kubajakjakub Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, od samego zakupu roweru regularnie pęka mi suport domyślnie montowany w tym modelu, 3 razy wymieniany był na gwarancji przy czym 2 i 3 raz podobno lepszy bo metalowy, a nie plastikowy jak pierwszy. Mimo to po raz kolejny suport zaczął trzaskać i chrobotać przy mocniejszym pedałowaniu. Chciałbym więc wydać ok. 150 zł na suport który wytrzyma więcej niż 6 miesięcy aby mieć święty spokój i większy komfort. Czy suport z łożyskami zewnętrznymi to dobry wybór? I jak to jest z kompatybilnością? Dołączam też suport nad którym się zastanawiam : http://rowerowy.com/sklep/czesci/wklady-suporty/os-hollowtech/prod/accent-bb-ex-pro Edytowane 3 Grudnia 2015 przez kubajakjakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Czy suport z łożyskami zewnętrznymi to dobry wybór? Nie do tej korby... Ten suport jest do korby z zintegrowaną osią. Kros ma prawdopodobnie kwadrat Według tej strony korba to FC-M371. Czyli korba na kwadrat jeśli dobrze pamiętam to musi to być suport o długości 123mm PS. popraw temat [] Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Marcin9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubajakjakub Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Kros ma prawdopodobnie kwadrat No tak jest na kwadracie, czy to oznacza że mogę wymienić tylko na suport na kwadracie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) zy to oznacza że mogę wymienić tylko na suport na kwadracie? Tak a w jaki sposób chcesz zamocować ramiona korby do suportu przystosowanego do zintegrowanej osi?? PS. Suporty na kwadrat raczej wytrzymują długo.. Jeśli w krótkim czasie pada czwarty suport to coś nie tak.. Myjesz rower myjką ciśnieniową? Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Marcin9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubajakjakub Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 ak a w jaki sposób chcesz zamocować ramiona korby do suportu przystosowanego do zintegrowanej osi?? Tylko pytam, nie jestem specem od suportów, ale tez nie chcę montować byle czego i wymieniać co miesiąc PS. Suporty na kwadrat raczej wytrzymują długo.. Jeśli w krótkim czasie pada czwarty suport to coś nie tak.. Myjesz rower myjką ciśnieniową? Kiedyś tak, ale przeczytałem na forum, że nie powinno się tego robić i już nie ( ostatni suport nie był myty myjką ani razu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 ( ostatni suport nie był myty myjką ani razu) Wiesz może co to za suport? Jakiej firmy? Ile km przejechałeś? Jaką masz mufę? 68 czy 73? Od tego zależy typ nowego suportu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubajakjakub Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Jaką masz mufę? 68 czy 73? Od tego zależy typ nowego suportu Niestety wiem tylko, że suport jest na stalowych miskach, na kwadrat, przejechałem na obecnym ok. 500 km z czego może 100 na skrzypiącym a korby mam shimano acera ( Shimano M371 44/32/22) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Korbę wiem jaką masz pisałem o tym parę postów wyżej Tylko jaką mufę ma rama? 68 czy 73? Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Marcin9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Chciałbym więc wydać ok. 150 zł na suport który wytrzyma więcej niż 6 miesięcy A nie zastanawiałeś się nad upgradem całej korby? Mając 150zł budżetu już naprawdę niedaleko do korby Deore. Komplet z łożyskiem to ok 260zł. Będzie lżej sztywniej i trwalej. W zimie można tę stówkę powoli dozbierać Tak trochę bez sensu pakować 150zł w korbę Acera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubajakjakub Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 A nie zastanawiałeś się nad upgradem całej korby? Mając 150zł budżetu już naprawdę niedaleko do korby Deore. Komplet z łożyskiem to ok 260zł. Będzie lżej sztywniej i trwalej. W zimie można tę stówkę powoli dozbierać Tak trochę bez sensu pakować 150zł w korbę Acera. Dzięki za radę, rozumiem że chodzi o coś takiego: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-deore-fc-m590-shimano,42743.html Jest może duża różnica jakości i wytrzymałości w tej nowszej korbie? : https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-deore-fc-m615-czarny-shimano,178337.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Jest może duża różnica jakości i wytrzymałości w tej nowszej korbie? : https://www.centrumr...ano,178337.html Raczej nie... Rożnica to parę gram mniej Wiesz że to korba 2x? Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Marcin9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 do 29ra dedykowana jest ta: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-deore-fc-m612-czarny-shimano,178336.html Oczywiście mozna załozyć też tą: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-deore-fc-m610-czarny-shimano,173948.html W mojej całkiem prywatnej opinii jeździ się ciut lepiej na M612. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) A po jaką cholerę wymieniać korbę? Kup osobno suport jakiś inny, dajmy na to od neco czy accenta. Jeśli padły już 3 suporty to musiały być nie najlepszej jakości.@editteraz doczytałem że pęka ci suport. Tak powiedzieli ci w serwisie? Czy sam widziałeś? Jak dla mnie jeśli pęka suport to albo jest coś nie tak z ramą albo nieprawidłowo go montują, ale lepiej gdyby ktoś bardziej doświadczony w tej kwestii potwierdził moje domysły. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Piter233 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubajakjakub Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Dzięki wszystkim za radę, dogadałem się w sklepie -310 zł za korbę Deore 2015 kompatybilną z 9 rzędowym napędem wraz z nowym suportem i montażem (zwykła cena była 340 za korbę bez montażu) Wstępnie zmiana na lepsze, czuć większą sztywność i lekkość korby A po jaką cholerę wymieniać korbę? Kup osobno suport jakiś inny, dajmy na to od neco czy accenta. Jeśli padły już 3 suporty to musiały być nie najlepszej jakości. @edit teraz doczytałem że pęka ci suport. Tak powiedzieli ci w serwisie? Czy sam widziałeś? Jak dla mnie jeśli pęka suport to albo jest coś nie tak z ramą albo nieprawidłowo go montują, ale lepiej gdyby ktoś bardziej doświadczony w tej kwestii potwierdził moje domysły. Serwisant do którego oddawałem rower jako naprawę gwarancyjną mówił że pęknięty te 3 razy, oddawałem bo trzeszczał przy mocniejszym pedałowaniu zwykle na wysokim biegu przy starcie ale też w czasie szybszej jazdy. Znudziło mi się już ciągłe wymienianie na to samo więc kupiłem nowy, mam nadzieję bardziej wytrzymały suport Edytowane 5 Grudnia 2015 przez kubajakjakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Zadbaj tylko żeby serwisant splanował mufę suportu, Mówiąc zrozumiałem językiem: na bocznych krawędziach mufy zazwyczaj zbierają się spore naddatki lakieru -a kluczowa dla trwałości jest tam idealne równa powierzchnia. tu masz to ładnie opisane: http://roweroweporady.pl/jak-zamontowac-korbe-z-zewnetrznymi-lozyskami-suportu/ http://narty-rowery-snowboard-skitoury-serwisoweporady-krakow.net/technologie-rowery.html Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Teodoryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi