Skocz do zawartości

[rower] AM/Enduro ze stajni Cannondale

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji, że posiadałem kiedyś hardtaila F2000 i bardzo mi się ten rower sprawdził planuję pozostać wierny marce i przymierzam się do zakupu fulla, który sprawdził by się w jeździe allmountain/ dawne enduro.Ganiam głównie po lasach a okazjonalnie Szczyrk i takie tam. Najbardziej zależy mi na osiągnięciu prawdziwej radochy z jazdy z odrobiną komfortu. Na popularnych portalach aukcyjnych najczęściej pojawiają się Prophety, Rushe, Rz, Rize, Jakylle (poprzedni model) no i wiekowe V killery. Proszę osoby mające rozeznanie w temacie o podpowiedź, który z wymienionych będzie najbliższy spełnieniu wymagań. Zaznaczam, że przede wszystkim nie chciałbym zbyt sportowej geometrii. Przydałoby się też trwałe i dobrze pracujące zawieszenie. Moim ideałem jest oczywiście Habit...ale nie ten budżet;) Z góry dziękuję

Stare (starsze) rowery = starsza (stara) geometria dla rowerów tego typu plus dampery wiekowe jak wspomniany Killer.

Geometrycznie szczególnie w ostatnich latach sporo się zmieniło.

Wybierając rower z Leftym upewnij się jaki jest jego stan (cokolwiek piszą na temat trwałości tego widelca).

Wszystkie w/w modele to już przestarzałe konstrukcje z kiepską geometrią. Habit i Trigger są nowe ale jak cena cię przeraża to poszukaj coś innych producentów z kontami 67-66st na główce i 73-74st na podsiodłówce, pod koło 650b lub 29" i skokiem między 120-160mm lub coś tańszego na kołach 26" ale z nowoczesną geometrią.

D.pa cycki: Prophet ma 67.5 na główce z amorkiem 140mm i 73.5 na podsiodłówce, RZ140 68/72,  gdzie Habit 68/74. Wadą Propheta jest podsiodłówka 27,2 przez co problematyczne jest znalezienie sensownej sztycy regulowanej, poza tym jak na zabytek to w dalszym ciągu genialna rama, dająca mnóstwo funu z jazdy i to pomimo jednozawiasowej konstrukcji. 

Dziękuję za odpowiedzi. Mniej więcej pokrywają się z tym co intuicyjnie podejrzewałem. Dodam, że mój budżet to 2,5-3k. Za tą kwotę planuję kupić cały rower lub framset. Mam trochę części, które jeszcze chętnie wykorzystam np. koła Mavica Deetrax, korbę Race Face z napinaczem E13, heble XT, kokpit Ritchey'a i takie tam. Gdybym jednak nie upierał się przy marce Cannon (choć sercem jestem jestem przy niej:) to jakie są wasze propozycje?

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...