Skocz do zawartości

[Opony] Przejście na szosę

Sopel808

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zwracam się do Was o pomoc w wyborze opon.

Na chwilę obecną posiadam Giant'a Roam 2 (2015), a na nim oryginalne opony - Giant S-RX4, 700x40C.

Uważam, że nadeszła najwyższa pora na zmianę opon, ze względu na moje doświadczenia i ustosunkowanie się do stylu jazdy  :sweat:

Moim celem jest zdecydowane zmniejszenie oporów toczenia opon. Mimo wszystko nie chciałbym całkowitego wykluczenia drobnego piasku, czy ubitych piaskowo/szutrowo/polnych tras. Coś w stylu 90% asfalt, 10% ubite offroad'y.

Na celownik obrałem trzy modele Schwalbe:

1. Schwalbe Marathon Plus (odpycha dość wysoka waga - 960g)

2. Schwalbe Marathon Mondial

3. Schwalbe Marathon Racer

Co o nich sądzicie? Znacie jakieś inne mądre modele? Budżet oscyluje w granicach 250 złotych za komplet.

PS1

Bezproblemowe będzie założenie opon 700x38, czy ogranicza mnie jedynie rozmiar 700x40?

PS2

Czym jest literka c przy rozmiarze oryginalnych opon? (Pewnie banalne pytanie, lecz nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi)

Pozdrawiam i liczę na pomoc  :thumbsup:

Napisano

W rozmiarach opon (i obręczy) proponuję korzystać ze standardu etrto, bo ciężko się wtedy pomylić. Standard ten podaje rozmiar obręczy (średnicę) i szerokość (wewnętrzną obręczy lub zewnętrzną opony, zależy co wybieramy) w mm.

np. dla obręczy 19x622, a dla opony 622x35

700x40C to rozmiarówka francuska, podaje średnicę zewnętrzną opony (a raczej klasę tak jak rozmiarówka calowa) i szerokość opony. Haczyk jest w literkach, bo np. 700x28A 700x28B 700x28C to inne rozmiary obręczy. Do tego szrokość nie zawsze odpowiada szerokości w mm.

https://rueduvelo.files.wordpress.com/2015/06/standard-etrto.jpg

Nie jesteś przywiązany do jednego rozmiaru opony:

http://www.ecovelo.info/images/tire-rim-widths.jpg

Zapewne masz obręcz 17 lub 19, więc spokojnie możesz manipulować o kilka rozmiarów w jedną i drugą, choć nie polecam skrajności (rama i widelec mogą nie pomieścić, a najcieńsze opony będą mało wygodne).

Marathony Plus to typowe wytrzymałe kowadła na miasto lub dalsze wyprawy. Racery najdelikatniejsze i najlżejsze z serii Marathon, choć wersja drutowa już tak nie zachwyca. Mondiale są gdzieś pośrodku i jeżeli nie jesteś zdecydowany, to chyba te bym polecił z tej trójki.

Napisano

Dziękuję pięknie za wyczerpującą odpowiedź. Tego mi było potrzeba - krótko, zwięźle i na temat   :thumbsup:

Kolego @chudeusz09 , Smart Samy na przeważający asfalt? Te opony wyglądają jakby były stworzone do wjeżdżania na Śnieżkę zimą, a nie trzaskanie kilometrów po asfalcie. Ktoś mógłby wyjaśnić dlaczego "nie poczuję różnicy", skoro chociażby wspomniane Racery wyglądają jakby były stworzone dla typowej szosy?

Napisano

Bo ujeżdżałem zarówno racery jak i smart samy. "Uszosowianie" crossa mam już za sobą ;). Zmieniłem rubeny na słynne z niskich oporów racery 28x1,5". I co? I nic. Różnic żadnych. Później podobało mi się kręcenie po lesie i kupiłem SS 28x1,6". Na asfalcie żadnych zmian, w terenie duży plus dla SS. Średnie prędkości się nie zmieniły. Później leśne wypady spodobały mi się jeszcze bardziej i kupiłem SS 29x1,75". 4,5 bara w dętki i na asfalcie nadal średnie bez zmian. Za to w lesie idzie jak czołg. Z racji że taplanie w błocie mnie nie bawi (jeszcze) i jeżdżę teraz tylko po asfalcie postanowiłem zdjąć z kołka racery i zawiesić na nich SS. Uwierz lub nie, ale przesiadka z opon "terenowych" 1,75" na "szosowe" 1,5" nie spowodowała, że średnie prędkości mi wzrosły ;). Wnioski pozostawiam Tobie. Pozdro.

Napisano

Nawet jak nie wzrosną średnie, to będzie mniej wibracji i hałasu.

To samo kiedyś pisałem w porównaniu NN do RR. Obecnie po wymuszonej przesiadce (popękany jeden NN), jednak lekka różnica jest.

Te opony wyglądają jakby były stworzone do wjeżdżania na Śnieżkę zimą

Wierz mi, nie są ;)

O ile po piachu idą dobrze (1,75"), tak na błocie są niepewne o lodzie lepiej nie wspominać ;)

Napisano

Dzięki za wszystkie opinie  :thumbsup:

Mimo wszystko zdecydowałem się na Marathony Mondial, ze względu na korzystną okazję. Ilość pozytywnych opinii na forum oraz w internecie raczej mnie nie zawiedzie. Temat do zamknięcia  :thanks:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...