TomaszD Napisano 9 Grudnia 2015 Napisano 9 Grudnia 2015 Witam Kupiłem ostatnio pedały SPD i chciałem wymienić stare na nowe i tu pojawia się problem. Stare pedały montował mi ""profesjonalny"" serwisant i polał gwint klejem do śrub. Teraz nie mogę ich odkręcić za żadne skarby próbowałem już zalewać wd-40 klucz z przedłużoną końcówką aby mieć większą siłę ale to nic nie dało. Może ma ktoś jakiś pomysł jak mogę to zrobić. Ps. Słyszałem tez o tym ze rozgrzewają korbę do kilkuset stopni (chyba 300 ) i korzystają z rozszerzalności metalu ale mam obawy przed tym aby nie zdeformować korby. Bardzo był bym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
gtb Napisano 9 Grudnia 2015 Napisano 9 Grudnia 2015 Temu serwisantowi to jaja powinno się posmarować tym kleje. Skoro przedłużka nie pomogła to pozostaje wspomniane grzanie. Najpierw spróbuj suszarką do włosów ( mi wystarczyło kiedyś przy odkręcaniu suportu ) , a jak suszarka nie wystarczy spróbuj opalarką na I biegu , ale strumienia nie kieruj bezpośrednio na korbę tylko poruszaj opalarką na boki i obserwują co się dzieje z powłoką na ramieniu .
TomaszD Napisano 9 Grudnia 2015 Autor Napisano 9 Grudnia 2015 Powiem tak dość ze była przedłużka to jeszcze na niej stawał mój ojciec i co z tego ze rama się troche wyginała jak pedał jak byl skręcony tak jest dalej
KogucikDoroty Napisano 9 Grudnia 2015 Napisano 9 Grudnia 2015 Może osłabienie gwintu poprzez rozwiercenie peadła do średnicy mniej więcej 3/4 średnicy gwintu? Tak jak w przypadku np. wyciąganiu urwanej śruby.
przmor Napisano 9 Grudnia 2015 Napisano 9 Grudnia 2015 Pod wplywem ciepla klej powinien puscic. Do tego zamiast stalej sily nacisku na klucz uderzaj mlotkiem.
Mod Team michuuu Napisano 9 Grudnia 2015 Mod Team Napisano 9 Grudnia 2015 Rozumiem, że próby odkręcania były w dobrą stronę?
Root Admin Mieciu Napisano 9 Grudnia 2015 Root Admin Napisano 9 Grudnia 2015 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.