hixdix Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Z racji, że posiadałem kiedyś hardtaila F2000 i bardzo mi się ten rower sprawdził planuję pozostać wierny marce i przymierzam się do zakupu fulla, który sprawdził by się w jeździe allmountain/ dawne enduro.Ganiam głównie po lasach a okazjonalnie Szczyrk i takie tam. Najbardziej zależy mi na osiągnięciu prawdziwej radochy z jazdy z odrobiną komfortu. Na popularnych portalach aukcyjnych najczęściej pojawiają się Prophety, Rushe, Rz, Rize, Jakylle (poprzedni model) no i wiekowe V killery. Proszę osoby mające rozeznanie w temacie o podpowiedź, który z wymienionych będzie najbliższy spełnieniu wymagań. Zaznaczam, że przede wszystkim nie chciałbym zbyt sportowej geometrii. Przydałoby się też trwałe i dobrze pracujące zawieszenie. Moim ideałem jest oczywiście Habit...ale nie ten budżet;) Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Stare (starsze) rowery = starsza (stara) geometria dla rowerów tego typu plus dampery wiekowe jak wspomniany Killer. Geometrycznie szczególnie w ostatnich latach sporo się zmieniło. Wybierając rower z Leftym upewnij się jaki jest jego stan (cokolwiek piszą na temat trwałości tego widelca). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Z tych co podałeś najlepiej w roli AM sprawdzą się Prophet i RZ 140, z mniejszym skokiem Rize i Rush (nie 29" bo to porażka), reszta to zabytki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 W zasadzie trzeba wyjść od budżetu , a potem się zastanowić nad konkretnym modelem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perfectflow Napisano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Wszystkie w/w modele to już przestarzałe konstrukcje z kiepską geometrią. Habit i Trigger są nowe ale jak cena cię przeraża to poszukaj coś innych producentów z kontami 67-66st na główce i 73-74st na podsiodłówce, pod koło 650b lub 29" i skokiem między 120-160mm lub coś tańszego na kołach 26" ale z nowoczesną geometrią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 D.pa cycki: Prophet ma 67.5 na główce z amorkiem 140mm i 73.5 na podsiodłówce, RZ140 68/72, gdzie Habit 68/74. Wadą Propheta jest podsiodłówka 27,2 przez co problematyczne jest znalezienie sensownej sztycy regulowanej, poza tym jak na zabytek to w dalszym ciągu genialna rama, dająca mnóstwo funu z jazdy i to pomimo jednozawiasowej konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hixdix Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Dziękuję za odpowiedzi. Mniej więcej pokrywają się z tym co intuicyjnie podejrzewałem. Dodam, że mój budżet to 2,5-3k. Za tą kwotę planuję kupić cały rower lub framset. Mam trochę części, które jeszcze chętnie wykorzystam np. koła Mavica Deetrax, korbę Race Face z napinaczem E13, heble XT, kokpit Ritchey'a i takie tam. Gdybym jednak nie upierał się przy marce Cannon (choć sercem jestem jestem przy niej:) to jakie są wasze propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hixdix Napisano 26 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Witam ponownie, No i stało się! Jest Cannondale Prophet SL. Jak dotąd mój najlepszy bike. Jeździ tak jak sobie wymarzyłem. Ale miałbym kilka pytań do użytkowników tych rowerów. Są tu tacy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Użytkownikiem od dawna nie jestem ale pytaj śmiało Ps. SL-ka ma 120mm skoku btw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.