Skocz do zawartości

[koła] nowe koła- czy wszystko będzie pasowało?

Darek1990

Rekomendowane odpowiedzi

Siema.
Zwracam się do Was z pytaniem odnośnie kompatybilności części które chce kupić aby zbudować nowe koła do mojego 29".
Wydaje mi się, żę powinno być ok, ale z racji że kompletnie się na tym nie znam to wolę zapytać fachowców ;)

Na celownik wziąłem piasty Novatec:
-przód: D041SB:
  -2 łożyska maszynowe
  -oś 9x108mm
 -długość mocująca 100mm

-tył D042SB
  -4łożyska maszynowe
  -oś 10x145mm 
  -długość mocująca 135mm

I teraz zasadnicza część mojego pytania. Do tej pory miałem Shimano MH-M475 odpowiednio:
-przód:
długość 100/110mm i oś 9mm

-tył
długość 135mm i oś 10x146mm

Wymiary wziąłem z neta ponieważ nie mam czym zmierzyć :X
I teraz pytanie czy nowe piasty będą pasowały w ramę? Rower to Kross B7 14"

Do tego obręcze DT Swiss 533d 29".
Jakieś opinie o nich? Nie są z plasteliny czy coś? Nie wiele jest na ich temat w necie.
Do tej pory miałem WTB SpeedDisc I19 i DT będą szersze od nich o 3,7mm ( WTB 24mm - DT28/22) i wyższe od WTB o 2.5mm (18-20.5).
Bedzie to grało z piastami Novateca i  gumami Race King 2.2" ?

Jakie budżetowe szprychy polecacie do tego i nyple?
Jak w ogóle dobrać długość szprych?

Z góry dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam Darek ;)

Piasty podejdą pod Twoją ramę , ale te które wybrałeś do lekkich nie należą , do tego ciężkie obręcze do enduro ( 575g ) i budżetowe ( ciężkie ) szprychy - taki zestaw  będzie jak kowadło . Jeśli tak jak piszesz nie znasz się na tym to dobór długości szprych i zaplot zleć komuś kto się zna bo sam raczej sobie z tym nie poradzisz.

Napisz jaki masz budżet , do czego mają kółka służyć i swoją wagę , wtedy będzie można coś doradzić lub napisz do forumowicza Dawid ( http://www.daveo.pl/ ) jest w temacie kół świetnie zorientowany .

Waga nowych będzie praktycznie identyczna jak starych.
Jakiś czas temu rower służył do amatorskiego XC etc teraz już niestety z raku czasu głównie jako transport po mieście.
Zaplot będzie mi robił ziomek który składa koła seryjnie do customowych fulli takze sprawę szprych zostawię jemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...