cdgomez Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 Mam taki problem. Popsuta piasta Joy-tech tylniego koła na kasetę 8 rzędową z Kross Level a2 – przeskakuje jak mocniej się pedałuje (wiem, że są różne rodzaje piast więc podaje model roweru. Może ktoś wie jaki typ piasty montuje ten producent w tym modelu). Cała wymiana jest dość kosztowna bo wiąże się z rozebraniem szprych. Czy byłaby możliwość wymiany samego bębenka od innej piasty np. Shimano ? A może da się naprawić stary bębenek. Czytałem, że może chodzić o zapadki. ?
tobo Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 Zrobić sie da wszystko. Żeby cokolwiek powiedzieć trzeba piastę rozebrać. Moze chodzić o zapadki a moze chodzić o sprężynę je napinająca. Bębenka Shimano na 99 procent na zamontujesz do piasty innej niz Shimano. Łańcuch i reszta komponentów napędu w stanie zdatnym do użytku?
cdgomez Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Napisano 3 Grudnia 2015 Korba, łańcuch, przerzutka i kaseta wymienione na nowe. Tam doszukiwałem się problemu. Rower był używany i już trochę zajechany.
perfectflow Napisano 4 Grudnia 2015 Napisano 4 Grudnia 2015 Jeżeli cały napęd jest wymieniony na nowy to pewnie bębenek z racji że to joy-tech to może być problem z częściami chyba że to kopia np. novateca. Mogły pójść zapadki, sprężynki lub pierścień zazębiający. Opcje są takie: kupić nowe koło, kupić piastę i przepleść koło, jak masz zaparcie do majsterkowania to rozebrać piastę (bębenek) zdiagnozować co się zepsuło i pomyśleć jak to naprawić.
gtb Napisano 4 Grudnia 2015 Napisano 4 Grudnia 2015 Jaki rocznik tego Krosa ? Sprawdź wg rocznika na ich stronie w specyfikacji model piasty , zakup taką nową , przełóż bębenek i gotowe.
cdgomez Napisano 14 Grudnia 2015 Autor Napisano 14 Grudnia 2015 Rocznik 2008. Jak pisałem już wcześniej, cały napęd wymieniłem. Mam drugiego takiego samego Levela A2. Sądząc, że to piasta przełożyłem kolo z tego drugiego roweru. Niestety nadal to samo przeskakiwanie jak się mocniej przydusi pedał. Wszystko jest w porządku jeśli jeździ się tylko na dwóch najmniejszych koronkach kasety. Jak to jest z regulacja przerzutki. Gdy reguluję przerzutkę z podniesionym kołem zakres HL jest w porządku wewnętrzne koronki też. Nic nie trzeszczy. Czego to może być wina ?
anzellmo Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 Witam. Mam pytanko dotyczące piasty tylnej a konkretnie jej wymiany na nową. Na co muszę zwrócić uwagę przy wymianie?Na które wymiary piasty?tak żeby pasowała do starej obręczy i szprych. Nie mówiąc już o ramie. Jeśli taki temat już był to proszę wybaczyć.Jestem tu nowy
Marcin9 Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 Na co muszę zwrócić uwagę przy wymianie? Długość osi Typ osi Wysokość kołnierza(jeśli mają być te same szprychy. Co to za rama i piasta?
anzellmo Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 Witam. Mam pytanko dotyczące piasty tylnej a konkretnie jej wymiany na nową. Na co muszę zwrócić uwagę przy wymianie?Na które wymiary piasty?tak żeby pasowała do starej obręczy i szprych. Nie mówiąc już o ramie. Jeśli taki temat już był to proszę wybaczyć.Jestem tu nowy Rower rockraider 9.1 .Ośka na samozamykacz długość 135mm. Piasta nazwy nie ma zapewne decthlonowska.Na dwóch łożyskach maszynowych. Jak zmierzyć wysokość kołnierzy? Wybaczcie te pytania ale robię to pierwszy raz.I dzięki za odpowiedź
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.