Skocz do zawartości

[Kompendium] Kompatybilność napędów do 11s

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stoję przed wyborem łańcucha do 11s. connex 11s0 albo sram xx1. Xx1 ma 108ogniw. Czy to wystarczy żeby ogarnąć 32x11-40? Z góry dzięki za odpowiedź.

Kupilem Connexa 11So   w zeszlym tyg przejechalem na nim na razie 420 km i  pókki co jestem zadowolony. No i w zestawie jest spinka chyba najlepsza z wszystkich.

Chociaz mialem male zdziwienie jak koncówka łancucha zardzewiala po 2 dniach  ( jak ja odkladalem byla mokra z benzyny ekstrakcyjnej )

post-203082-0-62251700-1494439413_thumb.jpg

Napisano

Dobra czyli co? Szukać 44 zęby? Ale i tak będzie kicha jeśli dobrze kumam tak?

I mnie jest 42/32/24

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Teraz zerknąłem w specyfikację twojego roweru w garażu i wychodzi na to , że masz korbę w wersji pod 10s (FC-M770-10 ) i jeśli ci wszystko dobrze śmiga to masz przednią przerzutkę też pod 10s (FD-M770-10) zatem SLX M670 też będzie pasował lub wymiana zębatki od Deore 42T pod 10s http://allegro.pl/tarcza-shimano-deore-fc-m590-42t-10rz-szara-i6815348819.html

Deore XT z serii M770 wychodziło zarówno jako 9s (w większości)  jak i 10s stąd to zamieszanie.

Napisano

Przód jest FD-M 771, tylko chyba była w tej wersji 10 i 9 rzędów.

Napisano

Byłem zobaczyć i na zmieniarce jest symbol 771 a jest top swing, to już nie wiem sam co i jak

Napisano

Kupilem Connexa 11So w zeszlym tyg przejechalem na nim na razie 420 km i pókki co jestem zadowolony. No i w zestawie jest spinka chyba najlepsza z wszystkich.

Chociaz mialem male zdziwienie jak koncówka łancucha zardzewiala po 2 dniach ( jak ja odkladalem byla mokra z benzyny ekstrakcyjnej )

DSC_01431.jpg

Wracając do liczby ogniw to wygrzebałem tajemniczy wzor na liczbę ogniw X.

X= round[CS/0,635 + (T+t)/2 + 2]

CS- chainstay w cm

T- liczba zębów największej zębatki korby

t- liczba zębów największej zębatki kasety

W moim przypadku wychodzi 104 ogniwa.

Napisano

A nie sorrki pomyliłem się tu jest down swing. Czyli kupić blat 42 zęby?

Napisano

Tak, ta podejdzie. Zamieszałeś, bo zapytałeś o 9rz napęd, a ty masz zestaw korbowy od 10rz i takową wersję przerzutki prawdopodobnie. Ten rower sam składałeś czy kupiłeś od kogoś?

Napisano

Z oryginału została tylko rama i mostek [emoji3] wymieniłem po kolei prawie wszystko. Tylko korbę kupiłem używkę jako 9cio rzędową niby. Bo cały napęd nam 3x9. Przerzutka tył, kaseta itd.

Napisano

Dzięki. Zakładając hipotetycznie a gdybym założył 44 to co by było? Tak z czystej ciekawości pytam. [emoji4]

Napisano

Jeżeli przednia przerzutka to rzeczywiście FD-M771 (bez końcówki "-10") to 44T jest nawet wskazana bo taka jest dedykowana pod 9s .

Do tej pory z blatem 42T chodziło ci to  idealnie , bez żadnych problemów (bo raczej nie powinno) ?

Napisano

Większych problemów nie było raczej. Czasem łańcuch spadł ale rzadko. Później zrobię foto przerzutki. Ale stoi jak byk na niej 771.

Foto aff474965f81d48d2a0b406b650e1298.jpgdce08d9ae1180b7f0356d42dc265c6d9.jpg

Napisano

To jest przerzutka pod 3x9 (widać , że nawet jest za wysoko nad zębatką) a korba to XT ale M780 (ta występowała wyłącznie jako 10s). W nowszych korbach z mieszanie blatów (z innych grup) różnie bywa i nie zawsze spasują tak więc trudno polecić zamiennik pasujący na 100% .

Proponuję częściej czyścić napęd (łańcuch w szczególności) to napęd pożyje dłużej.

Napisano

Jak założysz 44z, to przestanie ci łańcuch spadać. Właśnie to był ten problem dla którego nie powinieneś dotychczas mieć stopniowania 42/32, nie powinieneś, bo nie szło obniżyć odpowiednio przerzutki pod blat 42z.  Właśnie po zdjęciu widać, iż u ciebie ona jest o te 2/5mm za wysoko niż przepisowe 1-3mm i to powodowało problem (choć sporadyczny ale jednak) spadania łańcucha na prawe ramię.

Także podsumowując, jeśli kupisz 42z to nadal sporadycznie będzie ci spadał łańcuch ale będziesz miał lżejsze biegi o 1% :D Jeśli kupisz 44z, to wszystko będzie działało idealnie bez konieczności wymiany czegokolwiek.

Tak na marginesie - byłbyś idealnym przykładem osoby, która twierdzi że przerzutka od 3x9 działa idealnie z korbą 42/32... tylko pomijasz jeden drobny szczegół, spadający czasami łańcuch :) I gdybyśmy nie dociekali, to w życiu byśmy tego nie wiedzieli.

Napisano

Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź. Więc problem rozwiązany. Jeszcze raz dzięki wszystkim za zainteresowanie. [emoji4]

Jeszcze tylko muszę znaleźć jakiś fajny i nie drogi blat na 44 zęby i git. [emoji3]

Napisano

Teoretycznie podejdzie każdy z BCD 104 w praktyce czasami trzeba nieco podszlifować ramiona zębatki aby dopasować do ramion korby .

Teoretyzując dalej powinno wszystko zagrać (44T w korbie M780) ale z pełną kompatybilnością w nowszych sprzętach bywa różnie tak wiec próbuj i przecieraj szlak.

A zębatek masz do wyboru i koloru (najbezpieczniej te od shimano) https://allegro.pl/mechanizmy-korbowe-i-czesci-tarcze-i-czesci-251531?string=44t%20deore&buyNew=1&order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-spo-1-3-0222 https://allegro.pl/mechanizmy-korbowe-i-czesci-tarcze-i-czesci-251531?string=44t%20slx&buyNew=1&order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-spo-1-3-0222  (te z serii M4XX są stalowe).

Napisano

Też mi się wydaje, że podejdzie bez żadnych dopasowań. Przy tym rozmiarze zużycie alu będzie trwało bardzo długo więc nie oszczędzał bym dla stali z niższych grup tym bardziej, że w tamtych piny przypominają zwykłe kołki z kawałka gwoździa, a tu mamy bardzo fajnie zrobiona tarczę.

Napisano

Zamówiona, po niedzieli jak przyjdzie będę montował. Dam znać co i jak będzie hulało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...