Skocz do zawartości

[buty SPD] Pierwsze SPD, szeroka stopa

stilon

Rekomendowane odpowiedzi

Wybór dokonany: Shimano SH-MT43 ( w rozm 47 !) + pedały M520. Pierwsza jazda (40 km), to może być to !!! Buciki są szersze od M089 i chyba deczko dłuższe (inaczej ukształkowany nosek). Także do jazdy turystycznej raczej wystarczą, czas wszystko zweryfikuje ;)

Przed chwilą zamówiłem m089 rozm. 44, wkładkę mają o 1 czy 2 mm krótszą niż buty w których chodzę, no ale ta mogła też ciut się "rozejść", podejrzewam że będą idealne. Normalne buty mam w rozmiarze 44.5  :blink: bo też mają nietypową rozmiarówkę, ale każde inne zawsze kupuję w ciemno w rozm 43 więc tak jak myślałem, na podst wkładki "cywilnych" butów te shimanowskie wyjdą rozmiar większy. Pewnie będą na piątek ale pojeździć w nich będę mógł dopiero po świętach, bo to wiecie że niby pod choinkę :P

Oczywiście napiszę zaraz jak się tylko w nich pierwszy raz wyp****lę, na pierwszy tydzień w spd chyba trzeba będzie odkurzyć kask ;)

pzdr!

misiojedzie oczywiście życzę Tobie żeby buciki pasowały, ale uważam że będą za małe-sporo za małe. Na Twoim miejscu celowałbym w rozm. 45. M089 mają dość "spłaszczone" noski i w moim przypadku (noszę 46) rozm. 47 był za mały. A znowu te które obecnie (od wczoraj) użytkuję (MT43) w rozm 47 są dobre.

Wybór dokonany: Shimano SH-MT43 ( w rozm 47 !) + pedały M520. Pierwsza jazda (40 km), to może być to !!! Buciki są szersze od M089 i chyba deczko dłuższe (inaczej ukształkowany nosek). Także do jazdy turystycznej raczej wystarczą, czas wszystko zweryfikuje ;)

Buty serii MT są o rozmiar większe niż seria M. Jeździłem w mt32 4 sezony w rozmiarze 42, jesienią kupiłem m089 musiał być rozmiar 43 (wkładki są identyczne na długość ale ta z mt węższa). Stopy mam szerokie i wysokie w podbiciu. M089 zdecydowanie wygodniejsze, lepiej się chodzi i zdecydowanie dużo lepiej jeździ... Każdemu odradzam serię MT do szerokiej stopy. A wszystko przez sznurówki - nie da się ścisnąć góry a zostawić luźniejsza część środkową. Przy trzech rzepach czy też 2 rzepach i klamrze można ustawić trzy szerokości w jednym bucie.

Nie zapominajmy że buty m089 to buty enduro/trail gdzie dużo się chodzi. Są bardzo wygodne i trochę za miękkie, na co dzień idealne, na zawody raczej słabe. Można nawet pokusić się z wyjściem na dyskotekę ;)

Nie spodziewałem się tak szybkiej dostawy ale już dziś dostałem buty :)

Więc zamówiony rozmiar 44 okazał się idealny, tzn w lewym bucie mam delikatny luz ale stopa w środku nie lata, a prawy jest idealnie dopasowany ale nie ciśnie (mam jedną nóżkę bardziej niż drugą :P podobno dużo ludzi tak ma). Buty dla mnie dość sztywne, Jaca911 pisał co prawda że są miękkie, no nie wiem, może po latach użytkowania butów spd też dojdę do takiego wniosku, na razie dziwnie mi się w nich chodzi bo nie mam porównania z innymi spd. Bardzo ładne na pewno i starannie zrobione, ogólnie robią na żywo jeszcze większe wrażenie niż na allegro :D Założyłem bloki, wkręciłem pedały, poćwiczyłem wpinanie i wypinanie, oczywiście gdyby nie szafa w korytarzu to bym już zaliczył pierwszą glebę na postoju :D Jutro kask na łeb i krótka przejażdżka jak zdążę przed zmrokiem, niestety później muszę je umyć i udawać że nie używałem ich przed świętami :D:D

misiojedzie to fajnie że buty pasują. Zamęt w głowie mi się zrobił i postanowiłem że jeszcze raz spróbuję M089 (tym razem 48). Bardzo mi się podobają i stwierdziłem jednak że seria MT słabo "okala" stopę. Przy ciągnięciu pedałów stopa trochę lata góra-dół. Także przyjdą "osiemdziesiąt dziewiątki" to też coś więcej napiszę.

Czytając post dorzucam się do poradni. Jako,że święta za progiem, dobrzy by było sprawić sobie fajny prezent, czyt. buty spd ;). Z tego co wiem, w moim przypadku będzie to jakiś koszmar, mam płaskostopie, pomnożone haluksem. Dotychczas jeździłem w normalnych butach sportowych, ale wiadomo, że jak już myśli się o poważnej jeździe, to spd-ki trzeba pobrać. Zastanawiałem się nad bontragerami rl mountain, ale z opini ludzisk wychodzi na jaw że są ciasne i mocno wąskie. Koleżanka parę postów wyżej też wspominała o swoich zniekształceniach na stopach... Ja szukam jednak męskich wersji  ;) Możecie mi doradzić jakieś buty, które ogarną moje nogi ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...