Gość Napisano 2 Grudnia 2015 Napisano 2 Grudnia 2015 Hej, Obejrzałem właśnie filmik z kanału GMBN o nietypowych rozwiązaniach zawodowych kolarzy górskich. Zaciekawiło mnie zwłaszcza jedno rozwiązanie- spinanie szprych, zamieszczam filmik gdzie to widać https://youtu.be/mY42hWiQ09o?t=38 Słyszał ktoś z Was lub praktykował coś takiego? Wydaje się że można coś takiego zrobić cienką "trytytką"
seraph Napisano 2 Grudnia 2015 Napisano 2 Grudnia 2015 Tak się robi, bo to zwiększa sztywność i wytrzymałość całego koła ograniczając ruchy szprych względem siebie. Trytka moim zdaniem nie da rady, bo jest mimo wszystko zbyt elastyczna, a zakres ruchu szprych naprawdę minimalny. Szprychy wiąże się cienkim drutem lub lutuje.
Gość Napisano 2 Grudnia 2015 Napisano 2 Grudnia 2015 Brzmi całkiem sensownie, gdyby dorwać jakiś ładny drut można coś takiego zrobić. Jakiego drutu najlepiej użyć?
jahoo84 Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 W bikebordzie swojego czasu był test porównawczy dwóch identycznych kompletów kół z czego jeden był zadrutowany i zlutowany, po testach wyszło że nie ma żadnej różnicy w sztywności.
Gość Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 Pytanie tylko jakiej jakości były koła. Może na drogim sprzęcie różnicy nie ma, ciekawy jestem jak wypada to na dość tanim zestawie który sztywnością raczej nie grzeszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.