Skocz do zawartości

[Kompendium] Kompatybilność napędów do 11s

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po fachowych poradach uzyskanych od  Was prace z modernizacją idą do przodu ,czuję się zobowiązany poinformować Was o postępach prac ,jutro przyjedzie przerzutka tył ,kaseta i łańcuch .Mam nadzieje że we wtorek test w terenie.

post-193465-0-78289600-1480870744_thumb.jpg

post-193465-0-04941000-1480870753_thumb.jpg

post-193465-0-88015800-1480870759_thumb.jpg

Napisano

Wszystko złożyłem do kupy i odbyłem pierwszą jazdę testową i powiem wam ,działa zaje.......ście  :woot: ,dzięki wszystkim za pomoc ,szczególnie Arni220.

Manetki XT bajka .

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zależy jakie masz zębatki obecnie, jeśli trekingowy zestaw 48/36/26 to ta zębatka jest właśnie do takiej korby, ale jeśli masz jakąś dwurzędówkę 36/22 to nie będzie pasowała i pojawią się problemy ze spadaniem łańcucha. No i trzecia sytuacja, jeśli masz tradycyjne 42/32/24 to tak samo, nie będzie pasowała i będą problemy i z przerzutką i z łańcuchem.

Napisano

Wiesz to do roweru syna ,spodobał mu się mój napęd 36/24 i pomyślałem że wywale mu właśnie 42 i 32 wrzuce 36 skręce na śrubkach zakres przerzutki i będzie git

Napisano

Musiał byś dać młynek 26 najlepiej czyli zbudować korbę 36/26. Oczywiście przerzutka też do wymiany. Jesli ma być 36/22 to musisz kupić inną zębatkę, tę do takich korb + oczywiście także przerzutka 2rz do tarcz 36z

Napisano

Ech, znowu :D

No jak ma być skoro nigdy ten model korby nie był produkowany w rozmiarze 36/22.

Chcesz przerobić 3rz na 2rz w układzie 36/22 to musisz kupić zębatkę 36 od korby 2 rzędowej, są takie od modelu m665, Deore i chyba SLX 10rz (nie pamiętam symboli) . Do tego odpowiednią przerzutkę i będzie grało.

Napisano

Przerzutka 3x spokojnie pociągnie taki zestaw, wystarczy skręcić odpowiednio ograniczniki. Zębatkę kup pod 2x 10s byle by BCD się zgadzało. Ja tak jeżdżę na korbie XT 770 i zębatkach SLX od 2 rzędowej korby 10s. Przerzutkę obecnie mam 2x ale wcześnie jeździłem na 3x i skręconych ogranicznikach. Manetkę mam 3x.

Napisano

Przeczytałem i czytam w nim, że 3rz spokojnie ogarnie 2rz korbę. Nieprawa. Taka przerzutka będzie musiała być ustawiona bardzo wysoko ponad dużą zębatkę, to będzie powodowało, iż łańcuch co X zmian będzie wypadał na ramię korby. To nie jest poprawne działanie mechanizmu.

Właśnie dla tego zastanawiam się, dla czego sam zrezygnowałeś z takiego układu, a innym radzisz tak zrobić?

Napisano

Tak przerzutka 3x bez problemu działa z napędem 2x. Jeździłem tak dwa lata, zębatki w korbie 38/24, przerzutka ustawiona normalnie - kilka mm nad blatem, chodziło tak samo jak z przerzutką 2x, nic nie spadło. Gdzieś pisałem, że zmieniłem bo źle działało? Wymiana była konieczna ze wzgledu na zmianę ramy.

Mnie z kolei ciekawi czy kiedykolwiek miałeś korbę 2x i przerzutke 3x.

Napisano

zębatki w korbie 38/24, przerzutka ustawiona normalnie - kilka mm nad blatem,

A no właśnie, tu był twój klucz do sukcesu. Udało ci się tak ustawić przerzutkę, by znalazła się kilka mm nad blatem, przepisowo jest to przedział 1-3mm, być może 4/5mm też nie spowoduje wypadania łańcucha na korbę. W większości przypadków nie będzie jednak takiej możliwości, a niemal na 100% w przypadku blatu w rozmiarze 36z. Obniżanie przerzutki pod ten blat spowoduje, iż ta dotknie widełek tylnego koła i obniżanie jej zatrzyma się na poziomie przynajmniej kilkunastu mm nad zębatką (w praktyce jest to ok. 2/3cm). Pytanie, jaką miałeś konkretnie przerzutkę, jakiej pojemności (obstawiam 18z), jaka to rama, że ci się to udało? Bardzo dużo przypadku w tym było niż umyślnego działania. A zatem, przyjęcie takiego modelu postępowania niesie ogromne ryzyko niepowodzenia operacji więc jako rada nie powinno mieć miejsca.

Napisano

Jeszcze trochę dało się obniżyć, ile już nie pamiętam. Żeby nikogo nie wprowadzać w błąd można założyć, że do przerzutki 3x w napędzie 2x wymagany jest blat minimum 38T - u mnie działało bez zarzutu. Rama Peak 29, przerzutka LX "z dawnych lat" 3x9.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...