Skocz do zawartości

[amortyzator] zakup amorka na bikera 93kg pomoc w wyborze do 1000zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów .

Kieruje moja prośbę do Was w wyborze amorka.

Jestem 93 kg kolesiem, budżet na amorek jak w tytule 1000zl.

95% jeżdzę po lesie, zapuszczone trasy gdzie samochody leśniczych jeżdżą :-).

Do tej pory poruszałem sie na staruszku manitou r7 rocznik 2007 jeśli sie nie mylę , skok w nim miałem 80mm. Niestety chyba zbyt dużo sił w łapkach mam bądź juz zużycie materiału ukrecilem gwint przy tłumiku odbicia. Nie chce mi sie i w sumie nie mam pomysłu jak to naprawić stad myśl by zakupić nowy amorek.

Amorek pod koła 26 , tarcza.

Co byście mi polecili na moja wagę. Nie ukrywam ze po głowie chodzi mi coś nowego , ale czy do 1000zl można coś kupić sensownego?

Z góry dzięki za wskazówki i podpowiedzi.

Kamsyyo patrząc na rowerek myśle ze użytkownik raczej nie oszczędzał tego amorka :-) . Aczkolwiek ja zadowolony byłem z manitou
  Mam go w znajomych na fejsie znam go z jednej grupy, amor nie był dużo używany, a i tak pół roweru puścił w części bo coś ze zdrowiem problem miał

Tora za 700 to ostre przegięcie , amor leciwy już i nawet jeśli nowa wymaga solidnego serwisu z racji długotrwałego magazynowania. Mając budżet 1000 zł nawet sobie nią nie zawracaj głowy tylko bierz EPIXONA - różnica w pracy nieporównywalnie lepsza.

• 2 tygodnie później...

Zakup padł na Epixona RlRc od Pana Piotra.

Juz po pierwszych testach amorek rewelacja. Przepaść miedzy nim a moim starym manitou :-) oczywiście na plus dla Epixona.

Przy mojej wadze 93kg ciśnienie optymalne to 70psi , sag 20%.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za wskazówki.

To jest pod os 9mm czyli XC. Wersji TR produkują tylko pod os 15mm. Akurat miałem jedną jedyna sztuke Epixona wersji RLRC czyli z kompresja i mocowaniu koła pod os 9mm. Niestety standardowo w Polsce takich amorkow nie ma. Są tylko wersji RLR czyli bez kompresji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...