Skocz do zawartości

[zakup MTB] TREK Superfly 7 - 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Znalazłem na stronie internetowej jednego ze sklepów rowerowych ostatnią sztukę roweru MTB Trek Superfly 7 - 2015 w kwocie 5899 zł. Chciałbym Was się zapytać, czy opłaca się wziąć za tą cenę ten rower ? Rowery TREK z sezonu 2016 są bardzo drogie w porównaniu do rowerów z roku poprzedniego... W sklepie stacjonarnym w moim mieście Trek Superfly 5 z roku 2016 mogą mi obniżyć max do 5000 zł a tutaj dopłacając 899 zł mogę mieć Superfly 7 z roku poprzedniego. Rama tego roweru to 18,5 (zastanawiam się tylko, czy jest to VIRTUAL czy ACTUAL). Mam 1,80 m wzrostu. Czy rower pasowałby na mnie ? 

Dodatkowe pytania:
- czy zakup roweru na odległość podlega takim samym prawom gwarancji jak w przypadku zakupu bezpośrednio w sklepie ?
- czy to prawda, że po zakupie roweru mogę sam wejść na stronę oficjalną marki TREK i tym samym sam zarejestrować rower i uzyskać gwarancję producenta na ramę ?

Bardzo proszę o uczciwe i dokładne porady.
Pozdrawiam

LINK DO SKLEPU: http://skleprowerowy.bydgoszcz.pl/index.php?route=product/product&path=35_54&product_id=1022

Napisano

Trek nie powinien być sprzedawany wysyłkowo. Polityka firmy to: oglądaj w internecie, kupuj w sklepie. Sklepy sprzedające graciarnię Treka wysyłkowo nie trzymają się zasad ustalonych przez producenta dla sprzedawców/sklepów tej firmy. 

Napisano

Trek nie powinien być sprzedawany wysyłkowo. Polityka firmy to: oglądaj w internecie, kupuj w sklepie. Sklepy sprzedające graciarnię Treka wysyłkowo nie trzymają się zasad ustalonych przez producenta dla sprzedawców/sklepów tej firmy. 

Hmmm z tego co zaobserwowałem to wiele sklepów wysyła rowery TREKA. Sklep ten jest dość dalego ode mnie a w takiej cenie w moim mieście takiego roweru nie dostane.

Napisano

Hmmm z tego co zaobserwowałem to wiele sklepów wysyła rowery TREKA. Sklep ten jest dość dalego ode mnie a w takiej cenie w moim mieście takiego roweru nie dostane.

przerabialem zakup treka we wrzesniu,

zaden skelp nie wysyla. odbior tylko na miejscu. (tak samo scott)

a czy 6k to dobra cena, nie wiem, troche dolozysz i masz al slx 7.9 tylko ETA kwiecien 2016

https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-slx-7-9.html

a trek jest od razu.

Napisano

Powiedzcie mi jeszcze, czy rama tego SF7 pokryta jest "lakierem matowym" ? Bo jeżeli tak to będzie duży minus bo takie ramy ciężko się czyści :/

Napisano

Z tego co czytałem to ludzie sie skarżyli na czyszczenie matowego lakieru. Nigdy nie mialem z nim doczynienia dlatego bede musial to na spokojnie przemyslec i jeszcze o tym poczytac. Jest jakis specyfik którym się czysci brud z takiego lakieru?

Napisano

Tak kolor jest matowy ale nie przesadzaj z tym czyszczeniem. Nie jest tak żle. 

Starsze SF były pomalowane białym matowym lakierem. Ten rower nawet jak był czysty to był brudny. Ciut bardziej zapuszczone ramy praktycznie wcale nie dawały się doczyścić. Na czarnym macie widać również wszystko, włącznie z tłustymi śladami po palcach. Dziś próbowałem uzyskać mat na czarnym przełaju, bez świecących mazajów. Mission Impossible.

Jeśli ktoś nie przywiązuje do takich "drobiazgów" wagi to nie ma problemu. Esteci się wkurzają.

Napisano

Biorąc pod uwagę, że ceny Treków w 2015 r są wyższe niż w 2014 dla tych samych modeli, to rzeczywiście cena jest atrakcyjna. 

Co do kupna bez przymiarki to polecam wątek na tym forum http://www.forumrowerowe.org/topic/150612-rower-trek-superfly/ gdzie znajdziesz sporo przykładów dopasowania się do różnych ram. Jeżeli do tej pory jeździłeś na innym MTB, to po prostu porównaj sobie najważniejsze parametry, będzie miał najprostszą ocenę poprawności rozmiaru.

czy zakup roweru na odległość podlega takim samym prawom gwarancji jak w przypadku zakupu bezpośrednio w sklepie ?

To raczej nie ma wpływu na gwarancję, problem może być raczej z wysyłką przez sklep.

czy to prawda, że po zakupie roweru mogę sam wejść na stronę oficjalną marki TREK i tym samym sam zarejestrować rower i uzyskać gwarancję producenta na ramę ?

Gwarancję masz od daty zakupu niezależnie od rejestracji na stronie. Trek zachęca do rejestracji bo chce uniknąć kontynuowania gwarancji dla kolejnego nabywcy, co określa gwarancja.

Napisano

A co sądzicie o Treku Superfly 6 z nowej serii ? LINK: http://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/górskie/cross-country/superfly/superfly-6/p/2058600-2016

Jest szansa na otrzymanie jakiejś fajnej zniżki na ten rower ?
Jeżeli mielibyście wymienić coś w tym rowerze to co i na co, żeby było ze sobą kompatybilne ?

Między TREK SF 5 a SF 6 zasadniczą różnicę ma amortyzator RockShox Reba RL. Jaka jest różnica między amortyzatorem w SF 5: RockShox Recon Silver, a amortyzatorem w SF 6: RockShox Reba RL ?

Napisano

Cena wydaje się być atrakcyjna, jeśli wymiar jest virtual to będzie dobry.

Przymierzałem się do 18,5 rzeczywistej i była za duża.

Szczególnie jeśli jeździsz w teren i lubisz pocisnąć :icon_confused:

Napisano

A co sądzicie o Treku Superfly 6 z nowej serii ? LINK: http://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/górskie/cross-country/superfly/superfly-6/p/2058600-2016

Jest szansa na otrzymanie jakiejś fajnej zniżki na ten rower ?

Jeżeli mielibyście wymienić coś w tym rowerze to co i na co, żeby było ze sobą kompatybilne ?

Między TREK SF 5 a SF 6 zasadniczą różnicę ma amortyzator RockShox Reba RL. Jaka jest różnica między amortyzatorem w SF 5: RockShox Recon Silver, a amortyzatorem w SF 6: RockShox Reba RL ?

Mam 6stkę z 2014r. W wersji 2016 dodali sztywną oś w amorze i zastąpili Srama X7/X9 GX'em. Napęd działa bardzo fajnie, więc pewnie podobnie albo i lepiej będzie działał GX, hamulce można by wymienić na Deore albo SLX (co pewnie zrobię jak mi zaczną szwankować).

P.S.

Swój rower kupiłem wysyłkowo w Niemczech bo już nigdzie nie było rozmiaru (więc jednak się da) a żony był kupiony we wspomnianym wcześniej bydgoskim sklepie. Podany rozmiar 18,5" na 99% jest rozmiarem wirtualnym, sklep na 99% nie sprzedaje treków wysyłkowo (tak przynajmniej było). Co do rabatu to już kwestia dogadania się ze sprzedawcą ;)

Napisano

Z tego co czytałem to ludzie sie skarżyli na czyszczenie matowego lakieru. Nigdy nie mialem z nim doczynienia dlatego bede musial to na spokojnie przemyslec i jeszcze o tym poczytac. Jest jakis specyfik którym się czysci brud z takiego lakieru?

Radon matowy był dla mnie koszmarem do czyszczenia, trek matowy to zupełnie inna bajka, czyści się super.

Napisano

Mam 6stkę z 2014r. W wersji 2016 dodali sztywną oś w amorze i zastąpili Srama X7/X9 GX'em. Napęd działa bardzo fajnie, więc pewnie podobnie albo i lepiej będzie działał GX, hamulce można by wymienić na Deore albo SLX (co pewnie zrobię jak mi zaczną szwankować).

P.S.

Swój rower kupiłem wysyłkowo w Niemczech bo już nigdzie nie było rozmiaru (więc jednak się da) a żony był kupiony we wspomnianym wcześniej bydgoskim sklepie. Podany rozmiar 18,5" na 99% jest rozmiarem wirtualnym, sklep na 99% nie sprzedaje treków wysyłkowo (tak przynajmniej było). Co do rabatu to już kwestia dogadania się ze sprzedawcą ;)

w ktorym niemieckim sklepie kupiles wysylkowo tego treka,

i jaki wzrost, jaka rama ?

Napisano

Radon matowy był dla mnie koszmarem do czyszczenia, trek matowy to zupełnie inna bajka, czyści się super.

Jakiego masz treka ? Serio czyści Ci się dobrze i nie masz problemu z wyczyszczeniem matowej ramy ? :o Czym czyścisz rame w takim razie ? Z tego co czytam to większa część osób negatywnie się wypowiada o ramach matowych

Napisano

Mam sf 9.8, czysci sie swietnie, zazwyczaj woda, jakies ekstremalne przypadki benzyna ekstrakcyjna, rzadko kiedy konkretne miejsce musiałem przetrzeć więcej niż raz. Radona benzyna ani niczym innym nie szlo doczyscic.

Napisano

Mam dokładnie ten rower (z małymi zmianami) i nie wiem o jakich problemach z czyszczeniem piszecie :)

Pomarańcz jest matowy, czarne napisy i wstawki są błyszczące. Normalnie Ludwik z wodą, gąbka i nie ma problemu.

Mam 179 wzrostu, 81 do nabiału i mi idealnie leży 17,5 cala

Napisano

Ślady po błocie wystarczy przetrzeć wodą i po problemie ? Aż ciężko uwierzyć czytając te niektóre wpisy jak ludzie piszą że tak ciężko jest rame matową wyczyścić. Może rzeczywiście to zależy od rodzaju ramy matowej. Tobo również napisał że ramy matowe ciężko jest doczyścić

Napisano

Chlopie,Ty bedziesz jezdzil czy bawil sie w perfekcyjną panią domu? Jak bedziesz myślał o kupnie roweru w dotychczasowy sposób to nie kupisz go nawet do przyszlego sezonu ;-)

Napisano

Nie będę bawić się w perfekcyjną Panią domu ale szanuje i dbam o to, co nowe, tym bardziej, że rower do tanich nie należy. Nie miałem nigdy do czynienia z ramami matowymi, dlatego też pytam osoby które posiadają SF7 lub mają styczność z ramami matowymi o pomocne porady. To chyba nic zlego ? :)

Napisano

Witam. Znalazłem na stronie internetowej jednego ze sklepów rowerowych ostatnią sztukę roweru MTB Trek Superfly 7 - 2015 w kwocie 5899 zł. Chciałbym Was się zapytać, czy opłaca się wziąć za tą cenę ten rower ? Rowery TREK z sezonu 2016 są bardzo drogie w porównaniu do rowerów z roku poprzedniego... W sklepie stacjonarnym w moim mieście Trek Superfly 5 z roku 2016 mogą mi obniżyć max do 5000 zł a tutaj dopłacając 899 zł mogę mieć Superfly 7 z roku poprzedniego. Rama tego roweru to 18,5 (zastanawiam się tylko, czy jest to VIRTUAL czy ACTUAL). Mam 1,80 m wzrostu. Czy rower pasowałby na mnie ?

Dodatkowe pytania:

- czy zakup roweru na odległość podlega takim samym prawom gwarancji jak w przypadku zakupu bezpośrednio w sklepie ?

- czy to prawda, że po zakupie roweru mogę sam wejść na stronę oficjalną marki TREK i tym samym sam zarejestrować rower i uzyskać gwarancję producenta na ramę ?

Pozdrawiam

LINK DO SKLEPU: http://skleprowerowy.bydgoszcz.pl/index.php?route=product/product&path=35_54&product_id=1022

Dodatkowe pytania:

Pozdrawiam

LINK DO SKLEPU: http://skleprowerowy.bydgoszcz.pl/index.php?route=product/product&path=35_54&product_id=1022

polecam Poznański sklep Colex są wstanie dać dobry rabat. Sam miesiąc temu kupiłem sf 7 z 16-tego troszkę powyżej 6-tki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...