Skocz do zawartości

[Rower] Jak zabezpieczyc rower przed korozją na dworze i jak umyc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ogolnie to moj rower stoi pod "altanka" i troche zaczyna rdzewiec, srubki zaczely rdzewiec, wszystkie zaczynaja sie pokrywac korozja.
Przydaloby sie takze go wyczyscic, ale jest problem. Rowerr stoi zawsze na dworze, srubki z tego co juz zauwazylem nie sa nierdzewne. Boje sie o amortyzatory, rower jakos drogi nie jest, bo jest to przecietne 1000zl. Ale sam fakt, ze szoda marnowac w taki glupi sposob pieniadze, ktore na ziemi nie leza. 
Czy szopka bylaby odpowiednim miejscem dla roweru, nie ma wiatru, deszcz nie pada. Wiec za duzego wplywu na czesci nie ma, a rdza takich klimatow nie preferuje z tego co wiem. 

Drugie pytanie:
Czy moge myc rower swobodnie w te chlodne dni, ciepla woda, plynem i zostawic w szopce na wyschniecie? nie wplynie to na korozje?
Dodaje zalacznik, jak to zaczyna wszystko wygladac :/ 

post-184102-0-10565500-1449527355_thumb.jpg

Jeśli jest rdza to będzie większa, jeśli rower pozostawisz na zewnątrz, nawet pod dachem. Mycie roweru i pozostawianie go w nieogrzewanym pomieszczeniu również nie wpłynie pozytywnie na stan niezabezpieczonych powierzchni. 

Śruby możesz wymienić, są sklepy ze śrubami, tam dostaniesz coś lepszego jakościowo, ja tak zrobiłem kupując za parę groszy śruby z nierdzewki. Ważne żeby były cechowane, tak jak śruby zastosowane obecnie w rowerze, przynajmniej 8.8

Kiedyś był taki mit że ruskie czołgi nie rdzewieją. W sumie po części jest to prawda, one nie rdzewiały. Ruscy jak to ruscy mieli swoją myśl techniczną. Polacy też często ją stosują. Zrobisz to, nic Ci nie zardzewieje.  Bierzesz farbę i jedziesz wszystko, śrubki, łańcuch, korby, kasetę. Rdzewieć nie będzie, zapewniam Cię. Jesli oczywiście dobrze pomalujesz :-)

Jeśli chodzi o śrubkę to jak nei wiesz jaką masz, a nie potrafisz posługiwać się suwmiarką, wykręć śrubkę i idź do sklepu, kup taką samę, tyle tylko że z nierdzewki co już napisali Ci koledzy wcześniej.

Choć np. kolega wcześniej napisał że nei radzi dawać aluminium, ja się z tym nie zgodzę ponieważ wszystkie stery z wyższej półki mają tą śribę aluminiową więc śmiało według mnie można też taką dać.

Możesz kupić jakiś tani pokrowiec na rower -> http://allegro.pl/pokrowiec-shadow-na-rower-skuter-etui-nowosc-i5834458075.html Zawsze to coś trochę da, niż trzymanie roweru pod chmurką.

A co do śrubki - wykręć, przetrzyj rdzę drobnym papierem ściernym i wkręć. Ewentualnie zamaluj łeb śruby jakąś farbą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...