Skocz do zawartości

[3000-4500] MTB Hardtail na maratony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, szukam roweru dla siebie. Cel jest dosyć prosty: rower do jazdy po lasach (Wielkopolski Park Narodowy + okolice Poznania) - 99% teren + 1% dojazdy po innych nawierzchniach. Mam zamiar zacząć regularne treningi i brać udział w maratonach około 40-50km.

Moje wymagania odnośnie roweru:

- Widelec Rock Shox

- wytrzymały (w przyszłości chcę go upgradować, nie wymieniać na droższy)

- nowy

Mój typ jak na razie: Ghost Tacana 7 (http://www.ghost-bikes.com/bikes-2016/bike-detail/5339/)

Zamierzam kupić rocznik 2015 z wyprzedaży, a jeśli nie będzie takiego to 2016 + targowanie upustu przed sezonem)

Moje wymiary: 186cm, 78-85kg.

Chętnie poznam Wasze opinie o rowerach w takim budżecie. Wg. mnie można znaleźć już coś ciekawego i niekoniecznie ta Tacana musi być najlepsza. Jeśli macie jakieś propozycje chętnie się z nimi zapoznam.

Z góry dzięki za porady!

Napisano

Czy ten Mustang jest lepszy od Krossa B7?

Jest lepszy zarówno od modelu 2015 ( B7 nie ma sztywnych osi) jak i 2016 ( ma sztywne osie , lecz cięższy amor Recon Silver ).

Napisano

Chodzi mi o model 2016. Po za wagą jest jakaś jeszcze różnica w tych amortyzatorach?

Konstrukcyjnie bebechy są identyczne , różnica to golenie górne Silver ma stalowe a Gold aluminiowe anodowane. Na plus Rometa są jeszcze hamulce shimanowskie Deorki M615 , moim zdaniem lepiej hamujące i  łatwiejsze w serwisowaniu od podstawowego modelu Avida DB1.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Odświeżam temat :)

Wybór zawęziłem do 2 rowerów:

- Ghost Tacana 7 2016 za około 3600PLN

- GT Rembler Sport 29" za około 3700PLN

Specifikacje:

Ghost:

http://www.ghost-bikes.com/en/bikes-2012/bike-detail/5339/

GT

https://www.cyklotur.com/rowery/gorskie-mtb/29-cali/p,rower-zaskar-29-9r-sport-bialy-2015-400-zl-do-wydania-na-akcesoria-gratis-gt,430766.html

Oba są dostępne w lokalnym sklepie co jest dla mnie ważne, bo chcę przetestować rower przed kupnem (wielkość ramy itd).

Z mojej strony mam wątpliwości pomiędzy nimi. Jak już pisałem moim faworytem od początku jest Ghost. GT ma lepszą korbę (2 zamiast 3 przełożeń) oraz hamulce (nieznacznie). Zagadką jest też rama, która w GT ma całkiem niezłe opinie. Niestety nie znam się na rowerach na tyle by porównywać ich geometrie :/

Gdyby to były wszystkie różnice to kupiłbym GT, niestety w Zaskarze jest gorszy amortyzator – Rock Shox XC30, zaś w Ghoscie mam Rock Shox 30 Gold.

Na tą chwilę jestem zdecydowany kupić Ghosta, ale może są powody dla których Wy wybralibyście inaczej?

Napisano

Dzięki za opowiedź, ale interesują mnie te 2 rowery.

Przejrzałem tego ROSE i widzę że ma inny widelec (interesują mnie rowery z RS tak jak pisałem wyżej) + zakup jest zdalny, a ja wolę kupić w sklepie stacjonarnym. 

Napisano

Gdyby to były wszystkie różnice to kupiłbym GT, niestety w Zaskarze jest gorszy amortyzator – Rock Shox XC30, zaś w Ghoscie mam Rock Shox 30 Gold.

Oba amorki są słabe i żaden nie jest lepszy od drugiego. Reszta to też to samo więc kup to co Ci się podoba i na czym lepiej siedzi. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ostatecznie kupiłem GT Zaskar Sport, dziś przyszedł. Zadecydowała cena: 3000zł za taki rower to raczej niezła okazja (cena katalogowa 4299).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...