Skocz do zawartości

[3000-3500 zł] XC może MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, planuję kupić pierwszy porządny do rower do jazdy po mieście i w terenie na wypady w Beskid Śląski.

Mam 186 cm i nogę 86 cm, ważę koło 95 kg.

Żaden że mnie pros, liczy się dla mnie lekkość w terenie i prędkość na płaskim.

Myślałem nad tymi rowerami:

Radon ZR Team 29 7.0

http://www.bike-discount.de/en/buy/radon-zr-team-29-7.0-463482

Grand Canyon AL 5.9

https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/2016/grand-canyon-al-5-9.html

lub coś z Polski:

Cube Attention 29:

http://cube.pl/rowery/mtb-hardtail/cmpt/cube-attention-29-black-n-white-n-red-2015/

Który najlepiej wybrać? Sklaniam się w stronę Radona, słyszałem że w tym przedziale cenowym trudno znaleźć coś lepiej wyposażonego, ale boje się problemów z ewentualnym serwisem.

Napisano

Cube odrzuć na starcie ... stalowa sprężyna w amorku ...

Wybór miedzy Radonem a Canyonem ...

Canyon jest "równiej" i odrobinę wyżej skonfigurowany w napędzie .

Radon teoretycznie ma i piętro wyżej ulokowanego Recon`a ale Recon w serii Silver jest sporo cięższy od 30`stki Gold ale ...

30`stka ma golenie fi 30 mm a Recon 32 mm ...

Słowem rowery porównywalne.

Pozdrawiam 

• Mod Team
Napisano

W wersji czarno-bialej kosztuje 400 więcej.

Pewnie widziałeś ten model : http://www.bikecenter.pl/p20032,cube-ltd-pro-27-5-blackline-rower-2015.html

Wypada zdecydowanie najlepiej z rowerów wymienianych do tej pory.

Biorąc pod uwagę,że swoje ważysz,zastanów się nad sztywnymi ośkami - posiadają je np. Romet Mustang R Line 1.0 ( 2015 ) i Kross B7 ( 2016 ).

Oba mają po dwie sztywne osie.

Napisano

Sam powoli przymierzam się do zakupu w tym przedziale cenowym i oglądając rowery w sklepie sprzedawca namawiał mnie na unibike expert. Cena 3500 a osprzęt jednak lepszy niż w wymienianych powyżej, ale widzę że tu na forum unibike nie ma wielu zwolenników bo nikt nawet o nim nie wspomina.

• Mod Team
Napisano

@ w77

osprzęt jednak lepszy niż w wymienianych powyżej

Tu się nie zgodzę,bo Unibike Expert ma lepsze : hamulce i przednią przerzutkę,ale słabsze od Cube LTD Pro : piasty,korbę i najważniejsze - amortyzator.

Napisano

Sam powoli przymierzam się do zakupu w tym przedziale cenowym i oglądając rowery w sklepie sprzedawca namawiał mnie na unibike expert. Cena 3500 a osprzęt jednak lepszy niż w wymienianych powyżej, ale widzę że tu na forum unibike nie ma wielu zwolenników bo nikt nawet o nim nie wspomina.

Tak ale rower na samym osprzecie nie pojedzie. Ważne są też koła i rama. Np. Przymocuj sobie XTR-z 2015 do ramy z 1980. ROWER TO NIE TYLKO OSPRZĘT.
Napisano

Przymocuj sobie XTR-z 2015 do ramy z 1980

że nie da rady czy jak???? że za wolno będzie ????

Chciałbym nadmienić tylko że górale wtedy powstawały i były to konstrukcje jednostkowe ręcznie spawane i montowane w niskich seriach. Rekordy prędkości na Repacku nie zostały pobite do teraz pomimo amortyzatorów, carbonów wieeeeeeelobiegów i innych mega wypaśnych wodotrysków.

Techniki jazdy ani wytrenowania nie załatwi za nas żadna maszyna za pierdyliony dolarów choćby sześć kół miała.

Ach tam pojechałem rdzawym nalotem w sentymentalne czasy....

Napisano

Też wybieram rower MTB w podobnym budżecie. Na razie zatrzymałem się na Ghost Tacana 7. Cena katologowa 4200, ale po jesiennych obniżkach jest do kupienia za 3400.

Tylko teraz jak porównuję z Cube Attention SL 29 to nie widzę żadnych różnic poza ceną i amortyzatorem.

Napisano

że nie da rady czy jak???? że za wolno będzie ????

Chciałbym nadmienić tylko że górale wtedy powstawały i były to konstrukcje jednostkowe ręcznie spawane i montowane w niskich seriach. Rekordy prędkości na Repacku nie zostały pobite do teraz pomimo amortyzatorów, carbonów wieeeeeeelobiegów i innych mega wypaśnych wodotrysków.

Techniki jazdy ani wytrenowania nie załatwi za nas żadna maszyna za pierdyliony dolarów choćby sześć kół miała.

Ach tam pojechałem rdzawym nalotem w sentymentalne czasy....

Nie chodzi mi dokładnie o to. Że na słabej ramię z XTR-em będzie się słabo jeździć. A na dobrej ramię z Acera-ą będzie się lepiej jeździło. Trochę przesadziłem z tym 1980.
Napisano

Chodzi mi o to może podam jakiś przykład. Mamy dwa rowery oba na xt na kołach dt Swiss 1900 i na bardzo podobnych komponętach.

Z tego samego rocznika. Ale różnica cenowa wynosi 500zl.

Więc tracimy na ramię. NIC NIE JEST ZA DARMO.

Napisano

Więc tracimy na ramię. NIC NIE JEST ZA DARMO.

Daleko posunięty wniosek  :) zbyt mało informacji o tych rowerach aby to jednoznacznie określić ...

Jest jeszcze "podatek" od marki i polityka cenowa czytaj pazerność producenta/ dystrybutora/ sklepu.

Pozdro

Napisano

Czyli jeśli podniesiemy cenę Unibike o 1000 zl to okaże się że jest lepszy?

Dziwny argument chyba wszyscy wiedzą że niestety za napis na ramie też się płaci a nie zawsze to idzie w parze z jakością.

Nie upieram się przy unibike ale myślę że jest dobrą alternatywą a osądzanie jakości po cenie nie ma sensu bo idąc tym tropem poszedłbym do sklepu i kupił najdroższy rower

Napisano

Jeśli cena się różni to na czymś tracimy lub zyskujemy

To nie da się ukryć ... tylko czasem tracimy własna kasę na naiwności :) ...

W skrócie ... bardzo często rowery o tej samej specyfikacji różniące się znacząco ceną to efekt "wartości" marki i jej polityki cenowej a nie realna różnica w cenie ramy.

Pozdrawiam 

Napisano

W skrócie. Jeśli cena się różni to na czymś tracimy lub zyskujemy.

Uff, bo się już przestraszyłem, że jeden z moich faworytów ma jakąś istotną wadę, o której do tej pory nie wiedziałem, a to tylko Twój ogólny pogląd na zakupy w ogóle.

Ale wcale go nie krytykuję. Sam mam dylemat, czy za te same pieniądze lepiej kupić bardziej wypasionego Unibike lub innego Northteca, czy też więcej satysfakcji sprawi mi niższy model Scotta lub Treka.

Pozdrawiam

Napisano

Wiesz jak to jest ... 

Jeden da se łapki obciąć za "jabłko" drugi za galaxy S coś tam i oboje za wszelka cene bedą bronili swojego wybory za taką kasę ...

Trzeci się z nich wszystkich śmieje i kupuje One Plus`a :) ...

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...