GypsyKing Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Hej przednia i tylna piasta po 28 otworów straight pull obręcze przód 18 i tył 24 otwory czy da radę zapleść te obręcze na piasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tc2 Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) A dlaczego nie? Wszystko jest możliwe, tylko czy Cię stać (praca, waga, wygląd, cena)? Sądząc po opisie, najbardziej Cię zaboli waga, bo po to robi się piasty i obręcze na mało szprych, żeby było lżej. Ale do piasty wielodziurkowej wolisz dać tyle szprych ile jej sie należy. Tu przykład, na alu piaście 16H (od ruskiego roweru dziecięcego!) założyłem obręcze 36H i grałem tym w hart court bike polo, czyli zderzałem się, koziołkowałem, waliłem młotkiem itd, nie ma lekko. I jak to w bikepolo, obręcze uległy zniszczeniu, nieodwracalnemu zósemkowaniu, a piasta nie, więc założyłem inne koło, które tam jest do teraz. Zgiętą obręcz zdjąłem i teraz piasta "się wala" na półce. Ale widać, że zastosowałem tu moje "kanoniczne rozwiązanie", duże blaszki z aluminium. Przykleiłem je epoksydem, a dla pewności jeszcze obspawałem MMA. Same alublaszki są leciutkie, stalowe szprychy (zamiast 16 b.krótkich było 36 długich) ważyły więcej. Edytowane 2 Lutego 2023 przez tc2 błąd ort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GypsyKing Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Piasta dr Swiss 240s komplet około 2kpln Obręcze karbon 50mm 2500zl za 1szt takie mi zostały części i nie chciał bym kupować nowych piast pod disc Waga aż tak już by nie spadła może 50g bym urwał na komplecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tc2 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 twoje 5ooo npl vs moje 1 npl za blaszkę 2mm na złomie, plus wycięcie dużych "podkładek", o rozmiarach z kalkulatora przeplotów/szprych (sapim?), nawiercenie 28 dziurek fi2,3mm. przyklejenie, lub przykręcenie, lub przyspawanie do piasty. godzina-dwie roboty. zaplatanie i centrowanie zajmie dużo więcej czasu. a na "podkladkach" możesz se wygrawerować np. rolls-royce. bo ta złotówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi