Ychu Napisano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Witam Stanąłem przed dylematem jakie chwyty wybrać. Oryginalne Rometowskie są bardzo krótkie (8 cm) i dość twarde , gdy je trzymam to zakrywam całe ręką. Po za tym są zamknięte na końcu a mam zamiar niedługo zamontować rogi. Ogranicza mnie gięta kiera ale wejdą chwyty do 130 mm chociaż już będzie ciasno na kierze. W oko wpadły mi Dartmoor Flashback i Sarsy . Sarsy podobno są dość twarde i dobrze mieć do nich rękawiczki. Cena w okolicach tych wymienionych lub jeśli będzie warto dopłacić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Chwyty skręcane obustronnie w twoim wypadku to słaby pomysł ze względu na obrotowe manetki,ewentualnie skręcane jednostronnie np. http://allegro.pl/chwyty-pro-koryak-grip-skrecane-130mm-czarne-i5574189252.html . Świetne są ESI Chunky które można docinać , lecz są poza Twoim budżetem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Te Koryak-i są skręcane od strony manetki z tego co widzę , więc czemu obustronne to słaby pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Przecież wystarczy je obrócić o 180 stopni, a wtedy obejmy będą na zewnątrz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Jednostronne obracasz obejmą na zewnątrz i pasują . Obustronne nie zdadzą egzaminu ze względu na grubość aluminiowego pierścienia, który byłby nie wygodny przy styku z obrotową manetką . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 np. takie http://www.ebay.co.uk/itm/Lizard-Skins-Logo-Lock-On-Bonus-Pack-Mountain-Bike-Grips-80mm-MTB-White-/351596038055?hash=item51dcc1c7a7:g:DMIAAOSwAKxWYIZ0 OSobiście używłem Odi rouge, bo zapewniały mi przyczepność w każdych warunkach, nawet z błotem na dłoniach i rękawiczkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 rouge = róż rogue = łobuz odi to te drugie i też polecę tylko budżet nie ten. Chyba, że uda Ci się dostać same gumy, które można znaleźć za ~50 i zakombinować z innymi obejmami. Z drugiej strony, do rogów gripy skręcane nie są jakoś niezbędne, a to, że obecne są zamknięte można rozwiązać nożem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 a to, że obecne są zamknięte można rozwiązać nożem. Niby tak , ale ogólnie są krótkie i twarde. Z drugiej strony, do rogów gripy skręcane nie są jakoś niezbędne Nie są ale bynajmniej masz pewność , że nie będą się obracać. Jakieś dobre ktoś poleci? Dobrze trzymające się w rękach i na kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Looser Napisano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 zawsze wszystkim bede chwalic esi chunky - raz dobrze zamontowane nie obkrecaja sie, dlugosc przyzwoita, latwo sie czysci, nie niszcza sie, wygodne pod reke (ale zalecam zaopatrzyc sie w duze poklady cierpliwosci przy 1szym montazu)... moze sa troche drozsze ale zdecydowanie warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Nie wyglądają źle , ale jednak 85 zł to trochę dużo. Puki co przeglądam aukcje i szukam , 18 stron za mną i wpadły mi w oko takie. Znalazłem jeszcze takie. Chociaż jeszcze planuje jutro jechać do rowerowego zapytać się o praktyki , także zobaczę od razu chwyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Tańsza wersja esi to velo-1318a, przy mniejszych dłoniach powinny podejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Mógł byś jakiś link podać? Bo mi jakieś głupoty wyszły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 hehe, ano padło na oczy, vlg-1381A http://allegro.pl/chwyty-gripy-velo-vlg-1381a-prox-130mm-pomarancz-i5605087672.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Wyglądają dobrze , miałeś z nimi styczność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Tańsza wersja esi to velo-1318a, A jeszcze tańsza to AGR-F136 http://velo.pl/czesci/chwyty-kierownicy/author/agr-f136 Mam je i polecam tanie i wytrzymałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 No , to już mam w czym wybierać. Jeszcze jutro odwiedzę ten sklep i wybiorę coś. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 A jeszcze tańsza to AGR-F136 http://velo.pl/czesci/chwyty-kierownicy/author/agr-f136 Mam je i polecam tanie i wytrzymałe. Niestety ale piankowe gripy przy deszczu nasiąkają jak gąbka i z czasem się ugniatają. Przerobiłem kilka kompletów piankowych ( łącznie z Ritchey'owskim WCS ) zanim dojrzałem do zakupu silikonowych ESI . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 wspomniane velo są z silikonu, co do trwałości, to podarły się po pierwszej glebie, fakt że trochę mnie zmieliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooyek Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Zawsze można połączyć przyjemne z pożytecznym i kupić silikonowe lock-ony http://www.superstarcomponents.com/en/silicone-lockon-grips.htm Podobno dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Ja właśnie zamówiłem takie: skręcane chwyty Jak przyjdą to zdam relację co do jakości i wygody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 @@Piter233,Miałem podobne bardzo szybko się wytarły. Wygodne one nie były gumy jest może 2mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Do mnie się nie nadają skręcane obustronnie niestety , nie do revoshift. Zamówiłem właśnie Accent comet 2d 125 mm , mam nadzieje że nie będą za długie. Do tego sobie dokupiłem koszyk na bidon żeby było za jedną wysyłką. Wszystkie graty powinienem dostać w tym tygodniu (rogi , adapter , chwyty , koszyk) , więc będzie co robić. Zdam relacje co do tych chwytów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Wyglądają bardzo podobnie do tych sars, a na moje oczy to to samo tylko bez loga. Najwyżej kupię następne lepsze, ale i tak plusem jest to że mają obejmy. Moje aktualne przesuwają się przy najlżejszym dotyku. Z drugiej strony nie lubię jak chwyty są grube i zawsze jeżdżę w rękawiczkach, więc może cienka guma będzie akurat na plus w moim przypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Moje aktualne przesuwają się przy najlżejszym dotyku. Jeśli się przesuwają to można zastosować jakiś dezodorant/lakier do włosów. W większości przypadków rozwiązuje to problem z obracaniem się chwytów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Właśnie tego chciałem uniknąć, prawdopodobnie niedługo będę zmieniał manetki i klamki i nie chciałem się później mocować z ich zdjęciem. Zresztą, moje aktualne są w stanie "do wymiany" więc kupno tych skręcanych było wręcz wymuszone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.