym zdarzeniu i opisać po kolei przyczyny i skutki, niż przewijać stronę w górę i w dół, lub uzupełniać wszystkie przypadki w kolejnych pytaniach). Trzeba się zdecydować czy chce się mieć mało dokładne dane łatwe w obróbce, czy dokładniejsze ale wymagające więcej czasu do opracowania. Ja zrezygnowałem z wypełnienia, bo nie potrafię w zadanej formie przekazać tego co chcę. Mam nadzieję, że uzyskana wiedza z badania ankietowego pozwoli zapobiec choć części wypadków Wypadkom zapobiega świadomość i działania minimalizujące ryzyko. Żadne kaski czy inne ochraniacze nie zapobiegają wypadkom, mogą jedynie minimalizować urazy. Patrząc na pytania i zawód, nie widzę w czym takie badania ankietowe mogą pomóc w zapobieganiu wypadkom. Chirurg raczej składa do kupy po wypadku niż prowadzi kampanie na rzecz poprawy bezpieczeństwa drogowego czy podczas uprawiania sportu. Chyba że to element jakiegoś większego projektu i grupa zawiera ekspertów z różnych dziedzin. Np pytanie 10 i 11. Ludzie miewaja kilka rowerow albo uzywaja ich do roznych celow. Myślałem o wypełnieniu kilka razy, choć to też nie rozwiązuje problemu, bo mimo specjalizacji moich rowerów (komunikacyjny, do zabawy w terenie) zdarza mi się jeździć zamiennie (np. "mieszczuchem" zapuszczam się w las). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Izka Napisano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Łe, Zekker, nie dziel włosa na 4 /podobno to robią kobiety/. Wykaż dobrą wolę i wypełnij ankietę. Ja wypełniłam, chociaż podobno mój mózg /i hormony/ tak działa, że mam trudność z podjęciem jednoznacznej decyzji i dzielę włos. Miałam 3 wypadki i sobie poradziłam. Ty też na pewno sobie poradzisz. No kurtka, ludzie /to do wszystkich, którzy mają jakieś ale/ po prostu pomóżcie ludziom i wypełnijcie ankietę. Proszę, nie zastanawiać się za bardzo i nie wgryzać w temat, to nie jakaś wyższa filozofia. Po prostu, jak ludzie proszą, należy wyjść naprzeciw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Jaką wartość ma ankieta odwalona? Wychodzę z założenia, że jak ktoś zbiera informacje, to chciałby je mieć sensowne. Inaczej szkoda czasu na wypełnianie i analizę. Jeżeli to ma być wypadek, to może z jeden przypadek się na to łapie. Tyle że odniesionych obrażeń nie ma w tej ankiecie (stłuczony nadgarstek - spuchnięty, bolący ale nie złamany). Mam skłamać, że się połamałem, czy że nic się nie stało? Tak samo nie ma badania lekarskiego na SOR (nie byłem u lekarza pierwszego kontaktu, nie byłem też przyjęty do szpitala, nie wiem jaką specjalizację miał lekarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Izka Napisano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Jeśli masz takie dylematy, to rzeczywiście lepiej nie wypełniaj, ale po co przy tym recenzujesz. Autorce nie chodziło o to, żeby ocaniać i pomóc skonstruować taką ankietę. Chodziło o wypełnienie. Czy naprawdę tak trudno jest po prostu spełnić prośbę bez wciskania swoich 3 groszy. A poza tym skąd wiesz komu na co szkoda czasu i kto z czego jakie wnioski wyciągnie. To, że coś dla Ciebie jest bezwartościowe, nie znaczy, że dla innych też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Czemu recenzuję? Bo mam nadzieję, że kiedyś zobaczę dobrze skonstruowaną ankietę dotyczącą rowerów. W większości przypadków za takie ankiety biorą się ludzie bardzo luźno związani z rowerami (np. bo to modne) i kompletnie nie mający pojęcia o co pytać. Wiem z doświadczenia. Jeżeli ktoś się bierze za opracowania naukowe, to niech to robi porządnie. Na słabych danych wejściowych można się przejechać i wyciągnąć zupełnie błędne wnioski. Chcesz, żeby "Mam nadzieję, że uzyskana wiedza z badania ankietowego pozwoli zapobiec choć części wypadków." było oparte na kłamstwie? Ja wolałbym, żeby wnioski były poparte dobrymi danymi i solidną analizą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakkk Napisano 14 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Cześć wszystkim, Nawet się nie spodziewałem, że ankieta wzbudzi taką dyskusję, ale myślę że każda z waszych uwag jest cenna i w miarę możliwości zostanie uwzględniona. Co do samych pytań to niestety ich formy nie możemy zmienić w czasie trwania ankiety - to by zupełnie podważyło wiarygodność badania. Jednakże, jeśli macie ochotę i chwilę czasu pomóc w rozszerzeniu takiego badania byłoby super! Postaram się w środę zaprosić przed klawiaturę twórczynie ankiety (niestety dziś jest na kursie a jutro ma dyżur), żeby sama wypowiedziała się w temacie. Pozdrawiam! PS. Bardzo, bardzo dziękuję Wam za wypełnienie ankiety! W tej chwili mamy około 560 wypełnionych ankiet! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawek0503 Napisano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 U mnie urazem były drobne rany na lewej ręce od upadku spowodowanego nieumiejętnością, w maju tego roku. Nie jeżdżę w kasku, zresztą teraz na drodze czuję się pewnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.