juras.szy Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Witam. Zamierzam przejechać latem Szlak Latarni Morskich i chciałbym zakupić mapy całego wybrzeża. znalazłem mapy Wydawnictwa Eko-Graf pt. Wybrzeże Bałtyku (4 szt. jako komplet Świnoujście-Hel) i pytanie czy ktoś używał tych map? jak z ich czytelnością, szlaki, itp. Pytam ponieważ zawsze kupowałem mapy Compassu. Skompletowanie map innych wydawców to żeby mieć ciągłość trasy to nawet 5-6 map. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Wiem tylko, że jakieś 2-3 miesiące temu Compass zaktualizował tę mapę: Szy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juras.szy Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Witam. tak wiem ale ona jest od Łeby do helu a jeszcze muszę dokupić od Świnoujścia do Łeby czyli np. jeszcze 4 mapy Galileosu bo Compass zachodnie wybrzeże słabo potraktował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 TrekBuddy+MobAC+OpenCyclingMap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juras.szy Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Wiem Kamfan o takiej możliwości ale wole o wiele bardziej mapy rastrowe od innych wektorówek itp. Mam gps Garmin Dakota 20 i tez mam dylemat bo jakbym chciał zakupić do niego te mapy wybrzeża to 100 zł nie wyjęte (jedna pod Garmina kosztuje 19 zł) i myślę ze trza będzie odpalić telefon z jakimś powerbankiem i zrobić jak piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxxawier Napisano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Jeśli zdecydowałbyś się na mapę wektorową, to może pod Garmina darmową UMP-pcPL w wersji ze szlakami. Przynajmniej możesz sobie w domu sprawdzić on-line jak wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelekRLU Napisano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Ja korzystam z OSMand na androida a jak mi czegoś brakuje to to wrysuje na openstreetmap.org i za kilka dni ściągam nową mapę albo stąd http://openstreetmap.pl/osmand/ albo stąd http://download.osmand.net/rawindexes/. Program darmowy tylko do 10 pobrań map (mapy są darmowe) więc dlatego ściągam z podanych linków. Do tego można dodać ślad gpx. Mapa ze szlakami do wglądu - http://osmapa.pl/w/szlaki/ - w lewym dolnym rogu jest menu z warstwami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooyek Napisano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Locus na Androida - można z poziomu aplikacji ściągnąć wybrany fragment mapy offline (jest co najmniej kilka dobrych darmowych do wyboru, w tym moje ulubione 4umaps.eu i osmapa.pl) lub korzystać on-line. Więc jak w połowie wycieczki zmienisz plan, to nie będziesz w sytuacji, że brakuje Ci jakiegoś obszaru. Ta aplikacja jest jedynym powodem, dla którego ciągle tkwię na Androidzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas01 Napisano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Jeżeli chodzi o polskie mapy, to jak pisał juras zachodnie wybrzeże zdecydowanie Galileos, mapa Compassu zdecydowanie gorsza. Co do TrekBuddy, to raczej polecę KaMap, lepiej się go używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juras.szy Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Witam. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Wychodzi na to ze w Dakocie będę miał mapy OSM a rastrowe to niestety tylko papierowe. Nie będę kombinował z telefonem bo Dakota jest bardziej poręczniejsza pod względem np. działania na bateriach (ok.15h) które jak się skończą to kupie w każdym sklepie a telefon nie zawsze będę miał gdzie naładować przy noclegach pod namiotem na dziko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amikoma Napisano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 juras.szy sprawdź wiadomości napisałem do Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juras.szy Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Amikoma czytałem twoją wiadomość i odezwe sie jesli bede juz przygotowywal sie na 100% do wyprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amikoma Napisano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Ok, w takim razie czekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zindo Napisano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Witam. Zamierzam przejechać latem Szlak Latarni Morskich i chciałbym zakupić mapy całego wybrzeża. znalazłem mapy Wydawnictwa Eko-Graf pt. Wybrzeże Bałtyku (4 szt. jako komplet Świnoujście-Hel) i pytanie czy ktoś używał tych map? jak z ich czytelnością, szlaki, itp. Pytam ponieważ zawsze kupowałem mapy Compassu. Skompletowanie map innych wydawców to żeby mieć ciągłość trasy to nawet 5-6 map. Witaj. Mam nadzieję że nie za poźno :-) W 2015 przejechaliśmy wybrzeże właśnie przy pomocy map Eko-Graf. Ktoś w końcu pomyślał tworząc mapy własnie na potrzeby podróżowania wzdłuż wybrzeża. Po rozłożeniu mapa podzielona jest na poziome pasy obejmujące częśc nadmorską. Nie ma na nich dalszych terenów w głębi lądu. Korzystaliśmy z pierwszych 3 częsci: WYBRZEŻE BAŁTYKU I, II i III. NIe udało mi się znaleśc innych w całości pokrywajacych polskie wybrzeże od Świnoujścia do Władysławowa. Jedynie mapsy Eko-Graf dawały taką możliwośc. Dodatkowo korzystaliśmy z aplikacji OsmAnd w celu określenia naszej lokalizacji a planowanie jazdy odbywało sie już przy pomocy mapy. W razie potrzeby mogę podesłac podgląd mapy. Gdybym miał jechac jeszcze raz to ponownie bym z nich skorzystał. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juras.szy Napisano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Własnie dostałem te mapy i powiem ze jest ok. Od Świnoujścia do Łeby będę się nimi posługiwał a od Łeby po Hel mapa Compassu a do Garmina mam wgrane OSM i UMP tylko przed samym wyjazdem je zaktualizuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magura2004 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Locus na Androida - można z poziomu aplikacji ściągnąć wybrany fragment mapy offline (jest co najmniej kilka dobrych darmowych do wyboru, w tym moje ulubione 4umaps.eu i osmapa.pl) lub korzystać on-line. Więc jak w połowie wycieczki zmienisz plan, to nie będziesz w sytuacji, że brakuje Ci jakiegoś obszaru. Ta aplikacja jest jedynym powodem, dla którego ciągle tkwię na Androidzie Też polecam Locusa. Na kompie robisz sobie traskę potem export do chmury. W locusie ściagasz z chmurki i jazda W tym roku muszę sobie coś na ramę kupić ,żeby ciągle do kieszeni nie sięgać bo niewygodnie. http://allegro.pl/uchwyt-rowerowy-na-telefon-gps-rower-pokrowiec-l-i5405383758.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kostek6 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Polecam program OruxMaps - można do niego pobrać w domu i zapisać mapę z geoportalu poprzez WMS. Dokładność dowolna definiowana w trakcie pobierania, szybkie działanie (zoom) i wielofunkcyjność czynią tą aplikacje niezwykle przydatną. Przy okazji - poprzez WMS z geoportalu można sobie pobrać i wydrukować fragmenty mapy/trasy w mniejszej skali co jest czasami niezwykle przydatne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RideMyBike Napisano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Locus też obsługuje WMS i jest chyba przyjaźniejszy (choć fakt, że tylko online!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magura2004 Napisano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 W Locusie możesz ściągnąć mapy i mieć offline. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw2006 Napisano 2 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 A jak w Locusie nawigować do celu przez jeden bądź kilka punktów pośrednich? Podpowie ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymony Napisano 2 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Brouter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TREKING Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Witam. Zamierzam przejechać latem Szlak Latarni Morskich i chciałbym zakupić mapy całego wybrzeża. znalazłem mapy Wydawnictwa Eko-Graf pt. Wybrzeże Bałtyku (4 szt. jako komplet Świnoujście-Hel) i pytanie czy ktoś używał tych map? jak z ich czytelnością, szlaki, itp. Pytam ponieważ zawsze kupowałem mapy Compassu. Skompletowanie map innych wydawców to żeby mieć ciągłość trasy to nawet 5-6 map. Cześć korzystam z map topograficznych www.ksiegarniamapnik.pl. 1:100 000 polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw2006 Napisano 29 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Mam jeszcze 2 pytania w temacie LOCUSA, 1. Otóż pomimo że ukrywanie panelu bocznego mam wyłączone /zawsze na wierzchu/ nie mogę znaleźć w opcjach aplikacji jak włącza się prawy panel boczny od nagrywania. Co, gdzie kliknąć aby panel był widoczny? Mam tylko górny, dolny /autoukrywanie/ i lewy-auto ukrywanie menu. 2.Skąd różnica w wysokości - i to dość spora - pokazywanej na wykresie w trakcie jazdy /włączony profil trasy/ w stosunku do danych widocznych przy kursorze na mapie? Byłbym wdzięczny za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.