karol24041998 Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Witam, posiadam aktualnie amortyzator o skoku 100mm. Planuję go wymienić i znalazłem FOXa ze skokiem 130mm. Słyszałem, że większy skok osłabia główkę ramy. Ogolnie to nie jeżdże ekstremalnie. NIe skacze. Często jeżdżę szybko po nierównościach. Mój rower Kross level B7 2014. Czy moge go kupic nie martwiąc się o jakieś usterki ramy w przyszłości? Czy da się ewentualnie zmienić skok na mniejszy? (Fox Float 32 FIT RL Performance Series) . Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Większy skok unosi główkę ramy co nie tak ją osłabia jak upośledza prowadzenie roweru, bo kierownica wypada wyżej i kąty ramy się zmieniają. Ze 100 mm można od biedy w uzasadnionych przypadkach przejść na 120 mm, ale 130 to już może być przesada. Dlaczego chcesz większego skoku? Jeśli wydaje Ci się, że obecny amortyzator nie daje rady to może to wina tego, że jest po prostu słaby, a nie brakuje mu skoku. Jaki to widelec dokładnie? Najrozsądniej i bez ryzyka skok zostawić taki jaki zaleca producent (szczególnie w XC). Jest masa dobrych widelców do XC i na pewno by się znalazło coś co odpowiada idealnie Twoim potrzebom i możliwościom finansowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drmomank Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Jeśli to model powietrzny to możesz zmienić skok na mniejszy w foxie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol24041998 Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Czyli do ramy przeznoaczonej pod 100mm mogę kupić amor ze skokiem 130mm i nie martwić się, że coś pęknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Dokładnie tak. Jaki to ma sens to inna kwestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QQRYDZA Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Przy ramie do 120 ,amor 110-140 wypada tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fonika Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Tak, możesz wsadzić i nic się nie powinno specjalnie dziać, ale czy ma to sens to już kwestia danej ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi