Morti Napisano 12 Października 2016 Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Przy tej korbie przerzutka Deore która działałaby dobrze to FD-M612 (wiem, że to 3x10, ale z przodu nie ma problemu z regulacją), jeśli kupiłeś M590 to minimum 42T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 20 Października 2016 Udostępnij Napisano 20 Października 2016 "Nie można sobie wsadzić kasety np 10sp XT 771 do nowej 11 rzędowej manetki." No nie rozumiem czemu? Skoro przekładnia jest taka sama to przy założeniu że nie wrzucamy na brakującą koronkę kasety 10rz, powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 22 Października 2016 Udostępnij Napisano 22 Października 2016 A jesteś pewny, że kaseta 11rz jest szersza o dokładnie jedną koronkę? Niby nachodzi na szprychy, ale czy jest to różnica dokładnie jednej koronki? Trzeba by pomierzyć/porównać. Dla czego pytasz o taki zabieg, finansowo nie jest on opłacalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 22 Października 2016 Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Jest opłacalny. Muszę wymienić samą manetkę, wolałbym kupić od razu do 11s. Przerzutka 11s z kasetą 10s i manetką 10s normalnie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 24 Października 2016 Udostępnij Napisano 24 Października 2016 http://banachbrothers.pl/index.php/17-aktualnosci-wyroznione/343-niebepieczne-zwiazki Myślę, że to czas zrewidować naszą wiedzę na temat kompatybilności SRAM i Shimano w 11 rzędach. Okazuje się że manetki i przerzutki SRAM oraz Shimano pozwalają na mezalians w 11 rzędach. Kto by pomyślał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 24 Października 2016 Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Jest tam jedno fajne połączenie, przerzutka 11/kaseta i manetka 10. Pytanie czy z kasetą 11-32 taka przerzutka nie zmuli zmian biegów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Ajla Napisano 24 Października 2016 Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Witam, posiadam kasetę 8 rzędów i starą przerzutkę sora również 8 rzędów a przynajmniej tak zakładam skoro to działa:) chciałbym wymienić klamkomanetki bo te co mam są z badziewnym przyciskiem z boku, czy mogę założyć do takiego napędu klamkomanetki sora 9 rzędowe czy w tym kierunku to nie będzie działać? Pytam bo nie umiem znaleźć jednoznaczniej odpowiedzi w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 24 Października 2016 Udostępnij Napisano 24 Października 2016 A odpowiedź jest w pierwszym poście tego tematu. Manetki 8rz bez dzyndzla to claris st-2400 Jak chcesz iśc w sore 9rz to będziesz musiał zmienić jeszcze kasetę oraz łańcuch i wtedy warto pomyśleć, czy nie lepiej iść w manetki tiagry st-4600. kasa praktycznie identyczna a masz 10rz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diablosss Napisano 6 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Witam Planuję wymianę napędu na 1x11 i w związku z tym mam pytanie. Czy taki zestaw będzie ze sobą współdziałał: - manetka SRAM GX 11s - przerzutka SRAM GX 11 s - korba slx 7000 32 z - kaseta slx 7000 11-42. Dokładnie nurtuje mnie kompatybiność GX z kasetą 11-42. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jokulus25 Napisano 7 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Będzie działał Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diablosss Napisano 7 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 dzięki, to teraz pozostało tylko kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Dry Napisano 12 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Bry. Napęd 11s - czy przednia przerzutka mtb będzie współpracować z szosowymi manetkami 5800. W starych grupach ciąg linki był inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galipette Napisano 16 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Mam pytanie - czy manetki SLX SL-M670 można stosować w napedach 9rz.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 16 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 SL-M670 nie będą działały bo są pod 10s (inne odległości miedzy zębatkami i uciąg linki niż w 9s). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galipette Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Pytanie 2 czy mając przerzutkę slx i zakładając kasetę 10 i w/w manetki czy będzie to działało? - głównie chodzi o to czy przerzutka obsłuży 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jokulus25 Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Jeżeli to model dedykowany do 9rz to nie Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galipette Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Rozumiem, że przerzutka ma pewien zakres działania ale czy szerokość kasety 9rz i 10 rz jest taka sama ? - chodzi mi o szerokość całkowitą pomiędzy najmniejszą a największą zębatką mierzona po zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Szerokość ma ta samą , co nie zmienia faktu że nie pożenisz 9 z 10 od Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galipette Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Jeżeli przerzutka ogarnia tą samą szerokość to tylko kwestia manetki i odpowiedniego skoku 9 - większy skok, 10 - mniejszy skok. Przerzutka przecież wychyli się tyle ile zostanie wyciągnięta linka. Przecież to manetka ma za zadanie przesunąć przerzutkę o odpowiedni skok? tyle z teorii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 u shimano 9sp ma przełożenie ciągu linki 1:2 a 10sp ~1:1, nie pożenisz tego. Ewentualnie manetka 9sp srama i przerzutka 10sp shimano bedzie działac. manetka 10sp na 5 biegu wciągnie przerzutkę 9sp na najwyższa koronkę kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galipette Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 ale te przełożenie ma przerzutka czy manetka ?? Chyba manetka ma "zaprogramowany" uciąg (przełożenie). Bo stosując komplet manetka 10 i kaseta 10 to wszystko będzie działać bo przerzutka ma płynną pracę od-do czyli teoretycznie pracuje cały czas w zakresie maksymalnym dla obu kaset i nie ma tu nic do tego skok. ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 przerzutka 9sp przy uciągu linki o 1mm przesunie wózek o 2mm przerzutka 10sp przy uciągu linki o 1mm przesunie wózek o ~1mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galipette Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 W końcu porządnie wytłumaczone. Który element w przerzutce odpowiada za tą różnicę? Inaczej - jaka jest różnica w konstrukcji SLX RD-M662 9rz. a SLX RD-M663 10 rz. przerzutka 9sp przy uciągu linki o 1mm przesunie wózek o 2mm przerzutka 10sp przy uciągu linki o 1mm przesunie wózek o ~1mm rozumiem że 1 przypadek manetka 9 a drugi przyadek manetka 10? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 można wywnioskować, że manetka 10sp ciągnie dwa razy więcej linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 17 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Który element w przerzutce odpowiada za tą różnicę? Za to odpowiada punkt zaczepienia linki, długość ramienia mocowania linki oraz pewnie geometria pantografu przerzutki (odległości pinów i kąt pracy pantografu), chociaż nie mierzyłem rozstawu pinów więc tu nie mam pewności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.