Skocz do zawartości

Wymiana niecałego napędu

billkozbi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej!

Od jakiegoś tygodnia łańcuch na największej przedniej zębatce zaczął strasznie chrzęścić i podczas pedałowania czułem jak każde ogniwo sprawia opór podczas załamywania na zębatce. Domyślam się, że czeka mnie pierwsza wymiana napędu. Dodam, że na rowerze od zakupu przejechałem ok. 4.5 tys. km w każdej pogodzie.

Chciałbym jednak zadać pytanie: czy sensowne jest wymienienie tylko jednej zębatki przedniej jeśli to tylko ona sprawia problem i była używana 95% czasu? Oczywiście wraz z tylną kasetą i łańcuchem. Jeśli tak to czy zębatka FC-M431 48z będzie w pełni kompatybilna z mechanizmem korbowym FC-M391 (48-36-26)? 

Czy mycie roweru + czyszczenie napędu benzyna ekstrakcyjną wraz z ponownym nasmarowaniem, które zbiegło się z wyżej opisanym zjawiskiem mogło mieć na nie jakiś wpływ?

Napisano

Chciałbym jednak zadać pytanie: czy sensowne jest wymienienie tylko jednej zębatki przedniej jeśli to tylko ona sprawia problem i była używana 95% czasu? Oczywiście wraz z tylną kasetą i łańcuchem.

Tak, wymienienie tylko tej zębatki (oraz łańcucha i kasety) naprawi problem. Skoro przez 95% czasu używałeś tylko tej jednej, to nie ma sensu wymieniać pozostałych, bo są nowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...