stilon Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Witam. Jako że zaraziłem się jazdą na rowerze (3500km w 3 miesiące) postanowiłem spróbować systemu SPD. Wybór pedałów już praktycznie dokonany (520 Shimanowskie) pozostała kwestia obuwia (do ok 350zł). I tu mam mały problem, posiadam dość szerokie stopy. Rozmiar normalnego obuwia to 46 (29,5cm stopa) i zastanawiam się pomiędzy Shimano M089 a Louis Gerneau Comp MTB. Czytałem że Shimano są węższe i ta rozmiarówka niepewna. Bardziej skłaniać się ku 47 czy 48 ? (Louis nie ma 48). Aha rower to trekking. A może jeszcze inne buty ? Przymiarka w mojej miejscowości odpada, brak tego typu oduwia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalMMM Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Mam stopę 47 i zamówiłem M089 w rozmiarze 48 (wkładka 30,5cm - taką też noszę w obuwiu codziennym, do biegania, halówkach etc). Jak tylko do mnie dojdą napiszę swoje spostrzeżenia bo sam mam dość szerokie stopy. Uważam, że 48 dla Ciebie może być lekko za duże. Najlepiej jakbyś miał możliwość przymiarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vicher Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Shimano M089 występują wersji extra wide. Mam Shimano M089 (tylko nie wiem w jakiej wersji) rozmiar 47. Stopa 29,5cm. Rozmiarówkę łapałem na szosowych shimano 46 i był dyskomfort. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stilon Napisano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Wiem o istnieniu wersji extra wide, ale tak jak już pisano wcześniej- nie do kupienia w Polsce. Zapomniałem jeszcze dodać że mam dość wysokie podbicie. MichalMMM czekam na spostrzeżenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 W sklepie Rose są dostępne te szersze http://www.rosebikes.pl/article/shimano-sh-m089-e-mtb-shoes-extra-wide/aid:763591 Sklep jest w Niemczech ale nie ma problemów z dostawą do Polski. Jeśli to spokojna trekingowa jazda to może lepszym rozwiązaniem będą jakieś trekingowe buty. Powinny być bardziej wygodne ponieważ przypominają normalne buty a bloki SPD spokojnie zamontujesz. http://www.rosebikes.pl/produkty/odzie/buty/buty-mtb/buty-mtbtrekking/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stilon Napisano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 mmisiek9612 też myślałem o trekingach z sdp. Ale biorąc pod uwagę moją jeszcze sporą wagę oraz czasami dłuższe odcinki jakie pokonuję, oraz informację znalezioną na tym forum, że przy dłuższej jeździe bolą ludzi nogi (ktoś pisał na przykładzie Shimano MT-34) skłaniam się chyba bardziej do butów troszkę twardszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Ok rozumiem. Rowerowych trekingów nigdy nie miałem więc nie wiem jak się w tym jeździ ale w M089 oblatałem cały tegoroczny sezon i byłem bardzo z nich zadowolony, więc polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joesatch Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Miałem podobny problem, wysokie podbicie do tego rozmiar 46 ... Wszystkie shimano miałem za ciasne właśnie na podbiciu, rozwiązaniem dla mnie okazały się Specialized rime mtb. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stilon Napisano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 joesatch wszystko ok, tylko te Specialized to nie ta półka cenowa Chyba spróbuję Louis Garneau Comp MTB w rozm 47, albo poczekam jeszcze na opinię MichalMMM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalMMM Napisano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Ciągle czekam za paczką. Póki co zero info o wysłaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joesatch Napisano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 joesatch wszystko ok, tylko te Specialized to nie ta półka cenowa Chyba spróbuję Louis Garneau Comp MTB w rozm 47, albo poczekam jeszcze na opinię MichalMMM Ja za swoje dałem 450zł. Cena była właśnie tak obniżona z uwagi na "płetfowaty" rozmiar który nie chciał zejść. Zastanów się czy nie warto dołożyć... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stilon Napisano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 joesatch najtaniej znalazłem je za 499zł a to już sporo przekracza założony budźet. LG Comp MTB w rozm 47 mają 29,3cm wkładkę (takie info dostałem od sklepu), także również raczej odpadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalMMM Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Buty doszły, rozmiar 48, długość wkładki 30,5cm. Bałem się, że na szerokość będą za wąskie jednak wszystko jest super, wygodne w środku. Jak nadal myślisz nad M089 to bierz 47. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stilon Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 MichalMMM dzięki. Akurat dzisiaj zamówiłem 089 w lokalnym sklepie Także Twój post trochę mnie uspokoił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalMMM Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Zapomniałem wspomnieć - mój obwód stopy w najszerszym miejscu to około 27cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stilon Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 U mnie lewa 27cm, prawa 27,5cm (haluks). Jutro, pojutrze zdam relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Ok rozumiem. Rowerowych trekingów nigdy nie miałem więc nie wiem jak się w tym jeździ ale w M089 oblatałem cały tegoroczny sezon i byłem bardzo z nich zadowolony, więc polecam. Jaki nosisz rozmiar nierowerowych butów i jaki rozmiar masz te shimano m089 jeśli można wiedzieć? Chcę je zamawiać na dniach a właśnie też nie mam możliwości przymiarki :/ pytam orientacyjnie bo jeszcze nie mierzyłem długości wkładki. I właśnie, jeżeli o to chodzi, rozumiem że długość wkładki liczy się po skrajnych punktach, od palucha do pięty? Kiedyś tak kupowałem rolki przez internet, na podst dł. stopy ale to było lata temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 normalne buty noszę 44, shimanowskie miałem 45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 No to jak zmierzę wkładkę to pewnie wyjdzie że muszę zamówić 44 (normalne mam w rozmiarze 43) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 zazwyczaj buty shimano trzeba brać o rozmiar większy. Najlepiej jakbyś się przejechał do sklepu jakiegoś i przymierzył przecież na śląsku sklepów od groma jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stilon Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 No i po ptakach, i po przymiarkach. Mierzone w sklepie (zamawiane) rozm 47 (M089) i to nie to. Buty są za małe i za wąskie. Dokuczało mi zwłaszcza brak na szerokosci w prawym bucie (noga z haliksem). Lewy jeszcze jako-tako. Ale i tak buciki były za krótkie. Także szukał będę raczej czegoś z serii trekingowych (Mt 34, Mt 44). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Ciekawe rzeczy piszecie, ja mam bardzo szeroką stopę (w dodatku platfusa i stopę rozklapcianą przez długoletnią otyłość oraz ciążę). Miałam dwie pary butów Shimano m086 i nigdy nie odczułam żeby były zbyt wąskie, właśnie wręcz przeciwnie - wszystkie inne buty odbieram jako zbyt wąskie a Shimano są komfortowe. Właśnie kupiłam trzecie (tym razem inny model) Co do rozmiaru to ja mam normalnie 38 a Shimano noszę 40stkę. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilosera Napisano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 ..... Także szukał będę raczej czegoś z serii trekingowych (Mt 34, Mt 44). Mam podobny problem (szeroka stopa, wysokie podbicie, 29,5cm długości) i na potrzeby turystycznej jazdy kupiłem buty Mavic Cruize (w rosebikes, razem z pedałami 520 wyszło koło 80eur). But bardzo wygodny i zero problemów z miejscem na paluchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stilon Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 kilosera napisz proszę w jaki rozmiarze kupiłeś buty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilosera Napisano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 UK 13 / EUR 48 2/3, normalnie buty sportowe kupuję na długość (30,5cm). But jest ok z grubą skarpetą ale taki był zamysł tj kupiłem głównie do jazdy zimą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.