Skocz do zawartości

[rower] transporter do zadań specjalnych /uniwersalny

BulletTime

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Ponownie!

Po głebokim przemysleniu sprawy,doszedłem do wniosku iż muszę redefiniować swoje preferencje jezdzieckie i sprzętowe.

z racji krótkiej wycieczki 2dniowej i zmianą sytuacji prywatnej  zainteresowałem się zupełnie nową dziedziną kolarstwa -zwane potocznie włóczęgostwem rowerowym,odkryłem ze nie tylko latanie na pełnym gazie ma swoje uroki.to nie znaczy ze rezygnuję z gór czy enduro. Poprostu odchodzę juz chyba na zawsze od sportów latanych .

11 lat fruwania to juz wystarczająco. Zostawiam sobie tylko endurowanie-ale to w przyszlosci jak będę kupował fulla 160/160-140/140.

W związku z zmianą niedługo mojego statusu naukowo-pracowniczego planuję juz teraz obmyślić plan na transportera ,swoistego woła juczno-exproracyjnego 

ów wół dobrze żeby miał następujące parametry:

1zdolny znieść obciążenie 150-170 kg- moje 104 plus sakwy lub towar,

2stalowy,

3kiera stalowa ,

4krótki mostek,

5mozliwosc zalożenia papuci 3.0x27.5 lub 29x2.5,

6tylne widełki 142 mm

8stalowy sztywny widelec 15mm axle

9hamuce tarczowe

10główka 44 mm

11 mocowanie na 2 bidony..ew 1 bidon

12 piasta planetarna -jaka? 8 biegowa odpada,

jesli nie planetarna to dt swiss 350 + 10 rz kaseta ujdzie?

13napęd paskowy-w przypadku piasty wielobiegowej

14 mocowanie na blotniki ,bagaznik tylny i przedni 

wiem że nie wszystko mozliwe do zrobienia ale jest jakis nano-szansa na znalezienie takiej ramy fabrycznej ? czy trzeba udać sie do 

customowego zrobienia ramy i widelca u mistrzów polskich frejmbuilderów?

budżet max 3.5 k za ramę i wideł

kupowanie zagranicą wchodzi  w grę

pozdrawiam

• Mod Team

6tylne widełki 142 mm

12 piasta planetarna -jaka? 8 biegowa odpada,

To się raczej wyklucza. Jedyna piasta planetarna w standardzie innym niż OLD 135 to Rolka pod fatbajki, 170mm/190mm

W wielu miejscach punktuje Surly ECR

http://surlybikes.com/bikes/ecr/frame_highlights

Nie dostajesz tylko główkim ramy ID44 oraz widelca z przelotówką 15mm.

Opcjonalnie możesz do tej ramy wsadzić Salsa'ę Cromoto Grande 15mm, lub jeszcze fajniejszego Bearpaw'a - z tym, że tam jest piasta 150mm z przodu.

... a najlepiej szyć na miarę, ale zamiast 3i pół klocka liczyłbym 5 lub 6 za takie wygibasy jakich oczekujesz...

Szacunek...

I.

Ten surly praktycznie iideal  tyle że nie widze ceny wogóle-albo jestem slepy.... mają oni wysyłkę pozagranicą?

czy to prawda ze rohloff ma 100 000 km przebiegi? w dobie postarzania materiałów nie chce mi sie w to wierzyć.

czy ten surly ma dobrą jakość? i jaką DCM on ma?

pozdrs

• Mod Team

Tutaj z JuKeja;

http://www.westbrookcycles.co.uk/surly-ecr-29-fatbike-frameset-2015-p244906?gclid=CK30ifHuv8kCFSrpwgodBjsKIg

W Polszcze klamotami Surly ma na ten przykad OneMoreBike: http://onemorebike.pl/mtb-i-29er/1291-surly-rama-ecr.html#.VmBNn9KLSM8

DCM? Słaby jestem z akronimów...

Waga?

MAXIMUM WEIGHT LIMIT

Rider         Luggage     Total

Lb/kg         Lb/kg           Lb/kg

300/136    30/14           330/150

FOR TOURING OR TREKKING

Rider         Luggage      Total

Lb/kg         Lb/kg            Lb/kg

300/136    55/25            355/161

Szacunek...

I.

• Mod Team

Oni nic nie mają na stanie :)

Wszystko ściągają na zamówienie. Jeśli chciałbyś kupować w Kraju-Raju skomunikowałbym się z nimi.

Alternatywnie, Velove też ma coś wspólnego z Surly: http://velove.pl/pages/Velove_surly.html

Co do Rolki to przebiegi rzędu 100k nie są żadkością, a anegdotycznie zwykło się mówić, że ta piasta dociera się dopiero po 20-30 tysiącach...

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...