Alcemik123 Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 Witam. Jestem właśnie po jednej z trudniejszych wymian dętki w życiu, aż wstyd się przyznać, bo nie była to moja pierwsza wymiana. Kiedy zamocowałem już koło, zacząłem kręcić i usłyszałem, że coś szura, patrzę; o błotnik nie, nie jest to też łańcuch, no - czyli pewnie hamulce mi się zacisnęły (tarczowe, hydrauliczne). Zgadzałoby się, bo koło szybko traciło prędkość, No to biorę i rozsuwam klocki/szczęki. Już nie trze, ale wsiadam, jadę i okazuje się, że muszę wcisnąć klamkę prawie do samego końca, żeby hamulec zapracował. Co z tym zrobić?A jako, że nieszczęścia chodzą parami, dętka w kole ułożyła mi się jakoś... nierówno. Gdy koło się obraca widać wyraźnie, że w pewnym miejscu opona jest węższa, w innym trochę "przepchnięta" na lewo... Jak sobie z tym poradzić, pierwszy raz mi się to zdarzyło. Oczywiście próbowałem założyć oponę jeszcze raz - nie pomiogło. Proszę o pomoc
Marcin9 Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 Co z tym zrobić? Nacisnąć jeszcze parę razy? tłoczki muszą się odpowiednio ustawić Jeśli to nie pomoże to odpowietrzyć Gdy koło się obraca widać wyraźnie, że w pewnym miejscu opona jest węższa, w innym trochę "przepchnięta" na lewo... Co to za opona? Spróbuj włożyć dętkę delikatnie napompowaną to ułatwi właściwe ułożenie się dętki Ps. Popraw temat []
vpablov Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 A jako, że nieszczęścia chodzą parami, dętka w kole ułożyła mi się jakoś... nierówno. z biegiem czasu guma może robić się ,, rzadsza" w niektórych miejscach, (rozciąga się bardziej) , wyjmij ją spróbuj napompować. Zobacz czy nie wybrzusza się , jeśli tak dętka do kosza.
Looser Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 Gdy koło się obraca widać wyraźnie, że w pewnym miejscu opona jest węższa, w innym trochę "przepchnięta" na lewo czasem jak nierowno siedzi to moze pomoc upuszczenie powietrza, pougniatanie opony na kole i "rozjezdzenie" o glebe, ponownie napompowac, skontrolowac. czyli pewnie hamulce mi się zacisnęły na przyszlosc, byc moze zacisk byl nieustawiony po zdjeciu kola:poluzowac zacisk zeby mial mozliwosc ruchu przy nacisnieciu klamki, scisnac klamke i jednoczesnie dokrecic zacisk - jezeli dalej trze to sie martwimy co dalej
kinder85 Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 A czy nie wcisnąłeś przypadkiem hamulca jak koło było zdjęte ?? Co do opony to możesz spróbować wysmarować np ludwikiem ranty obręczy, jak napompujesz to opona powinna wskoczyć na miejsce
Mod Team mrmorty Napisano 30 Listopada 2015 Mod Team Napisano 30 Listopada 2015 Temat został usunięty. Prawdopodobna przyczyna usunięcia: - pkt 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu - podobny temat już istnieje - narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności. Zasady pisania na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.