Skocz do zawartości

[kurtka+spodnie] Gore Windstopper Softshell czy ActiveShell

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam zestawu kurtka + długie spodnie na okres jesień-zima . Przewidywany zakres temperatur -5 do +10. Obecnie jeżdżę w : termoaktywce, bluzie Endury Mt500 i wiatrowce Endury Rebound.Niestety przy bardzo wietrznej pogodzie poniżej 10 stopni wiatroweczka ( skadinad fajna ) nieco nie nadąża :) co objawia sie głównie zimną klatą i brzuchem :). Zamierzam zatem nabyć coś ze stajni Gore.W związku z tym mam pytanie do użytkowników takowej odzieży - czym praktycznie rózni sie Softshell od ActiveShella ( tylko grubość ? )  i który byłby bardziej odpowiedni na podane przeze mnie temperatury - zależy mi w zasadzie wyłącznie na wiatroszczelności.

Pozdrawiam,

jar

PS. Interesują mnie konkretnie kurtki GBW z serii Element (to samo dotyczy spodni do kompletu ) - głownie z uwagi na krój Komfort Fit

Tak, "praktycznie' różnią się grubością. Zwróć uwagę, ze GBW w części softshelli stosuje dodatkowe docieplenie (widać to na przykładzie tej kurtki http://www.goreapparel.co.uk/gore-bike-wear/men/jackets-vests/element-windstopper-soft-shell-hoody/JWHELE.html?cgid=gbw-men-geartype-jackets&q=element&navid=search&start=3&dwvar_JWHELE_color=0800)  i jazda w takiej kurtce przy +10 stopniach równa się śmierć. One są przeznaczone jedynie na niskie temperatury.

Moim zdaniem, ciężko obsłużyć zakres temperatur, który podałeś jedną kurtką.

Mam GBW Tool WS i tak naprawdę zaczynam jej używać dopiero poniżej 0C - materiał to w dotyku taki cienki zbity polar. Mam też Fusion Cross 2.0 WS Active. Zupełnie inna kurtka - bardziej w dotyku przypomina grubszą wiatrówkę. Pponiżej 0C trzeba by już założyć jakąś trzecią warstwę, ale nie testowałem, bo wtedy zakładam Tool. :)

Trochę dokładniej te kurtki opisane na mojej stronie.

Dzieki za informacje Panowie. Tak naprawde moj obecny trojwarstwowy zestaw daje i rade przy +5 stopniach jak jest w miare bezwietrznie.

Wnioskuje ze w mojej sytuacji lepsza byłaby zatem kurtka oparta na WS Active ( zakładam ze ma lepsza wiatroszczelnosc niz Endura Rebound, bo to mnie głownie nurtuje - a za bardzo nie ma gdzie Gore pomacac - a oddychalnosc na podobnym poziomie - poprawcie mnie jeśli się mylę ) - temperatury blizsze 0 stopni i lekko ponizej  można byloby doregulowac dorzucając 3 docieploną warstwę.

Pozdr,

Również uważam, że w Twoim przypadku rozsądniejszy będzie zakup ActiveShell i regulacja warstwami wewnętrznymi.

Wiatroszczelność jest lepsza niż w Rebound, oddychalność gorsza. 

Szkoda, że koniecznie musi to być krój komfortowy, bo ciekawsze -w mojej opinii- rzeczy niż GBW robią Sporful i Castelli, ale w olbrzymiej większośći obcisłe. 

Jeszcze jedno pytanie odnośnie rozmiarówki Gore ( bo zostaje mi zakup wysylkowy )  - czy jest ona z waszych doświadczeń zbliżona do Endury ( aczkolwiek doświadczyłem ju ze Endura Endurze tez nierówna  : ) ) ? .mam 176 cm, w klacie jakies 108 cm, wiec trochę mało rowerowa sylwetka :) XL Rebound pasuje na mnie idealnie...

Seria Gore Element jest typu Comfort Fit - XL podana jest na klate 101-106 ..da radę ?

@Solar21 - fajny blog.

@Darek - niestety jestem niskawy ale szerokawy w barach , wiec troche obawiam sie tego fit-u..bluze Rogelli kiedys musialem brac w rozmiarze 3XL i skracac rekawy :)

Jeszcze jedno pytanie odnośnie rozmiarówki Gore ( bo zostaje mi zakup wysylkowy ) - czy jest ona z waszych doświadczeń zbliżona do Endury ( aczkolwiek doświadczyłem ju ze Endura Endurze tez nierówna : ) ) ? .mam 176 cm, w klacie jakies 108 cm, wiec trochę mało rowerowa sylwetka :) XL Rebound pasuje na mnie idealnie.

Ja mam 188 cm, 108 w klacie i ciuchy zarówno z Endury i z GBW w rozmiarze XL.

Panowie, ale active shell ma cholernie niską wytrzymałość mechaniczną. Ktoś to wziął pod uwagę?

Dużo swojej GBW nie używałem, ale Fusion Cross 2.0 jest przeznaczona dla aktywności MTB. Wygląda zdecydowanie solidniej niż np. bluza Endura FS260 Pro.

Mam u siebie m.in. kurtkę Cosmo z Performance Shell:

http://nieoceniam.pl/testy/odziez/kurtka-gore-bike-wear-cosmo/

Wg mnie z dotychczasowych membran na rower nadaje się najlepiej PacLite - mam spodnie i drugą kurtkę. Gdybym teraz szukał to rozważyłbym też najnowszą membranę, która teraz ma wejść do sprzedaży. Zobacz na stronie GBW.

Bym polemizował czy oddycha gorzej czy lepiej. Nie oddycha wcale, bo nie ma płuc, a jaką ma paroprzepuszczalność zależy od tego do czego została zlaminowana. Windstopper Stormy Pass 4, którego od lat używam ma gorszą paroprzepuszczalność od Tilaka Attack (Starszy model proshell/paclite).

Za to element jacket na w opisie wyraźnie napisane rain jacket. Co w połączeniu z następcą Paclite, który był membraną awaryjną, może pięknie dawać do zrozumienia, że będzie papierowy.

O, ja byłem na szkoleniu wl gore, kolega też?

Bo jak nie, to chyba nie znajdziemy płaszczyzny porozumienia...

Active shell to nie jest membrana do ciorania. Tak samo jak nie był nią paclite. Dlatego Tilak wymyślił, a potem Arc'teryx zerżnął hybrydę.

I tu nie ma żadnej filozofii. Membrany gore są zawsze laminowane z takimi samymi tkaninami wierzchnimi. Niezależnie od zastosowania. Rowerowy active shell to nawet większy papier niż ten w góry.

Ciekawe, że nikt nie wpadł na pomysł żeby sprawdzić czy przypadkiem nie wystarczy wymienić "temoaktywkę" na jakiś porządny PS i będzie po sprawie.

No i tu problem: "wiedza" tylko teoretyczna.

Ja testowałem/testuję trochę kurtek z Gore Bike Wear (bo o tym jest temat) więc wiem z praktyki -a nie z tego co mi ktoś opowiedział- co oddycha lepiej, a co gorzej, jak jest rozmiarówka (bo i oto założyciel wątku pytał) i trwałość.

Wątpię, żeby snucie opowieści o "Arcteryxach" i "Tilakach" kogoś interesowało.

Moja matka użytkuje samochód. I wie o nim tyle samo, co Ty o wyrobach W.L. Gore. Co jakby powoduje, że jest mało wiarygodna.

Taka jest różnica. Ciuchy GBW to jest po prostu szmelc i ktokolwiek użytkował jakiekolwiek nawet ciuchy ze średniej półki outdoorowej o tym doskonale wie.

Kończę, bo proponowanie membrany w temperaturach dodatnich do sportów wysiłkowych ma taki sens jak proponowanie 65 letnim mieszkankom Irlandii Imprezy STi jako samochodu idealnego do ich potrzeb.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...