Skocz do zawartości

[Kaseta]Zakładanie kasety 7 rzędowej do piasty na 8,9,10 rzędów

Haitz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Składam rower i akurat mogę sobie wziąć ze starego roweru(rocznik coś ok 2009/10) kasetę 7 rzędową+przerzutkę Shimano Acera, lecz piasta na jaką chcę założyć kasetę wspiera 8,9 i 10 rzędów. Czy jest możliwość założenia takiej kasety na tą piastę? Jeśli tak to prosiłbym o udzielenie odpowiedzi w jaki sposób to wykonać :)

• Mod Team
Napisano

jest możliwość. 
Po prostu zakładasz na bębenek najpierw odpowiednią podkładkę dystansową(dokładnie taką jaka jest umieszczona między zębatkami na kasecie) i następnie zakładasz kasetę i dokręcasz.
jak zdobyć podkładkę - może masz jakąś starą kasetę która już umarła - wystarczy że ją roznitujesz, jeśli nie to w każdym serwisie powinni Ci taką dać gratis.

Napisano
kasetę 7 rzędową+przerzutkę Shimano Acera,

Jesteś pewien że to kaseta a nie wolnobieg?

Czy jest możliwość założenia takiej kasety na tą piastę? Jeśli tak to prosiłbym o udzielenie odpowiedzi w jaki sposób to wykonać

Tak można założyć taką kasetę ale musisz załatwić podkładkę(dystans). W serwisie rowerowym dostaniesz taką z kilka groszy. 

75521871_podkladka-dystansowa-3-15mm-do-

Napisano

Niestety niedopatrzyłem i to jednak wolnobieg(nie jest zamknięte nakrętką). Rozumiem że przerzutka będzie normalnie działać jeśli dokupię kasetę? 

Napisano

Zależy jaką , podaj model przerzutki i kasetę jaką chcesz kupić. Oczywiście do przejścia z wolnobiegu na kasetę trzeba będzie też zmienić koło (albo piastę , jak wolisz).
Jeśli wielkość zębatek i ich ilość będzie taka sama to będzie działać.

Napisano

Może też być 8 zębatek i zostawisz sobie 1 pusty bieg dopóki nie dokupisz manetki, a jeśli od razu zmienisz manetkę to może być i 9. Jeśli jednak zamarzyłoby Ci się 10 lub 11 to i przerzutka i manetka do wymiany.

Napisano

Wiem , że są , ale jeśli ma być używany pełen zakres to już musi być taka sama. Chociaż prawda , ile się jeździ na tej "jedynce".

Napisano

Nie nie da rady 10s jest kompatybilne z 10s. Więc jeśli planujesz taką zmianę to dozbieraj kasę i kup od razu całość(kaseta manetka przerzutka i łańcuch)

Napisano

To kupię kasetę  7 w takim razie.
b

....nie kupuj tej kasety 7 którą podlinkowałeś- to najsłabsza kaseta jaką shimano kiedykolwiek miała okazję wypuścić na rynek..... to taki zestaw o jakości wolnobiegu przerobiony trochę na siłę na kasetę -PADLINA 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...