Skocz do zawartości

[Srubki]Korozja pokrywa srubki

Moorangs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zaczely mi wszystkie srubki w rowerze rdzewiec, a wiec mam zmiar kupic wszystkie srubki od zera nierdzewne. I powymieniac, mimo ze to nie wplywa az w tak duzym stopniu na jazde, to az strach jechac :D i wyglad jest straszny
W zalaczniku sa 3 zdjecia przedstawiajace jak to mniej wiecje wyglada. Czy te wszystkie srubki maja jakies swoje nazwy?
Chodzi mi glownie o kierwonice i przy hamulcach tarczowych. 
Albo jak je szukac na allegro, badz innych sklepach. 

post-184102-0-93547600-1449527738_thumb.jpg

post-184102-0-44289900-1449527755_thumb.jpg

post-184102-0-16618000-1449527763_thumb.jpg

M5x20 gdzie liczba po x oznacza długość gwintu

Ściśle mówiąc, to liczba po "x" oznacza długość śruby (dla gwintów normalnozwojowych). Dla śrub torx czy pod imbus jest to długość mierzona bez łba, dla śrub z łbem sześciokątnym mierzona razem z łbem. W krótkich śrubach  gwint jest nacinany do końca więc ta liczba jest faktycznie też długością gwintu, ale dla długich śrub np do sterów gdzie gwint jest tylko na końcu śruby trzeba też podać jego długość.

W przypadku zardzewiałej śruby zacisku podsiodłowego raczej trzeba kupić śrubę razem z wajchą w rowerowym, albo jak nam nie zależy na szybkozamykaczu to można pokombinować z założeniem zwykłej pod klucz

Wbić młotkiem torxa (są dziebko większe id imbusów), jak nie zadziała to odwiercić (najlepiej wiertłem lewoskrętnym). Jak już zdecydujesz się na odwiercanie i nie będziesz miał wiertła lewoskrętnego, a będziesz miał dostęp do drugiego końca śruby (tego bez łba) to spróbuj nawiercić od tej strony. Obroty wiertarki będą próbowały wykręcić śrubę. Przed próbą odkręcania/odwiercania solidnie zlać WD40 i odczekać kilka godzin żeby zdążył spenetrować gwint. A na przyszłość zainwestować kilka złotych w dobre klucze imbusowe. Są twarde, dokładnie spasowane bez zbędnych luzów i praktycznie nie ma szansy, żeby wyrobiły gniazdo w łbie. Prędzej śrubę ukręcisz.

a gdzie mozna kupic sloik na rower?

shreddies-cereal-our-biggest-honey-taste

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...