gtb Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 FD-M7005-E jest pod napęd 3x10 (shimano na razie nie przewiduje SLX M7000 w 3x11) . Jedyne przednie przerzutki E-Type na 3 blaty pod 11s to XTR M9000-E i XT M8000-E , obie to Side Swing. Pod 2 blaty masz wybór większy - Side Swing (M8020-E , M7020-E) i Top Swing (M8025-E , M7025-E). Przy 3x11 tylna przerzutka SGS , przy 2x11 GS wystarczy , reszta będzie ze sobą współpracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popelina18 Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 niestety ja potrzebuje przerzytkę z górnym prowadzeniem linki a wszytkie nowe e-type mają prowadzenie dolne. coż więc czynić??? Są może jakieś adapetry które pozwolą założyć mi inną przerzutkę? Są może jakieś adapetry które pozwolą założyć mi inną przerzutkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Idź w napęd 2x11 (3x11 to i tak przerost formy nad treścią) i wtedy M8025-E - to klasyczna z podwójnym ciągiem linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popelina18 Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 tylko ta przerzutka ma prowadzenie linki down swing a w tej ramie potrzebna jest top swing sorki miałem na myśli down pull Producent: Shimano Grupa: Deore XT Model: FD-M8025-E Do napędów: 11-rzędowych Liczba przełożeń z przodu: 2 Kompatybilny łańcuch: HG-X11 Wersja: Top Swing Sposób montażu: E-Typ (bez blachy) Prowadzenie Linki: Down pull ja potrzebuje tutaj TOP PULL Kąt ramy: 66-69 Linia łańcucha: 48,8mm Liczba zębów największej tarczy: 34, 38T Całkowita pojemność: 10T Kolor: Series Color Waga katalogowa: 124 g inaczej nie będę w stanie jej założyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Masz rację, mój błąd z tym ciągiem. Generalnie sytuacja rzeczywiście wygląda nie wesoło i ciężko doradzić coś co na 100% przypasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popelina18 Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Wyjaśni mi ktoś dlaczego przednia przerzutka Shimano SLX FD M7005 E-Typ nie może pracować z napędem 3X11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 A mógłbyś nam wyjaśnić proszę na co ci tak ten napęd 3x11? 3X10 już jest na wyrost a co dopiero 3x11... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popelina18 Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 ajprościej rzecz biorać zakupiłem juz matetki pod w/w przełożenia tj. 2/3X11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 No i co z tego? Korbę 2rz ustawisz pod bieg 1 i 2 i wszystko będzie normalnie działało, bo to te same manetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popelina18 Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 tylko co z kasetą 11 jak nie będzie kompatybilna. a może zamontować przednią przerzutkę E-Type Side Swing M8020-E front pull a pancerz przymocować do ramy za pomocą chwytu przewodu hamulcowego jagwire Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 25 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Wyjaśni mi ktoś dlaczego przednia przerzutka Shimano SLX FD M7005 E-Typ nie może pracować z napędem 3X11 Pracować może ale precyzyjnie działać już nie będzie. Przerzutka pod 10s ma szerszą klaką pod dedykowany łańcuch , po zastosowaniu węższego pod 11s praca w całym zakresie będzie upośledzona a i samo wyregulowanie dużo trudniejsze. zakupiłem juz matetki pod w/w przełożenia tj. 2/3X11 Zawsze możesz je sprzedać i kupić takie pod 10s . Twoja rama ma już kilka wiosen za sobą i dostosowana jest do ówczesnych trendów/standardów (napędy 10s) , jak sam widzisz bywają problemy aby stare pożenić z nowym . a pancerz przymocować do ramy za pomocą chwytu przewodu hamulcowego Może niezbyt estetyczne rozwiązanie ale chyba najrozsądniejsze w tej sytuacji (Side Swing to bardzo fajnie pracująca zmieniarka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IvanDrago Napisano 2 Marca 2017 Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Nie znalazłem gdzie indziej więc pytam tutaj: Czy przerzutka Campagnolo 980 jest kompatybilna z Shimano? Mam starą przerzutkę i zmieniarkę Shimano na 7 rzędów (indeksowana) i chciałbym zmienić przerzutkę na równie stare Campagnolo. Czy będzie to działać, czy Campa ma współczynnik 1:2 tak jak Shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 2 Marca 2017 Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Najprawdopodobniej pojawią się problemy. Ratio Campy Old to 1,4, a starego Shimano 1,7. Gdybyś miał jeszcze manetkę Campy 8s, to razem z przerzutką zaskoczyła by na 7rz kasecie Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 2 Marca 2017 Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 To ja też z pytaniem w konwencji retro. Mam przerzutkę tylną starego XTRa "szaraka" RD-M952, który ma offset górnego kółka względem osi obrotu wózka jakieś 16,5 mm. Daje to nadzieję na obsługę dużej kasety po wymianie śrubki dystansowej "B" na dłuższą. Dużą kasetą byłby ciekawie zestopniowany SUNRACE 9s 11-40, o taki: http://www.sunrace.com/files/catalog/files/424/Specifications%20-%20Cassettes%20MTB%209-Speed.pdf Docelowo napęd byłby 1 na 9. Jak sprawdziłem w drugim rowerze przerzutkę M7000 to offset kółeczka jest większy, ponad 20mm, a z kolei Deore M615 nie ma offsetu w ogóle. Czy może już ktoś próbował coś podobnego tzn. połączenia przerzutki 9s z kasetą 11-40? Wypali to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 2 Marca 2017 Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Tak, jeden kolega na forum to już zrobił. Nie pamiętam modelu, ale była to dwu zawiasowa przerzutka (nie Shadow) 9s i chyba tylko takie mają szansę zadziałać z kasetami 11-40. Na razie nie widać odważnych by połączyć tę kasetę z Shadołem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Zrobiłem przymiarkę: przerzutka XTR 9s + manetka LX 9s a jako tryb 40z posłużyła kaseta sunrace 11-46 w kole z drugiego roweru. Do tego łańcuch 11s KMC. Śrubka B oryginalna wkręcona do oporu. Okazuje się, że przerzutka dzielnie wspinała się na ten tryb. Co się dzieje na niższych po drodze to oczywiście masakra, ale nie oto tu chodziło. W każdym razie kaseta 9s 11-40 w przyszłym miesiącu powinna być już u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jaki to dokładnie model przerzutki? Ma shadow czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivohaha Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Witam. Być może to o mnie mowa w jednym z poprzednich wpisów. Rzeczywiście połączyłem przerzutkę RD-M591 (dwu zawiasowa, bez shadow) z kasetą Sunrace 11-40 i zestaw taki działa poprawnie (śrubka B wkręcona do połowy). Poprawnie tzn. nie gorzej niż z kasetą zgodną ze specyfikacją przerzutki (np. 11-32). Dodam jeszcze, że aktualnie testuję nieco inny zestaw: wspomniana przerzutka + kaseta 11-42 o stopniowaniu 11-13-15-17-20-24-28-34-42 (zestawiłem ją z 2 rożnych kaset oraz aluminiowej zębatki A2Z). Po wkręceniu śrubki B do oporu napęd taki działa wg mnie dobrze (i tym razem nie odczuwam upośledzenia zmiany przełożeń w stosunku do poprzednich zestawów). Wszystko to dotyczy przerzutki bez shadow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwycz Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 O, to dobra informacja, ale nie potrzebnie pisałeś o trybie 42, bo teraz będę kombinował jak go uzyskać przy 9s Tak, potwierdzam, to jest przerzutka tradycyjna na pewno nie shadow. No i ma ten offset kółeczka górnego, co może pomóc. Np w shadow RD-M615 oś kółka jest na osi obrotu wózka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Szczęściarze A nie macie jakiegoś szadoła do przetestowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivohaha Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Niestety nie. Ewentualnie mogę przetestować starego 7 rzędowego Tourneya z roweru żony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Turnet da to samo co ten XTR, szadoł jest potrzebny czyli jedno a nie dwu zawiasowa przerzutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivohaha Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 No, niestety nie mam dostępu do przerzutki z shadow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 10 Marca 2017 Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Napęd 8s, szosa. Łańcuch z pinami 7,1mm. Wsadziłbym łańcuch KMC do 9s pin 6.6mm co o tym sądzicie? Będzie działać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 11 Marca 2017 Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 To podpucha? Skoro już wsadziłeś węższy łańcuch, to wypróbuj sam i podziel się wiedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.