Moorangs Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Witam, ogolnie to moj rower stoi pod "altanka" i troche zaczyna rdzewiec, srubki zaczely rdzewiec, wszystkie zaczynaja sie pokrywac korozja.Przydaloby sie takze go wyczyscic, ale jest problem. Rowerr stoi zawsze na dworze, srubki z tego co juz zauwazylem nie sa nierdzewne. Boje sie o amortyzatory, rower jakos drogi nie jest, bo jest to przecietne 1000zl. Ale sam fakt, ze szoda marnowac w taki glupi sposob pieniadze, ktore na ziemi nie leza. Czy szopka bylaby odpowiednim miejscem dla roweru, nie ma wiatru, deszcz nie pada. Wiec za duzego wplywu na czesci nie ma, a rdza takich klimatow nie preferuje z tego co wiem. Drugie pytanie:Czy moge myc rower swobodnie w te chlodne dni, ciepla woda, plynem i zostawic w szopce na wyschniecie? nie wplynie to na korozje?Dodaje zalacznik, jak to zaczyna wszystko wygladac :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Jeśli jest rdza to będzie większa, jeśli rower pozostawisz na zewnątrz, nawet pod dachem. Mycie roweru i pozostawianie go w nieogrzewanym pomieszczeniu również nie wpłynie pozytywnie na stan niezabezpieczonych powierzchni. Śruby możesz wymienić, są sklepy ze śrubami, tam dostaniesz coś lepszego jakościowo, ja tak zrobiłem kupując za parę groszy śruby z nierdzewki. Ważne żeby były cechowane, tak jak śruby zastosowane obecnie w rowerze, przynajmniej 8.8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moorangs Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Ale jak sie nazywaja srubki? jak je zaczac szukac, chodzi mi glownie o kierwonice, strasznie to wyglada ;d@tobo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puncu Napisano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 W mostku najprawdopodobniej masz śruby M6 z łbem na imbus 5. Jeżeli w sklepie powiesz że chcesz nierdzewne to sprzedawca będzie wiedział o co chodzi. Za to nie radze dawać aluminiowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo102425 Napisano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Kiedyś był taki mit że ruskie czołgi nie rdzewieją. W sumie po części jest to prawda, one nie rdzewiały. Ruscy jak to ruscy mieli swoją myśl techniczną. Polacy też często ją stosują. Zrobisz to, nic Ci nie zardzewieje. Bierzesz farbę i jedziesz wszystko, śrubki, łańcuch, korby, kasetę. Rdzewieć nie będzie, zapewniam Cię. Jesli oczywiście dobrze pomalujesz :-) Jeśli chodzi o śrubkę to jak nei wiesz jaką masz, a nie potrafisz posługiwać się suwmiarką, wykręć śrubkę i idź do sklepu, kup taką samę, tyle tylko że z nierdzewki co już napisali Ci koledzy wcześniej. Choć np. kolega wcześniej napisał że nei radzi dawać aluminium, ja się z tym nie zgodzę ponieważ wszystkie stery z wyższej półki mają tą śribę aluminiową więc śmiało według mnie można też taką dać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KogucikDoroty Napisano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Możesz kupić jakiś tani pokrowiec na rower -> http://allegro.pl/pokrowiec-shadow-na-rower-skuter-etui-nowosc-i5834458075.html Zawsze to coś trochę da, niż trzymanie roweru pod chmurką. A co do śrubki - wykręć, przetrzyj rdzę drobnym papierem ściernym i wkręć. Ewentualnie zamaluj łeb śruby jakąś farbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.