Skocz do zawartości

[Kompendium] Kompatybilność napędów do 11s

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak manetka 11 ma działać z kasetą 10 ? Jak już to manetka 10 i przerzutka 11 , wtedy ok

Manetka shimano XT 10 z przerzutką XT 11 działają. Odwrotnie nie,

Napisano

lancuch weź kmc, shimano jest mało trwały. Kasetę mógłbyś zmienić na deore- cięższa ale materiał ten sam, za to tańsza, jeszcze mógłbyś poszukać gdzieś taniej przerzutek, dodatkowo szukaj zębatek deore, trochę tańsze niż slx a niczym się nie różnią. Kilka złotych oszczędności się uzbiera.

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jakaś śmieszna korba powstanie, 36/36 :D

Zejdź z ceny kasety na Deore, a daj manetkę XT wtedy odczujesz różnicę w pracy napędu.

Manetka shimano XT 10 z przerzutką XT 11 działają. Odwrotnie nie,

Hmmm, ciekawe czemu? Muszą być inne ciągi linek na manetkach, bo o ile pamiętam, kaseta 11s jest szersza od 10 o bodaj 4,6mm, a to by wskazywało na równo jeden bieg czyli do dziesiątej koronki identycznie szerokie kasety.

Napisano

Nie wiem skąd macie takie info, że taka konfiguracja nie działa.

Jakiś czas temu z kumplem pomijałem się przerzutkami na spróbowanie:

JA 1x10: manetka Saint 10rz / przerzutka SLX 11rz / kaseta 11-40 10rz <-- napęd chodzi jak złoto

ON 1:11: manetka XT 11rz / przerzutka ZEE 10rz / kaseta 11-40 11rz <-- napęd chodzi jak złoto

Napisano

Po czym to wnioskujesz? przerzutka 11s działa z napędem 10s, dlaczego na odwrót nie?

Chodzi tylko i wyłącznie o pojemność przerzutki, jeśli się z jakiegokolwiek powodu używa kasety 11s z małą rozpiętością to nie będzie żadnego problemu z użyciem przerzutki 10s, przynajmniej ja to tak rozumiem.

to dla czego manetka 11, przerzutka 11 i kaseta 10 nie mały by chodzić też na pierwszych 10 biegach?
no bo te kasety nie różnią się szerokością o jedną zębatkę, więc ciąg linki jest inny (w sensie ilość linki ruszana przez manetkę) 
Napisano

Niestety musiałem odesłać swoją kasetę cs-m8000 11-42 na gwarancję, bo ułamał się ząbek na 42t, cykloza jednak poważna choroba  - miałem w domu kasetę pg-1030 11-36 10sp

Z manetką 11sp sl-m8000 i przerzutką 11sp rd-m8000 kaseta 10sp działa jak złoto, wyregulować idzie idealnie!

Napisano

A no właśnie, bo obie manetki 10 i 11s mają właśnie identyczny ciąg (ok. 1,3:1), a nie różny, a kaseta 11rz jest szersza o dokładnie jeden bieg, o ile pamiętam to 4,6mm.

Radziu, jak dostaniesz kasetę z powrotem, to proszę przymierz je do siebie stawiając zwyczajnie na koronkach 11z. Dziesiąta koronka powinna być na tej samej wysokości w obu kasetach.

Ta właściwość pokazuje, że dla osób niezdecydowanych warto kupić manetki i przerzutki 11s, a pozostać przy korbie i kasecie 10s. A jak najdzie kiedyś na zmianę na 1x11 to łatwo takie ustawienie zrobić bez konieczności wymiany połowy osprzętu. Dodatkowo system 10s ma ciasną kasetę 11-32, którą jeśli ogarnie przerzutka, to można śmiało wykorzystać do szutrowania czy asfaltingu.

Napisano

Korba Truvativ Hussefelt Howitzer z osią pod mufę 68/73mm i zębatką 36t  + Shimano miski z łożyskami  DEORE BSA 68mm będą pasowały do ramy prodigy johnny bravo 14,5" ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...