Skocz do zawartości

[Piasta] Novatec 771/772 czy XT M8000

LukaszWro88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam składam koła pod dupsko które waży około 100 kg, obręcze już wybrałem teraz czas na piasty zastanawiam się nad nowym XT M8000 lub nad Novatec 771/772 co wybrać ? rower dużo błota nie widzi a używany będzie głównie po lekkich górach i mieście. Nie ukrywam, że zależy mi też na wadze. Ogólnie cały osprzęt mam XT i XTR. Może ktoś coś doradzić ?

Napisano

kwestia tego co lubisz-jak niezawodność i szybkie serwisowanie to bierz novatec. łożyska maszynowe jak złapią luz, to dajesz nowe
jak lubisz grzebać w rowerze, smarowanie, kasowanie luz, etc, oraz zero problemów w przypadku montażu kasety to bierz m8000, z novatecami różnie bywa

Napisano

Jeżeli zależy ci na wadze to bierz xt, jeżeli na trwałości to novatec. Piasty novateca są na łożyskach maszynowych a shimano na kulkach i konusach. Maszyny są praktycznie bezobsługowe i mają długą żywotność, w rozwiązaniu shimano wymagana jest częsta konserwacja łożysk a i żywotność takiego łożyskowania jest mniejsza.

Napisano

Teraz miałem piasty SLX ale raz na  4 miesiące idę do serwisu obok mnie i za 40 zł czyści i serwisuje mi piasty. Co do Novatec-ów boję się o bębenek czy nie pęknie pod moją wagą 

Napisano

Jeżeli zależy ci na wadze to bierz xt, jeżeli na trwałości to novatec. Piasty novateca są na łożyskach maszynowych a shimano na kulkach i konusach. Maszyny są praktycznie bezobsługowe i mają długą żywotność, w rozwiązaniu shimano wymagana jest częsta konserwacja łożysk a i żywotność takiego łożyskowania jest mniejsza.

Novateci wagowo wypadaja lepiej :)

Napisano

Polecam dt swiss 350 lub 240. Docenisz star ratchet szybko.no i rozbierać piastę można gołymi rękami. Wszystko jest w niej wymienne.można dowolnie układać standardy 135/10 142/12 135/12 142/10 135/9 kupujesz tylko adaptery.naprawdę warta ceny

Też mam 100 kg i nie brałbym kulek szimano

Napisano

Kupowanie napędu xtr a oszczędności na koła to błędna droga. najwięcej urywa się z kół i koła są obok ramy i amortyzatora najważniejsze. No ale twoja kasa.

Ja bym dołożył do 800 i kupił dt swiss. Sam osobiście składam koła właśnie na obu piastach dt swiss .

Napisano

300zl nie majątek a ratchet jest bezkonkurencyjny .Jak Ci pieski się zablokuja w shimano to koniec jazdy.uwierz zkatowalem już z5 piast, dt swiss ma opinie jednych z najbardziej bezawaryjnch

Napisano

A propos wagi ważę 89kg, ważyłem 96kg, jeżdżę na piastach Hope Pro 2 Evo od 2012r i nic się z nimi nie dzieje nawet łożysk jeszcze nie wymieniałem :)

Więc dobre piasty to podstawa na lata.

Napisano

Novatec D772 ma takie same możliwości konwersji jak DT 350s. Ma trochę gorszy system zapadkowy, ale piasty novateca są jak najbardziej godne polecenia. Jeszcze żaden bębenek z nowym novateców u mnie się nie posypał i nie słyszałem o takim przypadku.

Jak bym celował w Novateca jeśli budżet na piasty nie przekracza 500zł

Mieszanie piasty DT 350s na tył i novatec na przód finansowo nie ma sensu, bo różnica w cenie 10-20zl

Napisano

Wielu moich znajomych jeździ na novateku w różnych dyscyplinach od szosy po dh i jeszcze się nie spotkałem aby ktoś narzekał, możliwe że stare modele były trefne ale te nowe są jak najbardziej ok.

Napisano

łożyska w novatecu nie są takie zaiste....jeśli boisz się o bębenek to kup wersje ze stalowym i będziesz spokojny, sam z novateców przechodzę na xt z powodu łożysk...

Napisano

Dziwne że nikt nie słyszał o rozpadających się bębenkach w Novatekach. Mam 4 te piasty i w każdej był podobny problem. każda ma mniejsze/większe pęknięcia przy zapadkach. W jednej po wymianie bębenka na czterozapadkowy łamały mi się osie okazało się że tuleja była źle umieszczona wewnątrz. i bębenek przestawał się obracać.

Piasty Shimano mają złą opinie przez osoby które nie potrafią bądź nie serwisują ich. Za luźno bądź za mocno skręcone konusy, brak smaru lub nakładanie jakiegoś towotu zamiast porządnego smaru.

Napisano

redbull-zakładaj łożyka za 5-10 pln sztuka, a nie po 50 groszy..

aopa- a ja przebyłem 6 tych piast ( 2 szosowe, 4 MTB ) i z żadną się nic nie działo..  Serwisować i smarować potrafię, fakt jest taki, że zaniedbane shimano robi problemy, jak słyszysz że w pieście coś się dzieje to na pewno jest do wyrzucenia.. Maszyny jak usłyszysz, to wybijasz, nabijasz i jeździsz dalej. A jak Ci pęka korpus piasty/bębenka to znaczy, że źle nabijasz łożyska, nierównomiernie i rozsadzasz korpus.. 

Napisano

Jak Novatec może być dobry skoro jest częścią szajsowatej firemki -joytech?

Jedyna piasta która przetrwała moje kopyto z Novatec jest dsb42sb która waży 0.5 kg

Napisano

Jak Novatec może być dobry skoro jest częścią szajsowatej firemki -joytech?

Jedyna piasta która przetrwała moje kopyto z Novatec jest dsb42sb która waży 0.5 kg

po 1 to joytech jest częścią novateca :P

po 2 nawet sh*tmano robi gnioty i perełki, taka branża

Napisano

Novatec raczej nie podchodzi pod miano szajsowatej firemki będąc jednym z największych na świecie producentów piast ;)

W przypadku przednich piast taki novatec d771 moim zdaniem bije na głowę standardową DT Swiss 350s - Novatec waży 40gramów mniej, ma możliwość konwersji z qr na 9mm TB czy 15mm w ciągu 30sekund. DT 350s w wersji qr nie ma żadnych możliwości konwersji.

System zapadkowy w nowych Novatecach póki co jest bez zarzutu. W Novatecach D712sb były bębenki na 3 zapadkach pod którymi była niewielka ilość materiału, łatwo pękały. Pierścień na którym zazębiały się zapadki był wkręcany i zdarzało się że się obkręcał.

Teraz Novatec daje 4 zapadki + dużo więcej materiału pod nimi. Do tego pierścień zębaty na którym zazębiają się zapadki jest wprasowywany na wieloklinie, dzięki czemu się nie obkręci.

Alu bębenek z systemem abg zapobiega nacinaniu się kasety, coś na co DT nie wpadło

Wymiana łożysk, a serwis piast shimano to 2 różne bajki. Zaniedbana shimano ma małe szanse do odratowania. Zaniedbanego novateca wskrzesimy w 15minut.

Rozebranie i wyczyszczenie systemu zapadkowego w novatecu zajmie 5minut, można to na luzie zrobić raz w miesiącu. Zaglądanie do shimano już jest dużo bardziej upierdliwe, a szczególnie jak chce się przesmarować pieski w bębenku.

Wagowo też novatec ma przewagę

Novatec D771 - 140gramów, D772 - 275gramów

Shimano w wersji CL 170gramów + 330 gramów

DT 350s w wersji IS 180gramów + 305 gramów

W budżecie do 500zł moim zdaniem novatec wygrywa ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...