Skocz do zawartości

[amortyzator] Merida - RST - potrzebna pomoc.......

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Posiadam  rower Merida MATSS TFS 100-V  (http://www.rowerymerida.pl/produkt29/matts-tfs-100-v-rower-merida.html) który lata świetności ma za sobą.....Planuje go całkowicie zmodernizować bo służył bedzie do lajtowych treningów jako uzupełnienie do "szosy" na której sie ścigam.Żadnych gór,szaleństw - kręcenie po lesie w zimie. W związku z moim brakiem fachowej wiedzy w tematyce rowerów MTB rodzi sie pytanie : czy TEN amortyzator będzie "pasował" do tego roweru - http://rowertour.com/rst-omega-tnl-amortyzator-26-cali-100mm-disc-v-brake-blokada-skoku-czarny.html ???

Jaki ewentualnie inny podejdzie do tej ramy? Budżet na amortyzator -500PLN.

Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.

Pozdro.

Zamiast tego rst kup lepiej Suntour XCR Air http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/xcr/26-cali_amortyzator-suntour-xcr-rl-26-air-dysk-bialy-2015/896 Przekroczy trochę budżet ale warto kupić od razu coś powietrznego.

Pogadaj z forumowiczem @@ACTIVIA, on jest dystrybutorem tych amortyzatorów.

Będzie git , sterówka i skok się zgadzają.

Tylko praca tego amortyzatora może nie być zadowalająca :whistling:

Za 100zł więcej może mieć powietrzy amortyzator  

Xcr ma też grubsze golenie przez co będzie sztywniejszy

@@Marcin9, Kolega ma Matts 100 - V gdzie te V oznacza v-brake.

Wystarczyło kliknąć w link do specyfikacji ...

Żeby założyć tego XCR`a trzeba zmodernizować koło i dokupić hamulec tarczowy ...

@@PAVULONIX, zamiast kombinować widelec amortyzowany na zimę ... rozważ widelec sztywny.

Ma to kilka zalet ... miedzy innymi trwałość i waga :).

Jeżeli jednak koniecznie amortyzowany to już wiesz że będzie pasował.

Pozdrawiam

Nie nie mam % od sprzedaży. Każdy może się chyba pomylić? Nie zwróciłem uwagi że to v po prostu spojrzałem na typ główki a na hamulec nie zwróciłem uwagi :whistling:

Co według ciebie lepsze sprężyna stalowa czy powietrzna?

Rst nie mają zbyt dobrej opinii. Miałem kiedyś FIRST tłumik długo nie wytrzymał... Padł po pół roku niezbyt częstego używania(może 1500km po asfalcie w terenie rzadko jeździłem) 

W tym roku na Epiconie zrobiłem już około 3000km i zero problemów. Rower znacznie intensywniej używany często w terenie i nie mam z nim problemów 

Ps. Nie masz już dosyć? Nie wystarczył ci poprzedni temat? Chcesz znowu wywołać wojne? :whistling:  A może po prostu chcesz wakacje od forum? :woot:

empe tu już wszyscy wiedzą że masz trekingowy RST i że do upadłości będziesz ta markę sobie bronił, lecz tu temat jest z zapytaniem forumowicza o dobry amorek do 500 zł z piwotami a nie początek burzy którą ty zas rozpoczynasz tak jak w poprzednim temacie innego forumowicza. Takze ze Marcin9 się pomylił to nie musisz go zaraz irytować i dogadywac

Panowie - dzieki za zainteresowanie  i rzeczowe podpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie........Czy wymiana będzie polegać na odkręceniu mostka,górnej śrubki,wybiciu starego amorka i włożeniu nowego???? Czy będę musiał wybijać,przekładać stery? Wiem że dla Was to byc może idiotyczne pytanie ale nie wiem czy sam sobie poradzę? Pytam ,bo okoliczne serwisy nadają się do montażu dzwonka lub bidonu......

Demontaż starego to pikuś ...

Jak stery są sprawne to od tego momentu dla mniej uzdolnionyc mechanicznie zaczynają się małe schody :

1. Demontaż dolnej bieżni sterów z amorka tak aby jej nie uszkodzić 

2. Docięcie rury sterowej na wymiar 

3. Nabicie nowej gwiazdki.

Finalnie to nic trudnego ale jakąś podstawowa wiedzę, umiejętności i narzędzia trzeba mieć.

Pozdro 

Jak korona nie ma wyżłobień gdzie da się podbić bieżnię to aby zrobić szczelinę na coś grubszego to podbijam po obwodzie bieżnie nożem.

Nawet jak są wyżłobienia, to też tak robię. Nóż wbijasz młotkiem pomiędzy bieżnię a koronę widelca, powoli po całym obwodzie. A potem w tą szczelinę coś szerszego (np. tępą drugą krawędzią noża) i zejdzie.

Na nowy widelec bieżnię nabijasz przez jakiś kawałek drewna.

Dzięki za porady. Ściągacz jest fajny ale szkoda inwestować stówę w sprzęt który użyję raz na sto lat - lepiej kupić zapasowe uszczelki. Będę demontował nożem a co do montażu to dawno temu użyłem ściągacza do łożysk z dwoma łapkam i klucza oczkowego - pięknie się udało nasunąć bieżnię. No chyba że kupię Santoura osobiście w Gliwicach to wtedy bezczelnie zażądam przekładki sterów :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...