Skocz do zawartości

[manetki] Saint czy X-0 Gripshirt?

Habibek

Rekomendowane odpowiedzi

no tak, owszem sprawdzone, ale jeśli zdecydowałbym się na X-0, to zakupiłbym również inne sprawdzone rozwiązanie - przerzutkę X-0 na tył a to juz zupełnie inna bajka, niz dzwaczny saint na tył mocowany na osi piasty. Fakt, mógłbym dokupić XTR-a na tył do Sainta (albo jakaś "niższą serię"), ale jak szaleć, to szaleć, pieniądze nie grają większej roli. Chodzi mi o trwałość i złożenie jakiegoś konkretnego zestawu z przerzutką. Obawiam się, że gripshift w DH się nie sprawdze, do tej pory miałem do czynienia tylko z RF :/

Co rozumeisz przez to ze sie nie sprawdzą ?

Mysle ze maja troche zalet np. mozna zmienic kilka biegów na raz, nawet 9 :] nie wiem jak dokladnie dh wyglada ale mysle ze to moze byc przydatna opcja.

Ale sklaniam sie ku temu ze kazdy jeździ na czym mu wygodnie. ja jezdze na gripach od zawsze i systemu nei zmienie.

Jak dla mnie na tyle X.0 moze dlugo nie pozyc , jakas gleba i peknie , za to skoro masz kase dalbym Dura Ace z krotkim wozkiem :) + manetka Saint np. albo XTR , przerzuta lekka ale bardziej masywna wedlug mnie i jakies gleby i upadki powinna przetrwac. Sam uzywam 105 i dziala bez zarzutu no ale jak masz kase to szalec :]

znajdź kogoś kto ma gripy x.7, x.9 lub x.0 (rocznik 2006 bo 2005 chodzi inaczej) przejedź sie - zmienisz zdanie na temat niekontrolowanych zmian. O tyle o ile w shimano to bylo mozliwe, w sramie nie bardzo. Wiem ze bronie gripów moze to tak troche glupio wyglada ale zdania nie zmienie :wink:

Wiem ze Dh to zjazd. Ale nie wiem czy czasem trzeba np zmienic szybko bieg z najmniejszej na jedna z wiekszych koronek.. jezeli tak to mi by sie znudzilo klikanie rapidem czy dc :] wystarczy tylko obrocic gripa i juz z 9 mamy 2 :]

Wookie jakby Ci to powiedziec.. moje X.7 mialo dwie powazne stluczki - raz sie zatrzymalem przerzutka na torach - wywalilem sie i przerzutka zatrzymnala rower klinując sie na torach kolejowych. Drugi raz niewyrobilem na zakrecie i przywailiem przerzutka w drzwi od garazu :] jak na razie zero sladów innej pracy niz jak byla nowa :]

zeby nie bylo tak latwo to jeszcze doloze jeden model manetek do wyboru :)

a mianowicie SRAM Trigger wedlug mnie sa rewelacyjne, zmienilem z RF na Trigger-y i jest o niebo lepiej, chodza lekko i precyzyjnie a dzieki obsludze tylko kciukiem (stojac mozna tez palcem wskazujacym) mozna miec pelna kontrole nad hamulcami i kierownica przez czaly czas. dodatkowa zaleta jest wskaznik biegu znajdujacy sie w obejmie, wiec w zasadzie nie do uszkodzenia, wykonane sa z alu i tworzywa (foto w podpisie)

a gripshift-ow tez nie lubie :) ale wolna wola

No i pojeździłem dziś na X-0 Gripshiftach. Nie wiem czy to zasługa przerzutki X-0 na tyle, ale jeździło się miodowo. XTR się nie umywa chociaż to inna filozofia zmiany biegów. Saint pracuje bardzo lekko a dźwignię mocuje się na zewnątrz klamki, spusty są jakieś taki bliskie dłoni. Jeździłem niesety po równym, nie miałem czasu pojechac nigdzie pozjeżdżać. Cóż, zdam się chyba na los...

• 2 tygodnie później...

to może chociaż ankiete zrób :))

jeśli jeżdziłeś wcześniej na rapid fire to weź sainta. bedzie Ci łatwiej.

nie bedziesz się musiał przyzwyczajać na nowo do zmiany biegów.

Ja całe życie jeżdże na gripshiftach i nie wyrobił bym na niczym innym.

Z doświadczenia wiem,żę czasem zdarza się zmienić o jeden bieg za dużo na cięższe, zwłaszcza jek się koncentrujesz na trudnej trasie.

Witam ja Ci polecam grippy X-0 są rewelacyjne!!! A do tyłu kupiłbym X-9 gdyż pracuje "prawie" tak samo jak X-0 więc po co przepłacać, a w Dh chodzi tylko o to aby szybko zrzuciła na mniejszą zębatkę, a jeśli chcesz szybko zminić z 8 czy 9 na 2 to i tak da rade a i w kieszeni zostanie jakies 500zł!!! Ja X-9 korzystam w Xc i zmienia biegi pod dużym obciążeniem bez problemu. Chyba, że gotówka nie gra roli to bierz komplet X-0 i ciesz sie bezszelestną pracą i co najważniejsze przerzutki Srama nie obijają sie o ramę jak robi to shimano jak sie zjeżdza ostro w dół po lesie lub kamieniach!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...