Skocz do zawartości

[Oś] Wymiana

Szawas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam posiadam piastę firmy dartmoor na łożyska mechaniczne, do której wchodzi oś na szybko zamykacz. Dzisiaj oś mi pękła więc muszę wymienić, problem jest taki że nie mogę znależć odpowiedniej. Długośc osi wynosi około 180mm oś zawsze była za długa wiec szukam cos około 170-175mm. Prosze o pomoc.

post-191734-0-53929100-1448907594_thumb.jpg

post-191734-0-83444900-1448907597_thumb.jpg

post-191734-0-09419500-1448907601_thumb.jpg

Napisano

Ośki w piastach z łożyskami mechanicznymi muszą być dedykowane do konkretnej piasty - te zwyczajne gwintowane nie pasują, bo nie mają miejsc na osadzenie łożysk. Na "żonglerkę" długością też nie masz co liczyć - cieszyłbym się na Twoim miejscu jeśli w ogóle będzie dostępna.

Jaka to konkretnie piasta i jak to możliwe, że pękła Ci oś?

Napisano

Wygląda jak zwykła oś stalowa, musiałbyś ją wyciągnąć i zobaczyć jak wygląda w całości, dokąd sięga gwint, etc. Ale czemu za długa, przecież i tak nakrętkami skręcana, z resztą, oś tego typu można przyciąć bez problemu.

Napisano

Dodałem zdj do głównego tematu

Za długa z powodu ze musiałem bardzo mocno rozcićgać tylne widełki żeby założyć koło

Napisano

A rama przypadkiem nie jest tak leciwa, że ma widełki o rozstawie 130 mm? Twoja piasta jest już nowsza to i miała 135 mm szerokości. Zmiana osi na krótsza wymusi wymianę zamykacza chyba, że przejdziesz na śruby.

Dziwiłem się trochę pękniętej ośce, bo jakoś nie może do mnie dotrzeć, że można tworzyć piasty pod wolnobiegi z drążonymi osiami i łożyskami "maszynowymi" - taka oś po prostu musi trzasnąć i kupując nową się na to nastaw.

Napisano

Właśnie jest problem bo z jednej strony mam wiecej miejsca na łożysko a z drugiej mniej i nwm czy inne osie tez tak maja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...